PS Casian: Nu există nici un fel de circulară, este o speculaţie

Episcopul Dunării de Jos, PS Casian, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu există un document al conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) care să interzică preoţilor să se prezinte la CNSAS, apreciind informaţia drept "o speculaţie".

3 afișări
Imaginea articolului PS Casian: Nu există nici un fel de circulară, este o speculaţie

PS Casian: Nu există nici un fel de circulară, este o speculaţie

Episcopul Dunării de Jos a negat şi informaţia potrivit căreia ar fi intenţionat să vină la audieri la CNSAS, însă prin această circulară i s-ar fi interzis, adugând că va lua o decizie în acest sens la momentul potrivit.

Contestaţia depusă la CNSAS de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ar trebui discutată numai după audierea acestuia, motiv pentru care CNSAS l-a mai citat odată pentru a se prezenta la audieri, însă surse din Colegiul CNSAS au afirmat că, cel mai probabil, ÎPS Pimen nu se va prezenta la audieri.

"Există informaţii că actuala conducere a Bisericii a interzis preoţilor, printr-o circulară trimisă în ţară, să se prezinte la CNSAS. Se pare că Episcopul Casian al Dunării de Jos ar fi intenţionat să vină la audieri însă prin această circulară i s-a interzis", a declarat un membru al Colegiului pentru MEDIAFAX, după şedinţa de marţi.

Patriarhia Română susţine că nu există un document al conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) care să interzică preoţilor să se prezinte la CNSAS, iar declaraţia în acest sens a unor surse din cadrul acestei instituţii dovedeşte lipsa ei de credibilitate.

"Afirmaţia potrivit căreia conducerea BOR ar fi interzis clericilor invitaţi la CNSAS să se prezinte la audieri este o minciună sfruntată. Rămâne la latitudinea fiecărui cleric ce face când primeşte o invitaţie de la CNSAS", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

Potrivit unor surse din CNSAS, PS Casian Crăciun al Dunării de Jos ar fi participat la misiuni în străinătate în sprijinul DIE şi ar fi avut, de-a lungul timpului, trei nume conspirative: "Crin", "Casius" şi "Casio".

PS Casian, episcopul Dunării de Jos, declara, la mijlocul lunii septembrie, că nu are cunoştinţă de existenţa unui dosar de colaborator al Securităţii pe numele său, precizând că un astfel document aflat la CNSAS ar conţine "documente fabricate de regimul comunist".

"Ierarhul Dunării de Jos nu are cunoştinţă de existenţa unui astfel de material şi, că dacă acesta există, el nu poate conţine decât documente fabricate de regimul comunist şi nicidecum documente olografe sau angajamente scrise faţă de fosta Securitate", preciza Biroul de presă al Episcopiei, în legătură cu recentele informaţii apărute în presă.

PS Casian arăta că înainte de 1989 a beneficiat de burse în alte state şi a participat la conferinţe şi manifestări religioase în mai multe ţări occidentale, astfel că nu exclude ca reprezentanţii dictaturii din acea vreme să fi întocmit "documente de urmărire şi coerciţie", însă neagă existenţa vreunui fel de colaborare cu aceştia.

"Analiza şi judecarea corectă a realităţilor istorice, atât a celor bisericeşti, cât şi a celor sociale, din perioada regimului comunist nu poate fi făcută astăzi decât în contextul vremurilor de atunci, şi în nici un caz de către persoane sau instituţii rău intenţionate, care iartă torţionarii şi învinovăţesc victimele. Biserica a reprezentat în anii comunismului singura instituţie cu o concepţie de viaţă şi cu un mesaj spiritual diferite de cele ale regimului la putere, şi de aceea ea s-a aflat, în permanenţă, în atenţia şi sub urmărirea poliţiei politice", se arăta în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici