PS Florentin: Oamenii ar trebui să petreacă sărbătorile cu o justă măsură, evitând excesele, inclusiv la masă

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, arată în Scrisoarea Pastorală de Crăciun că transformarea unei sărbători într-un prilej dedicat exclusiv profitului uman duce la desacralizarea acesteia, îndemnându-i pe credincioşi să petreacă sărbătorile "cu o justă măsură".

88 afișări
Imaginea articolului PS Florentin: Oamenii ar trebui să petreacă sărbătorile cu o justă măsură, evitând excesele, inclusiv la masă

PS Florentin: Oamenii ar trebui să petreacă sărbătorile cu o justă măsură, evitând excesele, inclusiv la masă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

PS Florentin Crihălmeanu arată, în Scrisoarea Pastorală de Crăciun prezentată vineri, că profitul nu ar trebui să aibă legătură cu sărbătoarea creştină. 

"Atât în ţări occidentale, cât şi orientale, se îmbină aceste laturi, a spiritualităţii puternice cu cea a profitului uman. În anumite limite poate fi de înţeles. E de înţeles de exemplu în cazul unor mănăstiri, care adăpostesc relicvele unor sfinţi importanţi şi care îşi câştigă existenţa vânzând anumite prospecte. Problema este când spaţii din prejma unor aşezăminte religioase devin pieţe de desfacere pentru obiecte care nu au legătură cu sărbătoarea. Este un profit al celor care nu sunt interesaţi de a participa la serviciile liturgice, ci doar de ocazia de profit pe care le oferă sărbătoarea. Această latură a sărbătorii conduce spre desacralizarea sărbătorii. Am văzut acest fenomen şi în Occident şi în alte ţări. Creştinii ar trebui să ia o distanţă justă faţă de astfel de lucruri", afirmă Crihălmeanu.

PS Florentin Crihălmeanu îi îndeamnă pe credincioşi să ducă vestea naşterii lui Iisus cu decenţă şi să îşi trăiască credinţa cu "oarecare modestie".

"Oamenii ar trebui să petreacă sărbătorile cu o justă măsură, evitând excesele, inclusiv la masă sau în cadrul întâlnirilor prieteneşti. Să trăiască sărbătorile în bucurie creştină, în limitele necesare bucuriei şi să evite osteneli de după sau chiar internări", adaugă PS Florentin Crihălmeanu.

PS Crihălmeanu spune că sărbătorile de iarnă sunt, în fiecare an, zile de bucurie care ne desprind de încordarea, rutina şi oboseala muncii de peste an.

"Este un timp al odihnei, al vacanţei, al relaxării şi al refacerii fizice, dar, pentru noi creştinii, trebuie să fie şi un timp de rugăciune, de reînnoire spirituală, de har şi întărire în credinţă", încheie episcopul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici