Putin şi FSB execută generali şi oficiali ai Apărării: Sute de oameni vor fi arestaţi

Indiciile sunt că serviciile secrete au „preluat” ministerului, iar surse din Moscova susţin că în prezent sunt mai mulţi agenţi de informaţii decât personal militar, iar epurările vor afecta „toate unităţile din Ministerul Apărării”.

4223 afișări
Imaginea articolului Putin şi FSB execută generali şi oficiali ai Apărării: Sute de oameni vor fi arestaţi

Putin şi FSB execută generaţi şi oficiali ai Apărării: Sute de oameni vor fi arestaţi

Vladimir Putin s-a săturat de eşecurile armatei în Ucraina şi a decis epurări în masă din rândul Apărării: generali, colonei, responsabili de logistică. Dar nu s-a terminat. „Sute de oameni vor fi arestaţi”, vine avertismentul.

Preşedintele rus a ordonat FSB, succesorul serviciilor secrete ale KGB, să continue arestările. Se ştie: când Putin are probleme, există un singur organism pe care se bazează cu adevărat: FSB.

Serviciile vor să dea vina pe Armată pentru eşecurile din Ucraina, au declarat pentru Moscow Times doi oficiali ai guvernului rus, doi interlocutori apropiaţi de Kremlin şi o sursă apropiată Ministerului Apărării.

„O curăţenie dură este în curs. FSB epurează echipa lui Şoigu. Acesta este un proces aşteptat. Forţele de securitate au primit permisiunea de la vârf”.

Sursa apropiată de funcţionarea internă a Kremlinului mai relatează că „mai este mult de parcurs până la finalizarea curăţeniei. Ne aşteaptă mai multe arestări.”

Înainte de înlăturarea lui Şoigu, totul a început cu arestarea ministrului adjunct Timur Ivanov, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori de multă vreme ai ministrului.

Din acel moment, parcă FSB ar fi „preluat conducerea” ministerului, iar în acele părţi, transmite o altă sursă, în prezent sunt mai mulţi agenţi de serviciu decât personal militar sau ministerial. Epurările vor afecta „toate unităţile din Ministerul Apărării”.

Pe 23 aprilie, ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov a fost arestat pentru că a primit mită. El a supravegheat contractele de construcţie şi relaţiile imobiliare ale Ministerului Apărării. Ivanov este acuzat că a luat mită în valoare de peste 1,185 miliarde de ruble, inclusiv că are o proprietate renovată în regiunea Tver, pe malul râului Volga, şi o proprietate în Chisty Pereulok din Moscova. Era cunoscut pentru stilul său extravagant: iarna mergea mai des în Courchevel (enclava oligarhilor ruşi din Alpii francezi) decât la Moscova.

Pe 13 mai, generalul Iuri Kuzneţov, şeful departamentului principal de personal al Ministerului rus al Apărării, a fost arestat sub suspiciunea că a luat mită în schimbul unor favoruri. În timpul percheziţiilor au găsit în casa lui numerar în ruble şi valute străine în valoare de peste 100 de milioane de ruble, monede de aur, ceasuri de colecţie şi obiecte de lux.

Pe 23 mai, generalul Vadim Şamarin, şeful Direcţiei Principale de Comunicaţii a Forţelor Armate Ruse şi adjunct al şefului Statului Major General, a fost acuzat că a luat mită de cel puţin 36 de milioane de ruble (circa 392.000 de dolari), cu doi inculpaţi în dosar, membri ai industriei ruse de telecomunicaţii, care depun mărturie împotriva lui. Comunicaţiile slabe au fost motivul mai multor înfrângeri ale armatei ruse, potrivit corespondenţilor naţionalişti ruşi.

Tot pe 23 mai, Vladimir Verteleţky, şeful departamentului de aprovizionare al Ministerului Apărării, a fost acuzat că a primit o mare mită. Site-urile de investigaţii ruseşti raportează o pretinsă pagubă de 70 de milioane de ruble (763 de mii de dolari) adusă Rusiei.

Urmează apoi o avalanşă de concedieri sau demisii nu tocmai spontane. Pe lângă Şoigu, generalul adjunct al ministrului apărării Aleksey Kuzmenkov, care a fost responsabil cu logistica armatei în timpul războiului total cu Ucraina, a fost îndepărtat şi se întoarce la Garda Federală Rusă.

Aceasta este deja a treia schimbare a şefului logisticii. A doua zi după înlăturarea lui Şoigu, 13 mai, prim-adjunctul ministrului apărării Ruslan Ţalikov a demisionat. Viceministrul Alexei Krivoruchko (responsabil cu achiziţiile de arme) a demisionat. Pe 20 mai, generalul Iuri Sadovenko, ministru adjunct al Ministerului Apărării, care era în funcţie de 11 ani, a fost demis. El a fost cel mai apropiat colaborator al lui Şoigu (a fost concediată şi secretara de presă, Rossiana Markovskaia).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici