Rabinul-şef Pinchas Goldschmidt a fugit de la Moscova: a îndurat presiuni din partea lui Putin

La două săptămâni după invazia rusă în Ucrainei, rabinul-şef a părăsit Moscova cu maşina, îndreptându-se spre Ungaria, iar de acolo spre Ierusalim; informaţia a fost ţinută secretă timp de 3 luni.

2764 afișări
Imaginea articolului Rabinul-şef Pinchas Goldschmidt a fugit de la Moscova: a îndurat presiuni din partea lui Putin

Rabinul a fugit de teama lui Putin

La două săptămâni după invazie, rabinul-şef Pinchas Goldschmidt nu a luat avionul, ci a plecat cu maşina, având destinaţia Ungaria, apoi spre Ierusalim.

Timp de aproape 3 luni, cea mai înaltă autoritate din comunitatea evreiască rusă a reuşit să ţină secretă locaţia în care se află.
Acum că este în siguranţă, a dezvăluit un jurnalist din New York printr-un tweet: Pinchas şi soţia sa, Dara, „sunt în exil din comunitatea pe care o iubeau”.

Evadarea din Moscova s-a datoriat unei prea multe presiuni din partea lui Putin, care i-a cerut rabinului „binecuvântarea” trupelor aflate în război. Au fost numeroase verificări FSB, apeluri telefonice, ameninţări. O vreme, confruntat cu cererile Kremlinului, Goldsmith se limitase să se opună unui refuz ferm şi tăcut. Fără să scoată un cuvânt despre subiect. Dar, până la urmă, nu a mai putut să tacă.

În deşertul tăcut şi îngrozit al multor alte comunităţi religioase din Rusia, printre care Biserica Ortodoxă a Patriarhului Kiril, Goldsmith, care este şi preşedinte al Conferinţei Rabinilor Europeni, denunţase public: „Acest război al lui Putin în Ucraina duce la un mare exod al evreilor, cel mai mare cunoscut din vremea nazismului şi a Stalin”.

Comunitea ucraineană a evreilor, circa 400.000 de persoane

Mai mult de jumătate din comunitatea ucraineană, estimată la până la 400.000 de oameni, a fugit acum în Polonia, România, Moldova, ţările baltice, Israel şi America. Un exod. Evreii ucraineni sunt o prezenţă istorică şi cel mai faimos exponent al lor astăzi, preşedintele Zelenski, este considerat de Kremlin drept ţinta numărul unu.

Fuga rabinului Goldschmith, care nu l-a numit niciodată personal pe Putin în denunţurile sale, dar a cerut în mod deschis încetarea invaziei, este o mare lovitură pentru regimul del a Kremlin.

O mare parte a comunităţii ruse, aproximativ o jumătate de milion de evrei, se gândeşte şi ea să-i imite evreii ucraineni şi să urmeze calea rabinului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici