Raed Arafat, despre cei care se avântă în valuri: Din bun simţ ar trebui să asculţi salvamarul/ 26 de oameni au murit înecaţi în mare, în această vară

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică, la Constanţa, că bunul simţ ar trebui să fie suficient atunci când salvamarul le spune turiştilor să nu intre în apă, iar atunci când o fac, în ciuda avertismentului, au „o problemă”.

1854 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat, despre cei care se avântă în valuri: Din bun simţ ar trebui să asculţi salvamarul/ 26 de oameni au murit înecaţi în mare, în această vară

Raed Arafat, despre cei care se avântă în valuri: Din bun simţ ar trebui să asculţi salvamarul

„Bunul simţ ar trebui să fie suficient, să asculţi ce îţi spune salvamarul. Îmi pare rău să o spun aşa, dar când îţi spune salvamarul <<Nu intra în apă>> şi tu intri înseamnă că ai o problemă. Este ca şi când ţi s-ar spune <<Poartă centura>> şi tu nu o porţi şi faci un accident, apoi te miri că eşti făcut praf, deşi dacă purtai centura poate ieşeai pe picioarele tale de la accident. Este acelaşi lucru şi pe mare. Când salvamarul îţi spune <<Nu intra în apă, este periculos>> şi tu intri în apă o faci pe proprie răspundere. Implementarea unor sancţiuni este o chestie care se analizează mai ales după ce am văzut şi anul acesta", a declarat Raed Arafat.

În acest sezon la mallul Mării Negre, salvamarii au avut peste 900 de intervenţii. Au fost, de asemenea, 26 de cazuri de înec neresuscitabil pe plajele de pe litoralul românesc.

Vizita lui Raed Arafat la Constanţa a fost realizată în contextul inaugurării a două motociclete de intervenţie, pe care vor lucra 13 paramedici. Acestea sunt dotate cu tot ce este necesar unui caz de urgenţă şi este de aşteptat ca datorită acestora timpul de răspuns la intervenţie să scadă cu până la 10 minute.

„O motocicletă cu toate dotările ei, inclusiv cu echipamentele de protecţie speciale pe care le are se ridică la aproximativ 20 şi ceva de mii de euro. Costul este justificat pentru că vorbim de o motocicletă dotată, o motocicletă care are pe ea echipament de salvare a vieţii, are defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare şi de toate echipamentele necesare pentru intervenţie în regim de urgenţă. Proiectul din Bucureşti ne-a dovedit că se ajunge foarte repede în anumite zone aglomerate, sunt un vârf de lance când o ambulanţă este la o distanţă mai mare. Din analiza noastră poate să scadă timpul de reacţie de la 2 – 3 minute până la chiar 10 minute, depinde de zonă. Asta contează foarte mult la un stop cardiac. Dacă noi câştigăm 3 – 4 minute la un stop cardiac este un lucru foarte bun”, a spus Arafat.

Cele două motocicletele inaugurate la Constanţa sunt singurele din afara Bucureştiului, unde funcţionează alte 7 astfel de motoare. La sfârşitul lunii august, alte două motociclete de acest fel vor ajunge la Cluj.

Cele două motociclete care au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, sunt echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor: defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secreţii şi geantă medicală de urgenţă şi alte echipamente specifice. De asemenea, motocicletele vor fi dotate şi cu dispozitive de avertizare sonoră şi luminoasă, dar şi cu sisteme speciale de comunicaţii.

Motocicletele au fost achiziţionate şi cu sprijinul financiar al LIDL România, care a acordat suma de 500.000 lei pentru implementarea proiectului în Constanţa şi Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici