Raeţchi: Dăncilă şi ministrul Educaţiei să demisioneze după scandalul generat în mediul universitar

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, susţine că premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Educaţiei, Valentin Popa, ar trebui să demisioneze după scandalul provocat în universităţi şi după măsurile de a reduce locurile bugetate la facultate.

275 afișări
Imaginea articolului Raeţchi: Dăncilă şi ministrul Educaţiei să demisioneze după scandalul generat în mediul universitar

Raeţchi: Dăncilă şi ministrul Educaţiei să demisioneze după scandalul generat în mediul universitar

"Viorica Dăncilă trebuie să facă un prim gest de onoare şi de minimă decenţă din poziţia de prim-ministru: să îşi dea demisia alături de ministrul Educaţiei, Valentin Popa. Faptul că a girat, în calitate de şef al Guvernului, o ofensivă care pare preluată copy-paste din Ungaria lui Viktor Orban - în stilul specific PSD - este cu atât mai grav cu cât Viorica Dăncilă s-a remarcat în mandatul actual mai mult prin gafe gramaticale şi bâlbe decât prin strategii guvernamentale solide. Şantajul politic pe care Orban l-a făcut asupra prestigioasei Central European University se repetă acum la Bucureşti: Valentin Popa a redus semnificativ numărul de locuri bugetate la cele mai mari universităţi din ţară –Universitatea din Bucureşti, Babeş Bolyai din Cluj, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi nu doar. Au fost tăiate în total circa 1.200 de locuri subvenţionate de stat, dintre care mai mult de o treime de la Universitatea Bucureşti, care a pierdut practic din buget în jur de 9 milioane de lei, bani despre care Valentin Popa a declarat că reprezentau „o uşoară pierdere”. Rezultatele Universităţii Bucureşti, prestigiul cadrelor didactice care colaborează cu publicaţii de specialitate din întreaga lume, dar şi clasamentele internaţionale care o plasează pe primele locuri sau chiar pe primul loc în topul universităţilor din ţară – toate aceste criterii par să fi devenit slăbiciuni atunci când s-a făcut alocarea cifrei de şcolarizare de către ministerul Educaţiei", a declarat Raeţchi prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

El mai precizează că măsurile luate de Ministerul Educaţiei Naţionale sunt arbitrare şi bazate pe falsuri.

"Reacţiile studenţilor şi profesorilor sunt grăitoare – mediul universitar a primit un atac grav din partea unui guvern care pare să susţină sinecurile şi pepinierele de doctoranzi, nu instituţiile care ne reprezintă în Europa şi în lume. Protestele din aceste zile şi anunţul recent făcut de Senatul Universităţii cu privire la greva japoneză susţinută de comunitatea universitară a Universităţii Bucureşti au generat o criză în mediul academic şi arată modul retrograd prin care Valentin Popa a ales să îşi conducă răfuielile politice – nu întâmplător locuri suplimentare sunt distribuite, printre altele, către Universitatea din Suceava, unde a deţinut funcţia de rector, dar şi către alte universităţi conduse de membri PSD. Cea mai simplă dovadă pentru acest lucru este faptul că decizia nu a fost luată în baza unor criterii diseminate într-un mod transparent. Profesori de la universităţile atacate au demontat, zilele acestea, argumentele ministrului. Cifrele avansate de el sunt fie falsuri, fie descriu realităţi de mai bine de un deceniu în urmă. Analiza la care face referire, care spune că România avea cea mai mare proporţie de absolvenţi ai ştiinţelor socio-umane, a fost făcută pe perioada 2000-2008. Apoi, numărul mare de studenţi şi cu precădere a celor din domeniile socio-umane se explica, atunci, prin ponderea ridicată a locurilor oferite de unităţile de învăţământ superior particulare. Datele Eurostat din prezent arată că România este sub media UE la acest capitol. Guvernul imposturii şi Ministerul Anti-Educaţiei Naţionale au adus, aşadar, mediocritatea la rang de politică publică – cu efecte societale grave şi greu reversibile, din păcate", a conchis deputatul liberal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici