Rafila anunţă investiţii în dezvoltarea secţiilor de terapie intensivă pentru nou-născuţi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă creşterea cu peste 120 de paturi noi de terapie intensivă pentru nou-născuţi şi dotarea celor existente, precum şi investiţii masive în această zonă a terapiei intensive neonatale.

153 afișări
Imaginea articolului Rafila anunţă investiţii în dezvoltarea secţiilor de terapie intensivă pentru nou-născuţi

Rafila anunţă investiţii în dezvoltarea secţiilor de terapie intensivă pentru nou-născuţi

„Sunt aici 5 obiective majore. Creşterea capacităţii secţiilor de terapie intensivă nou-născuţi înseamnă că vom creşte cu 124 de paturi faţă de cele existente dotate complet”, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Al doilea obiectiv va fi şi completarea dotării existente în momentul de faţă pentru încă 90 de paturi de teraie intensivă neonatală.

„Sumele alocate diferă. Dacă pentru pat nou, care înseamnă dotare de la capăt şi nu numai dotare, ci şi amenajarea spaţiului în care se desfăşoară această activitate, atunci o medie în jur de 300.000 de euro de pat pentru prima situaţie şi pentru completare, 150.000 de euro. Dacă vor exista economii ele se duc la extinderea acestui proiect”, explică Rafila.

Al treilea obiectiv al acestui proiect este amenajarea şi organizarea unor centre de formare. Vor fi opt centre de formare regională, acolo unde există instituţii universitare sau unde există formatori care pot să formeze specialişti în domeniu. Finanţarea este de 2 milioane de euro.

Al patrulea obiectiv este reprezentant de screaning şi prevenţia malformaţiilor congenitale cardiace.

„Avem acest program de chirurgie cardiovaculară pediatrică şi e bine ca toţi copiii să beneficieze de posibilitatea de a face un astfel de screaning şi pentru alte afecţiuni, de exemplu retinopatia de prematuritate, iar această componentă oferă pentru maternităţile de grad 3 suma de 260.000 de euro pentru screaning, iar pentru maternităţile de grad 2 - 45.000 de euro”, a mai spus Rafila.

De asemenea, se achiziţionează 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală. Se alocă 600.000 de euro pentru o astfel de unitate mobilă.

Deja a fost deschisă platforma pentru depunerea de proiecte de finanţare. Proiectele vor fi depuse într-un interval de 4 luni. Rafila a făcut un apel către managerii de spitale să lucreze cu echipa Ministerului Sănătăţii pentru exista cât mai multe aplicaţii pentru a putea fi alese cele mai bune proiecte sau pentru a putea utiliza toate fondurile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici