Rafila dă vina pe managerii de spitale pentru lipsa raportărilor de infecţii nosocomiale

Managerii de spitale au reticenţe în a raporta infecţiile nosocomiale pentru că acest lucru ar duce la depunctarea sau penalizarea lor, spune ministrul Sănătăţii, care se gândeşte să stabilească o limită minimă de raportare, probabil de 3%.

407 afișări
Imaginea articolului Rafila dă vina pe managerii de spitale pentru lipsa raportărilor de infecţii nosocomiale

Rafila dă vina pe managerii de spitale pentru lipsa raportărilor de infecţii nosocomiale

Întrebat, luni, despre infecţiile asociate actului medical şi ideea stabilirii unei limite minime de raportare de 3%, Rafila a răspuns: „a fost un exemplu pe care vi l-am dat, în sensul că a fost o discuţie legată de faptul că unii manageri au reticenţe în a raporta aceste infecţii, pentru că lucrul acesta ar duce la depunctarea sau penalizarea lor. Deşi când stabilesc contractul de management cu proprietarul spitalului, stabilesc împreună acest contract de management şi nu există acolo o prevedere care să îi împiedice să stabilească o limită care să fie raţională, rezonabiă, pentru că nu cred că spitalele din România sunt atât de diferite faţă de spitalele din alte ţări din Uniunea Europeană încât să raporteze zero sau aproape zero infecţii nosocomiale. Deci ei trebuie să-şi încheie contractele în aşa fel încât să stabilească o limită rezonabilă”.

Rafila a adăugat că această limită rezonabilă nu poate fi îndeplinită decât dacă există capacitate de diagnostic în spitale: „dezvoltarea laboratoarelor sau a compartimentelor de microbiologie este condiţia fără de care nu putem să ştim care este situaţia acestor infecţii cu adevărat în România. Dacă nu ai unde să faci diagnostic şi dacă acest diagnostic nu este disponibil permanent, nu se poate face un diagnostic corect al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi nici al infecţiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice”.

Întrebat dacă există o limită „acceptată” de infecţii nosocomiale, ministrul a spus că discuţiile au loc într-un grup tehnic care să propună o astfel de limită: „Eu am plecat de la o prezumţie de incidenţă minimă la nivel naţional de 5%. Asta înseamnă 5 pacienţi infectaţi din 100 şi atunci sigur că o limită de 3 poate să fie considerată o limită rezonabilă, dar rămâne să mai discutăm cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică încât să venim cu o propunere care să aibă o fundamentare ştiinţifică corectă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici