Raport CE: ICCJ a accelerat procesele de mare corupţie, după recomandările de evitare a prescripţiei

Raportul CE privind MCV notează în cazul României că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a accelerat derularea proceselor privind cazurile de corupţie la nivel înalt, ca răspuns la recomandările privind riscul ca în unele astfel de cazuri să se împlinească termenele de prescripţie.

96 afișări
Imaginea articolului Raport CE: ICCJ a accelerat procesele de mare corupţie, după recomandările de evitare a prescripţiei

Raport CE: ICCJ a accelerat procesele de mare corupţie, după recomandările de evitare a prescripţiei (Imagine: Shutterstock)

Raportul CE publicat miercuri notează că în cazul României s-au constatat o serie de evoluţii în felul în care România a dat curs recomandărilor Comisiei.

"Noul Cod Civil a intrat în vigoare fără probleme în octombrie 2011 şi se preconizează că în iunie 2012 va intra în vigoare şi Codul de procedură civilă. Ca răspuns la recomandările Comisiei privind riscul ca în unele cazuri de corupţie la nivel înalt să se împlinească termenele de prescripţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a accelerat derularea proceselor privind cazurile de corupţie la nivel înalt", notează Comisia.

Potrivit CE, această măsură "ar putea avea un impact pe termen mai lung, putând conduce la raţionalizarea procedurilor judiciare şi la adoptarea unor hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate fără întârzieri".

"S-au înregistrat progrese în Parlament în ceea ce priveşte proiectul de lege privind confiscarea extinsă", mai notează CE.

Totodată, documentul arată că "Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) au continuat să instrumenteze o serie de cazuri importante, inclusiv referitoare la un număr semnificativ de politicieni şi funcţionari de rang înalt", iar "noile legi privind reformarea modului de numire a magistraţilor în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi privind răspunderea disciplinară a magistraţilor au stabilit cadre menite să asigure o mai mare claritate şi rigoare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici