Raport Oxfam. În pandemie, averile miliardarilor cresc, în timp ce săracii suferă,iar COVID-19 sporeşte inegalităţile: "Suntem martorii celei mai mari creşteri a inegalităţilor de la începutul înregistrărilor"

  • COVID-19 a declanşat o furtună economică care i-a lovit cel mai puternic pe cei săraci şi vulnerabili, femeile şi lucrătorii marginalizaţi confruntându-se cu cele mai grave pierderi de locuri de muncă.
  • Banca Mondială a avertizat că peste 100 de milioane de oameni ar putea fi împinşi în sărăcie extremă.
  • În pandemie, bogăţia colectivă a miliardarilor mondiali a crescut cu 3,9 trilioane de dolari între martie şi decembrie 2020 pentru a ajunge la 11,95 trilioane de dolar
553 afișări
Imaginea articolului Raport Oxfam. În pandemie, averile miliardarilor cresc, în timp ce săracii suferă,iar  COVID-19 sporeşte inegalităţile: "Suntem martorii celei mai mari creşteri a inegalităţilor de la începutul înregistrărilor"

Foto: Profimedia

Naţiunile au o „fereastră de oportunitate care se reduce” pentru a construi o redresare echitabilă şi ecologică, potrivit raportului „Virusul inegalităţii”, publicat înaintea întâlnirii virtuale a Forumului Economic Mondial, în cadul „Dialogurilor Davos”.

"Suntem martorii celei mai mari creşteri a inegalităţilor de la începutul înregistrărilor", a spus Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International, într-o declaraţie, în timp ce organizaţia caritabilă a solicitat impozite mai mari pe averi şi protejarea munitorilor.

„Economiile direcţionează averile către o elită bogată care traversează pandemia în lux, în timp ce cei din prima linie a pandemiei - lucrători din magazine, din domeniul sănătăţii şi vânzătorii din pieţe - se luptă să îşi plătească facturile.”

COVID-19 a declanşat o furtună economică care i-a lovit cel mai puternic pe cei săraci şi vulnerabili, femeile şi lucrătorii marginalizaţi confruntându-se cu cele mai grave pierderi de locuri de muncă, iar Banca Mondială a avertizat că peste 100 de milioane de oameni ar putea fi împinşi în sărăcie extremă.

Reducerea numărului de persoane care trăiesc în sărăcie la nivelurile anterioare crizei ar putea dura mai mult de un deceniu, a apreciat Oxfam.

Între timp, bogăţia colectivă a miliardarilor mondiali a crescut cu 3,9 trilioane de dolari între martie şi decembrie 2020 pentru a ajunge la 11,95 trilioane de dolari, arată raportul.

Cei mai bogaţi zece oameni ai lumii - o listă condusă de Jeff Bezos de la Amazon şi Elon Musk de la Tesla, şi care îi include, de asemenea, pe CEO-ul grupului de lux LVMH, Bernard Arnault, Bill Gates de la Microsoft şi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg - au marcat o creştere a averilor cu 540 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, a spus Oxfam.

Această sumă ar fi suficientă pentru a împiedica pe oricine să cadă în sărăcie ca urmare a pandemiei şi să plătească vaccinarea întregii populaţii a planetei, au calculat cercetătorii.

Un impozit temporar asupra profiturilor în exces realizat de cele 32 de corporaţii globale care au profitat cel mai mult în timpul pandemiei ar fi putut aduce 104 miliarde de dolari în 2020, a spus Oxfam.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici