RAPORT: Prostituţia a devenit o piaţă economică foarte promiţătoare. Proxeneţii au organizat traficul "pe un model capitalist exemplar"

Prostituţia, aflată în mare măsură sub controlul crimei organizate mondiale, a devenit o piaţă economică "foarte promiţătoare", bazată pe un model capitalist "exemplar", explică Fundaţia Scelles, în raportul anual publicat miercuri.

384 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Prostituţia a devenit o piaţă economică foarte promiţătoare. Proxeneţii au organizat traficul "pe un model capitalist exemplar"

RAPORT: Prostituţia a devenit o piaţă economică foarte promiţătoare. Proxeneţii au organizat traficul "pe un model capitalist exemplar" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentului de 480 de pagini intitulat "Exploatarea sexuală: prostituţie şi crimă organizată", care face un bilanţ al situaţiei prostituţiei în 54 de ţări, proxeneţii au organizat traficul "pe un model capitalist exemplar".

"Destructurarea unei reţele româneşti de proxenetism în Spania, procesul din Emiratele Arabe Unite al traficanţilor de femei din Bangladesh sau condamnarea liderului unei reţele ruse de prostituate tinere ce activa în Finlanda şi destructurarea unei reţele chineze ce exploata femei thailandeze în Australia, arată că "există un fel de mare piaţă, acaparată de către reţelele de crimă organizată, într-un mod alarmant", explică pentru AFP Yves Charpenel, preşedintele fundaţiei franceze Scelles, care militează împotriva prostituţiei.

În Franţa, unde aproximativ 80% dintre prostituate sunt străine, destructurarea a 40 de reţele în 2011 la Paris, Caen (vest), Bordeaux (sud-vest) sau Strasbourg (est) a permis descoperirea de victime columbiene, chineze, ecuadoriene, nigeriene şi române.

Victimele traficului de fiinţe umane "sunt «produse» ieftine în ţările sărace sau aflate în conflict armat sau războaie civile şi sunt importate în ţările cele mai promiţătoare din punct de vedere al marjei de profit", notează raportul.

"Cumpărate de multe ori pe câţiva euro", ele aduc "în medie 150.000 de euro pe an, în ţările occidentale", precizează fundaţia. "Dacă înmulţim cifra cu 2,5 milioane de ori, numărul estimat de ONU al victimelor traficului de fiinţe umane (dintre care 85% sunt victime ale exploatării sexuale), rezultă mulţi bani şi vorbim doar despre reţeaua de prostituţie", notează Charpenel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici