Video RATB, acuzată că pune în pericol funcţionarea Internetului, cablului TV şi telefoniei

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) acuză RATB că pune în pericol funcţionarea Internetului,cablului TV şi telefoniei în Bucureşti, prin decizia de modificare a contractelor de închiriere a stâlpilor pentru reţelele de cablu, astfel încât regia să le poată rezilia unilateral.

3 afișări

"Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a luat notă cu surprindere de iniţiativa RATB de a modifica contractele încheiate cu furnizorii de Internet, cablu TV şi telefonie pentru închirierea stâlpilor pentru reţelele de cabluri din Bucureşti de o manieră care poate duce la blocarea serviciilor furnizate instituţiilor, companiilor şi cetăţenilor Municiului Bucureşti. Astfel, printr-o măsură unilaterală şi abuzivă, în baza hotărârii conducerii, RATB forţează furnizorii de Internet, cablu TV şi telefonie să semneze contracte noi sau acte adiţionale la contractele vechi impunând clauze abuzive prin care îşi rezervă dreptul de a rezilia contractul de închiriere stâlpi pentru susţinerea cablurilor reţelelor de comunicaţii din iniţiativă proprie (unilaterală), fără a exista asigurarea unor condiţii alternative de furnizare a serviciilor de comunicaţii afectate în acest sens", se arată într-un comunicat al ANISP remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Asociaţia îşi exprimă dezacordul faţă de acţiunile RATB, despre care spune că "sunt de natură să ducă la perturbări majore în buna funcţionare a reţelelor de comunicaţii în această perioadă de tranziţie până la realizarea Reţelei metropolitane de fibră optică (Netcity), proiect lansat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi la care asociaţia aduce tot sprijinul necesar".

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România cere Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti să intervină la RATB, aflată în subordinea sa, "pentru a se clarifica aspectele semnalate şi pentru a se elimina condiţiile ajungerii la disfunctionalităţi în furnizarea serviciilor de Internet, cablu TV şi telefonie către instituţiile publice, companiile şi cetăţenii Capitalei".

Directorul Executiv ANISP, Gheorghe Şerban, a declarat că principala nemulţumite a providerilor este legată de faptul că RATB i-ar fi obligat pe aceştia să încheie noi contracte sau acte adiţionale la vechile contracte, prin care RATB ar avea dreptul să rezilieze contractele de închiriere stâlpi pentru susţinerea cablurilor reţelelor de comunicaţii, din proprie iniţiativă.

Gheorghe Şerban a susţinut că în contracte nu sunt menţionate clar condiţiile în care RATB poate rezilia contractele cu fuzrnizorii.

"Considerăm măsura o «mişcare în forţă», nu am spune ilegală, dar, prin modul în care este pusă problema, merge către ilegalitate", a explicat Gheorghe Şerban.

Directorul executiv al Direcţiei de Coordonare, Reglementare Infrastructură din Primăria Generală, Alexandru Radu, a explicat că era necesară actualizarea contractelor, deoarece multe dintre acestea expiraseră, apreciind ca "normală" clauza prin care RATB poate rezilia unilateral contractul.

El a apreciat că închirierea stâlpilor pentru susţinerea cablurilor reţelelor de comunicaţii de către RATB este o soluţie de compromis, până la realizarea reţelei metropolitane de fibră optică (Netcity), întrucât providerii nu au autorizaţii pentru lucrările de pe stâlpii RATB, admiţând că, şi în aceste condiţii, RATB încasează "chirii" de la aceştia.

Alexandru Radu a mai spus că noile contracte sunt "provizorii", până la apariţia reţelei metropolitane, măsura fiind luată pentru ca municipalitatea să nu aibă probleme atunci când vrea să "cureţe" de cabluri supraterane o anumită zonă.

"Vremea «haiduciei» a trecut. Potrivit noii legislaţii, providerii vor trebui fie să-şi «îngroape» propria reţea, fie să folosească reţeaua metropolitană, la cele mai mici preţuri", a concluzionat Alexandru Radu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici