Râul Prut a ieşit din matcă în câteva zone din judeţul Galaţi

Râul Prut a ieşit din matcă în zona judeţului Galaţi inundând o fermă piscicolă şi acoperind peste 400 de hectare de păşune şi câteva grădini care se aflau însă în albia majoră a râului.

1640 afișări
Imaginea articolului Râul Prut a ieşit din matcă în câteva zone din judeţul Galaţi

Râul Prut a ieşit din matcă în câteva zone din judeţul Galaţi (Imagine arhivă: Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Galaţi, în acest moment nu există pericolul inundării zonelor locuite sau a altor suprafeţe agricole cultivate.

Nivelul ridicat al râului Prut a provocat deja pagube în judeţul Galaţi. Potrivit unor informaţii puse la dispoziţie de Prefectura Galaţi, râul Prut a ieşit din albia minoră în zona localităţii Vădeni şi a inundat circa 150 de hectare de păşune şi opt grădini totalizând circa un hectar. Tot în albia majoră, în zona satului Slobozia Oancea, au fost inundate circa 280 de hectare de păşune.

În apropiere de confluenţa cu Prutul, digul drept al râului Elan s-a rupt pe o lungime de aproximativ 30 de metri, iar apa a inundat ferma piscicolă Maţa Rădeanu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea - Crângan, există posibilitatea ca în perioada imediat următoare alte zone să fie afectate de apele revărsate ale Prutului.

"Există pericolul inundării Drumului Naţional 26 Galaţi-Bârlad, în zona Slobozia Oancea, însă s-au luat măsuri urgente pentru supraînălţarea digului existent. Consolidarea se face cu pământ, saci de pământ şi folie de plastic, pe o lungime de circa 800 de metri, lucrările fiind executate de 35 de persoane din cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi angajaţi ai Secţiei Drumuri Naţionale Galaţi. Deocamdată, apa a ajuns la baza digului de la DN 26. De asemenea, primăriile comunelor Tuluceşti şi Frumuşiţa au mobilizat circa 50 de localnici pentru încărcarea a 5.000 de saci cu pământ necesari la supraînălţarea digului acolo unde va fi nevoie. Precizăm însă că în acest moment nu există pericolul inundării zonelor locuite sau a suprafeţelor cultivate", a afirmat reprezentantul Prefecturii Galaţi.

Cele mai recente măsurători hidrologice, înregistrate la ora 15.00, arată că în zona Oancea Prutul avea o cotă de 576 de centimetri, cu 26 de centimetri peste cota de inundaţie, şi un debit de 457 de metri cubi pe secundă, menţinându-se în continuare averizarea de cod portocaliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici