LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 644. Rusia confirmă moartea generalului Zavadski / Finlanda va închide frontiera cu Rusia timp de 2 săptămâni pentru a opri solicitanţii de azil / Şi Estonia pregăteşte ceva

Finlanda îşi închide graniţă cu Rusia în următoarele două săptămâni, în încercarea de a opri fluxul neobişnuit de mare de solicitanţi de azil către naţiunea nordică, despre care guvernul şi aliaţii săi spun că este o acţiune orchestrată de Moscova, potrivit Reuters.

1714 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 644. Rusia confirmă moartea generalului Zavadski / Finlanda va închide frontiera cu Rusia timp de 2 săptămâni pentru a opri solicitanţii de azil / Şi Estonia pregăteşte ceva

Războiul din Ucraina, ziua 644. Finlanda va închide frontiera cu Rusia timp de 2 săptămâni pentru a opri solicitanţii de azil / Putin: Occidentul vrea să ne dezmembreze şi să ne jefuiască / Kievul boicotează întâlnirea OSCE din cauza prezenţei lui Lavro

Estonia: gata să închidă graniţa cu Rusia

Estonia anunţă că este „gata” să îşi închidă graniţa cu Rusia, urmând exemplul Finlandei, Tallinn invocând o potenţială ameninţare din partea vecinului său estic. Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a declarat că situaţia de la graniţa cu Finlanda, care a înregistrat o creştere a numărului de migranţi fără acte în ultimele săptămâni, este „un atac hibrid flagrant condus de Rusia”. 

Fiul adolescent al lui Kadîrov a primit un rol militar oficial

Fiul în vârstă de 16 ani al liderului cecen Ramzan Kadîrov a primit un rol oficial într-un nou batalion rusesc, a anunţat Adam Delimkhanov, mâna dreaptă a lui Kadîrov, la 28 noiembrie.

Sondaj: Doar 5% dintre ucraineni se opun aderării la UE şi NATO

În total, 78% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea la UE dacă ar avea loc acum un referendum, iar 77% sunt în favoarea aderării la NATO, potrivit unui sondaj publicat de Rating Sociology Group la 29 noiembrie.

Stoltenberg: Capacitatea Ucrainei de a implementa reforme în timpul războiului este impresionantă

"Ucraina a făcut schimbări concrete, nu în ultimul rând în lupta împotriva corupţiei", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că aceşti paşi ajută ţara "să se apropie de aderarea la NATO".

Miniştrii polonezi vizitează protestatarii de la frontiera polono-ucraineană în încercarea rezolvării crizei

Ministrul polonez al agriculturii, Anna Gembicka, a vizitat protestatarii polonezi care blochează frontiera ucraineană pe 28 noiembrie, în timp ce ministrul polonez al infrastructurii, Alvin Gajadhur, va face o vizită pe 29 noiembrie, a anunţat Agenţia de presă poloneză.

Ministerul rus de Interne pregăteşte un proiect de lege care obligă vizitatorii străini să semneze un "acord de loialitate"

Legea propusă, care a fost văzută de corespondenţii agenţiei ruse de ştiri de stat TASS, ar urma să interzică "împiedicarea activităţilor autorităţilor publice ruse", precum şi "discreditarea sub orice formă a politicilor de stat externe şi interne ale Rusiei, a organismelor publice şi a funcţionarilor acestora".

Centrul Naţional de Rezistenţă: 5 oficiali ruşi de rang înalt au fost ucişi în atacul asupra regiunii ocupate Kherson

O clădire din satul ocupat Iuvileine din regiunea Kherson a fost lovită pe 28 noiembrie, ucigând cel puţin cinci oficiali ruşi de rang înalt, a raportat Centrul Naţional de Rezistenţă din Ucraina pe 29 noiembrie.

Atacurile ruseşti au ucis 5 persoane, inclusiv un copil, şi au rănit 22 în ultima zi

Forţele ruse au lansat atacuri asupra a 10 regiuni din Ucraina în ultima zi, ucigând cel puţin cinci persoane şi rănind cel puţin 22, au raportat oficialii locali la începutul zilei de 29 noiembrie.

Rusia susţine că o dronă ucraineană a fost doborâtă în apropiere de Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunţat că o dronă ucraineană a fost doborâtă la ora locală 7:30 deasupra Podolsk, la aproximativ 20 de kilometri sud de Moscova.

Statul Major General: Rusia a pierdut 327.580 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 327.580 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale din 24 februarie 2022, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 29 noiembrie. Acest număr include 1.140 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Forţele aeriene raportează doborârea tuturor celor 21 de drone ruseşti

Trupele ucrainene au doborât toate cele 21 de drone Shahed-136/131 lansate de Rusia în cursul nopţii, a raportat Forţele Aeriene în dimineaţa zilei de 29 noiembrie. Dronele au fost lansate din jurul oraşului portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk din sudul Krasnodar Krai.

ISW: Putin semnează cel mai mare buget naţional al Rusiei

Vladimir Putin a semnat pe 27 noiembrie bugetul federal pentru 2024 şi bugetele planificate pentru următorii doi ani, consacrând, se pare, o sumă record pentru apărare. Bugetul federal pentru 2024 prevede cheltuieli de stat de 36.660 de miliarde de ruble (412,5 miliarde de dolari) şi un deficit bugetar de 1.600 de miliarde de ruble (9,5 miliarde de dolari), a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare.

3 morţi şi 3 răniţi într-un atac rusesc în regiunea Sumy

Un atac rusesc asupra vecinătăţilor oraşului Seredyna-Buda din regiunea Sumy, la 28 noiembrie, s-a soldat cu moartea a trei persoane, inclusiv a unei fetiţe de şapte ani, a anunţat administraţia militară din regiunea Sumy.

Camionagii slovaci anunţă blocarea frontierei cu Ucraina începând cu 1 decembrie

Uniunea transportatorilor slovaci (UNAS) din Slovacia şi-a anunţat pe 27 noiembrie planurile de a bloca punctul de trecere Vyšné Nemecké de la graniţa cu Uzhhorod, în vestul Ucrainei, a anunţat organizaţia pe Facebook.

O furtună devastatoare în Marea Neagră ar fi distrus barierele podului de la Kerch

Vremea devastatoare care a lovit regiunea Mării Negre pe 27 noiembrie în ceea ce unii au numit "furtuna secolului" a distrus barierele instalate de Rusia menite să protejeze podul Kerch şi golful Sevastopol, au declarat cercetătorii OSINT pe X.

Submarinele ruseşti pândesc în Marea Neagră în ciuda vremii nefavorabile

Două submarine ruseşti capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr rămân în modul de luptă în Marea Neagră, au raportat oficialii din domeniul apărării la 28 noiembrie.

Rusia dezlănţuie un nou val de drone spre Ucraina

Rusia a lansat pe 27 noiembrie, pe timp de noapte, un nou val de drone spre mai multe regiuni din Ucraina, a anunţat Forţele Aeriene. Dronele Shahed au fost raportate în Cherkasy, Dnipropetrovsk, Odesa, Poltava, Kharkiv, Kherson, Mykolaiv şi Kirovohrad.

Finlanda va închide toate punctele de frontieră cu Rusia

Săptămâna trecută, Finlanda a închis toate punctele de frontieră, cu excepţia unuia, pentru călătorii din Rusia, păstrând deschis doar cel mai nordic punct de trecere situat în Arctica. Dar şi acesta se va închide acum, a anunţat marţi guvernul.

Aproximativ 900 de solicitanţi de azil din ţări precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, o creştere de la mai puţin de unul pe zi anterior, potrivit poliţiei de frontieră finlandeze.

Decizia de a închide toate cele opt puncte de trecere a frontierei înseamnă că doar trenurile de marfă pot trece între cele două ţări, a precizat Poliţia de Frontieră din Finlanda.

Helsinki susţine că Moscova dirijează oamenii spre graniţă ca represalii pentru decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Finlanda a înfuriat Rusia la începutul acestui an când a aderat la NATO, punând capăt unor decenii de nealiniere militară, din cauza războiului din Ucraina.

„Aceasta este o operaţiune de influenţă a Rusiei şi noi nu o acceptăm”, a declarat premierul Petteri Orpo într-o conferinţă de presă.

Luni, el a declarat că ţara sa are informaţii despre autorităţile ruse care îi ajută pe solicitanţii de azil şi că, în ciuda închiderii frontierelor finlandeze, mai multe persoane se îndreaptă spre Finlanda din Rusia.

Luni, doar trei solicitanţi de azil au sosit în Finlanda prin staţia izolată Raja-Jooseppi, ultimul post de frontieră deschis, iar marţi nu a existat nicio intrare.

Punctul de frontieră va rămâne deschis miercuri înainte de a se închide până la 13 decembrie, a declarat guvernul.

Săptămâna trecută, Ombudsmanul finlandez pentru nediscriminare a declarat că locaţia îndepărtată a Raja-Jooseppi a provocat îngrijorarea că Helsinki pune în pericol dreptul de a solicita azil.

Azilul poate fi în continuare solicitat de călătorii care sosesc cu barca şi cu avionul, a declarat marţi guvernul finlandez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici