LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 836. Putin: Vom câştiga în Ucraina fără arme nucleare şi îl atacă pe Macron: Franţa este gata să intre în război

În timp ce Biden a dat OK-ul pentru ca Ucraina să-i folosească arme la graniţă, Macron a promis că va trimite avioane de luptă Mirage.

3975 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 836. Putin: Vom câştiga în Ucraina fără arme nucleare şi îl atacă pe Macron: Franţa este gata să intre în război

Războiul din Ucraina, ziua 836. Putin: Vom câştiga în Ucraina fără arme nucleare şi îl atacă pe Macron: Franţa este gata să intre în război

UPDATE Rusia nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivele în regiunea Harkov, spune Zelenski

Trupele ruse au eşuat în ofensiva lor din regiunea Harkov, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, după ce s-a întâlnit cu comandantul-şef Oleksandr Sîrski.

Moscova a lansat o nouă ofensivă în luna mai în regiunea Harkov, unde ar fi reuşit să avanseze până la 10 kilometri înainte ca Ucraina să oprească înaintarea în apropierea primei linii de apărare.

"Un rezultat foarte semnificativ este că armata rusă a eşuat. Direcţia este întărită. Şi va fi întărită şi mai mult", a declarat Zelenski.

Rusia a redus operaţiunile ofensive în nord-estul regiunii Harkov, în ciuda faptului că are în vedere o nouă înaintare, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov în cursul zilei.

Trupele ucrainene reţin forţele ruse "pe cât posibil" şi distrug unităţile acestora, a declarat Zelenski.

UPDATE Cehia nu va trimite instructori militari în Ucraina, afirmă ministrul Apărării

Republica Cehă ar putea instrui până la 4.000 de soldaţi ucraineni în acest an, dar nu va trimite instructori în Ucraina, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, într-un interviu pentru CTK.

Cu o zi înainte, preşedintele Emmanuel Macron a confirmat că Parisul formează o coaliţie de ţări pentru a trimite instructori militari pentru a instrui soldaţii ucraineni în Ucraina.

Cernochova şi-a exprimat sprijinul pentru această iniţiativă, dar a spus că, spre deosebire de Cehia, o astfel de acţiune este practică pentru Franţa şi pentru alte câteva ţări din cauza distanţei faţă de Ucraina.

"Sunt câteva sute de kilometri până la Libava noastră de la graniţa slovacă şi ucraineană. Aşa că pot spune pentru Cehia că nu plănuim aşa ceva în acest moment", a declarat ministrul.

UPDATE Biden îşi cere scuze lui Zelenski pentru întârzierea ajutorului

Preşedintele SUA Joe Biden s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Paris, oferind scuze pentru întârzierile în ajutorul acordat Ucrainei şi promiţând sprijin continuu împotriva invaziei ruse.

Biden a anunţat un pachet de ajutor în valoare de 225 de milioane de dolari pentru reţeaua electrică a Ucrainei, subliniind angajamentul durabil al SUA de a sta alături de Ucraina. Legea de finanţare a întâmpinat obstacole în Congres, cu unii legislatori legând ajutorul acordat Ucrainei de alte probleme.

În ciuda eşecurilor, Biden l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al SUA. Conflictul dintre Ucraina şi Rusia a văzut forţele ucrainene respingând avansurile ruseşti, cu lupte continue concentrate în estul Ucrainei.

Biden a lăudat rezistenţa Ucrainei în faţa agresiunii ruse, remarcând eforturile impresionante ale ţării în război. SUA au autorizat recent Ucraina să utilizeze arme furnizate de SUA pentru a se apăra împotriva atacurilor ruse, o decizie pe care Zelenski a indicat-o ca având un impact pozitiv pe câmpul de luptă.
 

UPDATE Guvernator: Rusia reduce operaţiunile ofensive în regiunea Harkov

Declaraţia vine la aproape o lună după ce Rusia a deschis un nou front în zonele de frontieră ale regiunii Harkov. Luptele grele continuă pentru Vovchansk, un oraş ocupat de trupele ruseşti în 2022 - şi acum redus în mare parte la ruine de atacurile intense cu bombe plane.

UPDATE Ministerul rus al Apărării susţine că o dronă ucraineană a atacat Osetia de Nord a Rusiei

Osetia de Nord-Alania este o republică din regiunea rusă a Caucazului de Nord, care se învecinează cu Georgia la sud şi Cecenia la est.

UPDATE Statul Major General:  Rusia a pierdut 517.290 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 517.290 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 8 iunie.
 
Această cifră include 1.210 pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.843 de tancuri, 15.105 vehicule blindate de luptă, 18.484 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 13.533 de sisteme de artilerie, 1.095 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 834 de sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.945 de drone, 28 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Au fost raportate explozii în Crimeea

Explozii au fost auzite peste Sevastopol, în Crimeea, în cursul nopţii de 8 iunie, a anunţat canalul Telegram Crimean Wind.

UPDATE Bărbaţii ucraineni aflaţi în străinătate se pot acum înregistra pentru serviciul militar la consulatele străine

Conscrişii şi rezerviştii ucraineni care locuiesc în străinătate de peste trei luni se pot înregistra acum pentru serviciul militar la consulatele străine, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării la 7 iunie.

UPDATE Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a spori desfăşurarea de arme nucleare tactice

Statele Unite ar putea fi nevoite să îşi sporească desfăşurarea de arme nucleare strategice pe fondul ameninţărilor tot mai mari din partea Chinei, a Rusiei şi a altor adversari, a declarat un oficial de la Casa Albă la 7 iunie.

ONU, Guteress: Riscul utilizării armelor atomice nu a fost niciodată atât de mare

„Omenirea este pe muchie de cuţit: riscul ca o armă nucleară să fie folosită a atins niveluri nemaivăzute după Războiul Rece”. Aceasta este alarma trasă de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un discurs video cu ocazia conferinţei anuale a Asociaţiei SUA pentru Controlul Armelor. „Statele sunt scufundate într-o cursă calitativă a înarmărilor, tehnologii precum inteligenţa artificială înmulţesc pericolele”, a adăugat el, subliniind ameninţarea „nechibzuită” a „unei catastrofe nucleare” şi cerând statelor să pună capăt „nebuniei” armelor nucleare. În special, secretarul general al ONU a denunţat faptul că „şantajul nuclear reînvie” în timp ce sistemele adoptate pentru a preveni „utilizarea, dezvoltarea şi proliferarea” acestui tip de arme „se slăbesc”.

SUA vrea mai multe arme nucleare, dacă strategia Chinei şi Rusiei nu se schimbă

Statele Unite ar putea fi forţate să-şi extindă arsenalul atomic dacă strategia nucleară a Chinei şi a Rusiei nu se va schimba: un director senior al Consiliului de Securitate Naţională, Pranay Vaddi, a spus acest lucru, după cum a raportat New York Times (NYT). „În absenţa unei schimbări în traiectoria arsenalului adversar, s-ar putea să ajungem în următorii ani într-un punct în care va fi necesară o creştere faţă de numărul actual de unităţi dislocate şi trebuie să fim pe deplin pregătiţi să o executăm, dacă Preşedintele va lua această decizie”, a spus Vaddi.

Bombe ruseşti la Nikopol, civili ucişi

Un civil a fost ucis aseară în districtul Nikopol, din sudul Ucrainei, într-un bombardament rusesc cu drone kamikaze şi artilerie: acest lucru a fost anunţat pe Telegram de şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, Sergii Lisak, potrivit Ukrinform. „În timpul nopţii, apărarea aeriană a doborât două (n.r. - drone) Shahed în districtele Dnipro şi Sinelnikove. Atacurile asupra districtului Nikopol au continuat să folosească dronele kamikaze şi comunităţile Mirove, Marhaneţ şi Cervonohrihorivka au fost vizate”, a spus Lisak. Victima, a adăugat el, avea 70 de ani şi locuia în comunitatea Cervonohrihorivka. O companie de utilităţi, infrastructura şi o clădire administrativă au fost avariate în atac. În plus, o casă a fost distrusă şi alte cinci au fost avariate.

Drone şi bombe ruseşti în şase sate din regiunea Sumî

Forţele armate ruse au atacat 6 comunităţi din regiunea Sumî cu drone şi mortiere; după cum a raportat presa ucraineană, satele afectate sunt cele din Bilopillia, Krasnopillia, Esman, Şalihine, Znob-Novhorodske şi Velika Pisarivka; nu au existat victime sau pagube la clădiri şi la infrastructură. Oraşul Krasnopillia a fost cel care a suferit cel mai intens atac şi au avut loc în jur de 20 de explozii. Bilopillia, care înainte de război avea o populaţie de aproximativ 7.769 de locuitori, se află la doar 15 kilometri distanţă de graniţa dintre Ucraina şi Rusia.

Kiev, „9 din 13 drone ruseşti şi o rachetă de croazieră doborâte în timpul nopţii”

Forţele ruse au lansat 13 drone kamikaze împotriva Ucrainei în cursul nopţii, dintre care 9 au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului: Forţele aeriene ucrainene au anunţat acest lucru pe Telegram, adăugând că singura rachetă de croazieră lansată de la Moscova. Dronele şi racheta, un Kh-59, au fost neutralizate în regiunile Harkov, Zaporojie, Poltava şi Dnipropetrovsk.

Spirala de tensiune declanşată între Moscova şi Paris pare să nu aibă sfârşit.

Preşedintele Emmanuel Macron „declară că Franţa este gata să participe direct la conflictul militar din Ucraina”, a denunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce preşedintele francez şi-a anunţat intenţia de a trimite avioane de luptă Mirage la Kiev şi de a crea o „brigădă franceză” compus din 4.500 de soldaţi ucraineni care luptă împotriva ruşilor.

În ultimele ore, Ministerul Apărării din Moscova a anunţat că soldaţii ruşi au cucerit un alt sat, Paraskovievka, din regiunea de est a Doneţk. 

Ciocnirea verbală dintre Franţa şi Rusia este însoţită de dosarul juridic al unui cetăţean francez arestat la Moscova sub acuzaţia că nu s-a înregistrat ca agent străin şi că a strâns informaţii despre activităţile militare ale Rusiei.

Bărbatul, Laurent Vinatier, s-a prezentat ieri în faţa unei instanţe din Capitală, care a transformat până pe 5 august reţinerea în arest, aşteptând ca procedurile să îşi urmeze cursul.

Între timp, la sol, autorităţile pro-ruse din oraşul Lugansk, din estul Ucrainei, au declarat că 4 persoane au murit şi 43, dintre care 4 copii, au fost răniţi în prăbuşirea unei clădiri cu cinci etaje lovită de o bombă a forţelor de la Kiev. Armata ucraineană „a săvârşit o crimă împotriva populaţiei civile folosind arme furnizate de Occident”, a denunţat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit căruia ucrainenii au lansat cinci rachete americane Atacms în „zonele rezidenţiale” ale oraşului, dintre care patru au fost doborâte, iar una a lovit clădirea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici