LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 839. Forţele nucleare nestrategice ale Rusiei au început cea de-a doua fază a exerciţiilor / SUA dau liber la folosirea armelor sale şi pentru Brigada Azov / Ucraina începe la finalul lunii negocierile de aderare în UE

Ucraina a început să atace Rusia la ea acasă cu avioane, nu doar cu drone.

5571 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 839. Forţele nucleare nestrategice ale Rusiei au început cea de-a doua fază a exerciţiilor / SUA dau liber la folosirea armelor sale şi pentru Brigada Azov / Ucraina începe la finalul lunii negocierile de aderare în UE

Războiul din Ucraina, ziua 839. Kievul anunţă „primul raid al unuia dintre avioanele noastre pe teritoriul rus” / Pro-ruşi: 60% din Doneţk este acum în mâinile Moscovei / Zelenski se vede cu Scholz

UPDATE BEI va acorda Ucrainei 100 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii sociale

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va oferi Ucrainei 100 de milioane de euro pentru a ajuta la refacerea şi modernizarea infrastructurii sociale a ţării.

Kievul a semnat un acord de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii în cadrul proiectului "Recovery III" în cadrul Conferinţei pentru redresarea Ucrainei de la Berlin.

În aprilie, premierul Denis Şmîhal a declarat că Ucraina va primi 560 de milioane de euro de la BEI pentru o serie de proiecte în acest an.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declarat că Ucraina va avea nevoie de cel puţin 42 de miliarde de dolari în ajutor internaţional pentru a-şi susţine bugetul în 2024.

UPDATE Atacurile ucrainene asupra Rusiei au contribuit la reducerea atacurilor asupra Harkovului

Forţele ucrainene au lovit poziţii de lansare a rachetelor în Rusia, contribuind la reducerea numărului de atacuri ruseşti asupra oraşului Harkov, aflat în dificultate, a relatat Reuters, citându-l pe primarul din Harkov, Ihor Terejov.

Comentariul lui Terekhov a fost făcut după ce preşedintele american Joe Biden a aprobat la sfârşitul lunii trecute utilizarea armelor americane pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei care erau folosite pentru a ataca Harkov.

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina de la începutul ofensivei în regiune.

UPDATE Ucraina şi Germania semnează o declaraţie pentru stimularea cooperării în sectorul de afaceri

Miniştrii de Finanţe din Ucraina şi Germania au semnat o declaraţie comună de intenţie privind consolidarea cooperării bilaterale în domeniul sprijinului acordat întreprinderilor, a anunţat Ministerul ucrainean de Finanţe.

Semnarea a avut loc în marja Conferinţei de redresare a Ucrainei 2024 de la Berlin, care reuneşte oficiali guvernamentali, companii şi organizaţii pentru a aborda nevoile actuale de reconstrucţie ale Kievului, concentrându-se în principal pe infrastructura energetică.

Potrivit ministerului, declaraţia va contribui la consolidarea în continuare a capacităţilor şi la reforma corporativă a Fondului germano-ucrainean de dezvoltare a afacerilor, potrivit ministerului.

Potrivit celei mai recente estimări a Băncii Mondiale, costul recuperării şi reconstrucţiei postbelice a Ucrainei a ajuns la 486 de miliarde de dolari la jumătatea lunii februarie.

Sprijinul are în vedere, de asemenea, consolidarea capacităţii instituţionale pentru a sprijini companiile private din Ucraina şi a facilita investiţiile, a mai spus ministrul german.

UPDATE UE: extindem cu încă un an protecţia temporară pentru refugiaţii ucraineni

Comisia Europeană a propus statelor membre UE să prelungească protecţia temporară pentru persoanele care fug de agresiunea rusă împotriva Ucrainei pentru încă un an, până la 4 martie 2026, deoarece „având în vedere atacurile continue ale Rusiei asupra civililor şi criticilor de infrastructură în întreaga Ucraine, în prezent nu există nicio situaţie sigură şi condiţii durabile pentru întoarcerea oamenilor în Ucraina”. Bruxellesul explică într-o notă că propunerea va fi pe masa miniştrilor Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne joi, 13 iunie, apoi le va reveni miniştrilor să adopte în mod oficial propunerea.

UPDATE Moscova: încă două sate ucrainene cucerite, în regiunile Donbass şi Harkov

Trupele ruse au „eliberat” Artiomovka, din autoproclamata republică Lugansk - Donbass, şi Timkova, regiunea Harkov. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Apărării din Moscova. „Acţiunile active ale unităţilor grupului de trupe occidentale au eliberat aşezările Artiomovka din Republica Populară Lugansk şi Timkovka din regiunea Harkov”, se arată într-un comunicat al ministerului.

UPDATE Moscova: Ucraina şi UE recrutează migranţi pentru atacurile din Rusia

Ucraina îşi intensifică eforturile, cu sprijinul serviciilor de securitate ale NATO, pentru a organiza atacuri teroriste şi acte de sabotaj în Rusia, inclusiv utilizarea lucrătorilor migranţi. Acest lucru a fost raportat de directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) şi al Comitetului Naţional Antiterorism (NAC), Aleksander Bortnikov.

„Preşedintele NAC a remarcat în discursul său că inamicul îşi intensifică eforturile cu sprijinul Statelor Unite şi al altor ţări NATO pentru a comite atacuri teroriste şi acte de sabotaj pe teritoriul Rusiei, încercând să slăbească resursele ruseşti, şi provoacă panică în rândul populaţiei”, a declarat NAC după întâlnirea de astăzi. Serviciile de securitate Ucraina şi NATO „căută şi recrutează autori de crime de mare profil, inclusiv în rândul lucrătorilor migranţi”, a declarat Bortnikov la întâlnire.

UPDATE Kremlinul, reacţie după ce armele americane au fost aprobate pentru batalionul Azov: flirt cu neonaziştii

Rusia salută „extrem de negativ” decizia SUA de a ridica interdicţia livrării de arme americane batalionului ucrainean Azov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru. „Vorbim de ultranaţionalişti, unităţi ultranaţionaliste înarmate”, a spus purtătorul de cuvânt, iar decizia Washingtonului arată că Statele Unite „sunt, de asemenea, pregătite să flirteze cu neonaziştii” pentru a lovi Rusia.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: situaţia din Europa este tensionată din cauza acţiunilor ostile împotriva Rusiei

În Europa, situaţia este „destul de tensionată”, cauzată de „acţiuni ostile împotriva Rusiei”. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Există o situaţie destul de tensionată pe continentul european, care este provocată în fiecare zi de noi decizii şi acţiuni ostile faţă de Rusia ale capitalelor europene şi, mai ales, ale Washingtonului. Această provocare se întâmplă zilnic”, le-a declarat Peskov reporterilor.

UPDATE Serviciile ruse acuză: serviciile secrete ucrainene au fost implicate în atacul de la Moscova

Serviciile Ruse de Securitate Internă (FSB) au „stabilit” că serviciile de informaţii militare ucrainene au fost implicate în atacul terorist de la Moscova, din martie trecut. Acest lucru a declarat directorul serviciului, Alexander Bortnikov, citat de agenţia Interfax.

UPDATE Von der Leyen: negocierile pentru intrarea Ucrainei în UE ar trebui să înceapă la sfârşitul lunii

„Credem că negocierile Ucrainei pentru aderarea la UE ar trebui să înceapă la sfârşitul lunii”. Ursula von der Leyen a spus-o la Berlin.

UPDATE Von der Leyen: 1,5 miliarde din profiturile ruseşti în iulie

„La Conferinţa de Reconstrucţie de anul trecut, am spus că ar trebui să transferăm veniturile din activele imobilizate ruseşti în Ucraina, iar acum facem acest lucru, în conformitate cu dreptul internaţional, asigurând în acelaşi timp stabilitatea pieţelor financiare în iulie în jur de 1,5 miliarde de euro 90% din aceste fonduri vor merge pentru apărare, 10% pentru reconstrucţie”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său la Conferinţa de la Berlin pentru reconstrucţia Ucrainei. „În plus, încă 1,9 miliarde de euro vor mai veni din Fondul UE pentru Ucraina în această lună”, a adăugat el.

UPDATE Cancelarul german Scholz: cer tuturor să sprijine Ucraina în apărarea aeriană

„Aş dori să cer tuturor să sprijine Ucraina în apărarea aeriană cu tot ce este posibil. Cea mai bună reconstrucţie este cea care nu trebuie să înceapă niciodată”. Cancelarul german Olaf Scholz a spus acest lucru în timpul discursului său la Conferinţa pentru reconstrucţia Ucrainei, care a început astăzi la Berlin.

UPDATE Ucraina, o rachetă balistică loveşte un sat din nord-est: un mort

Un bărbat a murit, iar altul a fost rănit aseară, în urma unui atac rusesc cu o rachetă balistică asupra satului Novopokrovka, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, potrivit Suspilne.

UPDATE Moscova începe a doua fază a exerciţiilor nucleare

Forţele nucleare nestrategice ale Rusiei au început cea de-a doua fază a exerciţiilor. Acest lucru a fost raportat de Ministerul rus al Apărării, după cum a raportat agenţia de presă Ria Novosti. „În conformitate cu decizia preşedintelui Federaţiei Ruse, a început cea de-a doua fază a exercitării forţelor nucleare nestrategice”, se arată în nota publicată de minister. În cadrul exerciţiilor vor fi abordate aspecte legate de pregătirea comună a unităţilor forţelor armate ale Rusiei şi Belarusului pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice, explică agenţia de presă Tass.

„Exerciţiile urmăresc menţinerea personalului şi echipamentelor unităţilor pregătite pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice ale Rusiei şi Belarusului, pentru a asigura necondiţionat suveranitatea şi integritatea teritorială a statului Uniunii”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

În prima fază a exerciţiilor, personalul formaţiunilor de rachete din Districtul Militar de Sud a obţinut muniţie specială de antrenament pentru sistemul operaţional-tactic de rachete Iskander, dotând vehicule de lansare şi înaintând spre zona desemnată pentru lansarea rachetelor, aminteşte Tass. Personalul unităţilor de aviaţie ale Forţelor Aerospaţiale Ruse implicate în exerciţiu a practicat echiparea unităţilor speciale de luptă cu arme de aviaţie, inclusiv rachete hipersonice aerobalistice Kinzhal şi zborul în zonele de patrulare desemnate.

UPDATE SUA: Brigada Azov va putea folosi şi armele noastre

Statele Unite vor permite Brigăzii Azov să folosească armele furnizate de Washington la Kiev pentru a lupta împotriva forţelor ruse, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, după ridicarea unei interdicţii emise în 2014 din cauza îngrijorării SUA cu privire la natura grupării militare ucrainene.

UPDATE Mass-media: explozie în zona Harkiv

Presa ucraineană a raportat o explozie în zona Harkov care a provocat o alertă de raid aerian. „O explozie s-a auzit la Harkov, probabil în afara oraşului”, a informat postul de televiziune ucrainean „Public” pe Telegram.

UPDATE Întâlnirea grupului de contact Ramstein va avea loc joi

Grupul de Contact Ramstein pentru Apărarea Ucrainei va ţine cea de-a 23-a întâlnire joi, 13 iunie, la Bruxelles, a anunţat NATO pe site-ul său.

UPDATE Polonia: explozie într-o fabrică de arme, un mort şi unul rănit  

Nu a existat nicio „forţă externă” în spatele exploziei şi a incendiului de la o fabrică de arme poloneză care au ucis o persoană şi au rănit o alta, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk, citat aseară de surse locale. Explozia din fabrica Mesko din oraşul Skarzysko-Kamienna, din sud-estul Poloniei, a provocat un incendiu şi moartea unui angajat în vârstă de 59 de ani. Un alt angajat a fost internat în spital după ce a inhalat fum. Tusk a spus că guvernul său, din „motive evidente”, este „foarte vigilent şi sensibil” la posibile cazuri de sabotaj rusesc, dar că „deocamdată, nu există niciun motiv să credem că în spatele acestui eveniment dramatic se află o forţă externă”.

UPDATE Ucraina: mass-media, explozie în zona Harkov

Presa ucraineană a raportat o explozie în zona Harkov care a provocat o alertă de raid aerian. Postul de televiziune ucrainean „Public” a relatat pe canalul său Telegram: „La Harkov s-a auzit o explozie, probabil în afara oraşului”.

UPDATE Sukharevski conduce unitatea forţelor de la Kiev dedicată dronelor

Comandantul-şef adjunct al Forţelor Armate Ucrainene, Vadim Sukarevski, a fost numit comandant al noilor forţe pentru sisteme fără pilot, a informat Statul Major de la Kiev, citat de presa locală. Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a semnat ieri decretul de numire. Pe 6 februarie, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat unul pentru a crea o ramură separată a Forţelor Armate ucrainene dedicată dronelor. În calitate de comandant adjunct al forţelor armate, Sukarevski era deja responsabil pentru sistemele fără pilot şi dezvoltarea utilizării acestora pe câmpul de luptă ucrainean.

UPDATE Ucraina: 3 răniţi în atacurile ruseşti asupra regiunii Zaporojie

Trei persoane au fost rănite în atacurile ruseşti care au lovit ieri satul Ţvitkovo, din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat de autorităţile locale, citate de presa de la Kiev. Patru bombe aeriene ghidate au provocat distrugerea mai multor case şi anexe, a spus guvernatorul Ivan Fedorov.

UPDATE Moscova: 7 răniţi în atacurile asupra Doneţk

În ultimele 24 de ore, forţele armate ucrainene au efectuat 49 de atacuri împotriva autoproclamatei Republici Populare Doneţk, rezultând şapte răniţi, inclusiv trei angajaţi ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă: acest lucru a fost raportat de autorităţile pro-ruse ale regiunii din Ucraina.

UPDATE Rusia preia controlul la Staromaiorske, în estul Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova

Armata rusă a preluat controlul asupra satului Staromaiorske din regiunea Doneţk din Ucraina, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării. Armata ucraineană nu a făcut nicio confirmare luni seara. Forţele ruse au încercat să avanseze lângă Staromaiorske şi un sat din apropiere, Vodiane, „dar au eşuat. Forţele de apărare controlează situaţia. Un blog popular de război ucrainean, DeepState, a declarat că trupele ruse au făcut progrese în jurul Staromaiorske. Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţia..

UPDATE Zelenski îl întâlneşte pe Scholz la Berlin

Preşedintele ucrainean a sosit luni seară la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz şi va participa la o conferinţă privind reconstruirea ţării sale. Zelenski a anunţat vizita pe X. „Cancelarul Scholz şi cu mine vom discuta despre ajutorul suplimentar pentru apărare, extinderea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei şi producţia comună de arme”, a scris Zelenski.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici