LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 642. Informaţii britanice: Rusia a fost forţată să îndepărteze apărarea antiaeriană a lui Kaliningradului: sistemele S-400 au fost mutate în Crimeea / Lupte la baionetă în sudul şi în estul Ucrainei

  • În ultimele 24 de ore, forţele de la Kiev au respins 23 de atacuri ruseşti în nord-est, vest şi sud-vest de Avdiivka.
  • Moscova: Purtătorul de cuvânt al Meta a fost adăugat pe lista neagră.
  • Ucraina spune că a doborât 8 drone ruseşti într-un atac pe timp de noapte.
1971 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 642. Informaţii britanice: Rusia a fost forţată să îndepărteze apărarea antiaeriană a lui Kaliningradului: sistemele S-400 au fost mutate în Crimeea / Lupte la baionetă în sudul şi în estul Ucrainei

Războiul din Ucraina, ziua 642. Lupte la baionetă în sudul şi în estul Ucrainei / Dronele Kievului au dat târcoale Moscovei, oprind zborurile pe două aeroporturi, Domodedovo şi Vnukovo

Moscova condamnă raidurile israeliene asupra aeroportului din Damasc

Rusia a condamnat „ferm” presupusele raiduri israeliene de ieri de pe aeroportul din Damasc. „Considerăm atacurile aflate în desfăşurare pe teritoriul Republicii Arabe Siriene drept o încălcare gravă a suveranităţii acestui stat şi a normelor fundamentale ale dreptului internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Tass. „Condamnăm ferm cel mai recent atac provocator al Israelului asupra unei infrastructuri civile majore din Siria”, a continuat ea. „Solicităm încetarea acţiunilor iresponsabile care pun în pericol viaţa unor oameni nevinovaţi”. Presa siriană a raportat ieri un raid efectuat de forţele israeliene pe aeroportul din Damasc, care a provocat o explozie puternică.

Extinderea UE şi ajutorul pentru Kiev, subiectele de discuţie între Orban şi Michel

Premierul ungar Viktor Orban a avut o întâlnire în biroul său din Budapesta cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la care a participat şi Janos Boka, ministrul Afacerilor Europene. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvânt personal al lui Orban, Bertalan Havasi, adăugând că nu este planificată nicio conferinţă de presă. Biroul lui Orban se află într-o fostă mănăstire, în Castelul Buda, o clădire înconjurată permanent de bariere. „Negocierile au loc înaintea următorului summit UE, pentru a pregăti un Consiliu European de succes”, a argumentat Havasi. Printre subiectele prioritare ale summit-ului s-au numărat extinderea Uniunii şi ajutorul suplimentar care urmează să fie trimis Ucrainei în cadrul revizuirii bugetului, s-a reamintit la Budapesta. Orban, într-o scrisoare trimisă lui Michel, a anunţat opoziţia Ungariei pe ambele puncte până când UE îşi redesenează, într-o „discuţie strategică”, planurile sale privind războiul din Ucraina.

Acord privind grâul, în stand by

În ciuda eforturilor Naţiunilor Unite, încă nu există evoluţii în ceea ce priveşte relansarea acordului de grâu încheiat în vara anului 2022 între Rusia şi Ucraina, cu medierea Turciei şi ONU, dar care s-a încheiat în iulie din cauza ieşirii Moscovei din pact. Acest lucru a declarat ambasadorul Rusiei în Turcia, Aleksei Erkhov, într-un interviu pentru ziarul turc Daily Sabah. "

În iulie, Rusia a decis să se retragă din acord, plângându-se că nici măcar nu îşi poate exporta produsele prin coridorul sigur din Marea Neagră. În august, Ucraina a lansat un „coridor temporar de export”, ajungând să exporte peste 5,6 tone de grâu şi alte produse pana acum. Acordul de anul trecut a dus la exportul unui total de 32,9 milioane de tone de grâu şi de alte produse alimentare. Cele cinci ţări care au primit cele mai mari cantităţi de grâu atunci când acordul a fost valabil sunt China (8 milioane de tone), Spania (6 milioane de tone), Turcia (3,2 milioane de tone), Italia (2,1 milioane de tone) şi Ţările de Jos (2 milioane de tone). 

Banca Centrală a Rusiei va relua operaţiunile în valută străină din 2024

Banca Centrală a Rusiei a anunţat că, din ianuarie anul viitor, va relua operaţiunile în valută pe piaţa internă prin Fondul Naţional de Securitate Socială. Rubla a fost extrem de volatilă de când trupele ruse au invadat Ucraina, în februarie 2022, iar Moscova a fost lovită de o serie de sancţiuni economice din partea ţărilor occidentale. Tranzacţiile valutare au fost întrerupte în Rusia în august, când rubla a scăzut sub 100 faţă de dolar (100 de ruble pentru un dolar), dar de la începutul lunii octombrie moneda rusă şi-a recuperat 14% din valoare. Banca Centrală rusă cumpără şi vinde valută străină - yuanul chinez de la impunerea sancţiunilor occidentale - pentru a stabiliza rubla, care este foarte sensibilă la tendinţele preţurilor globale ale petrolului şi la câştigurile Rusiei din exporturile din sectorul energetic.

Se trage iarăşi la Zaporojie

3 morţi în Odesa şi 1 în Crimeea din cauza vremii nefavorabile

Trei persoane din Odesa şi una din Crimeea ocupată de Rusia ar fi murit din cauza vremii nefavorabile, au anunţat la 27 noiembrie poliţia din regiunea Odesa şi autorităţile de ocupaţie din Crimeea.

Rezistenţa ucraineană aruncă în aer o maşină cu luptători ceceni pro-ruşi lângă Melitopol

Rezistenţa ucraineană ar fi aruncat în aer o maşină în care se aflau luptători ceceni care luptau de partea Rusiei în apropiere de Melitopol-ul ocupat, a declarat primarul exilat al oraşului, Ivan Fedorov, la 27 noiembrie.

Ministerul britanic al Apărării: Numărul victimelor ruseşti este "unul dintre cele mai mari" din ultimele 6 săptămâni

Forţele ruse din Ucraina au suferit probabil "unele dintre cele mai mari" rate de pierderi de vieţi omeneşti din ultimele şase săptămâni, cauzate în principal de ofensiva rusă împotriva Avdiivka, a raportat Ministerul britanic al Apărării la 27 noiembrie.

2 răniţi în urma atacurilor ruseşti în regiunile Doneţk şi Kherson în ultima zi

 Rusia a efectuat atacuri în nouă regiuni din Ucraina în ultima zi, rănind cel puţin două persoane, au raportat oficialii locali la începutul zilei de 27 noiembrie.

Pompeo: SUA vor sprijini Ucraina indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale

Mike Pompeo, fost secretar de stat american în administraţia lui Donald Trump, a declarat într-un comentariu pentru New Voice pe 27 noiembrie că, indiferent dacă fostul său şef sau orice alt candidat câştigă alegerile prezidenţiale din 2024, sprijinul pentru Ucraina va continua.

Statul Major General: Rusia a pierdut 325.580 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 325.580 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 27 noiembrie. Acest număr include 750 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

Vicepreşedintele Federaţiei ucrainene de şah a fost ucis în misiune

Artem Sachuk, vicepreşedintele Federaţiei ucrainene de şah, a fost ucis în timpul luptelor de pe front, a anunţat organizaţia de şah prin intermediul Facebook pe 26 noiembrie.

Sachuk, în vârstă de 39 de ani, era un locuitor din Zhytomyr care s-a înrolat voluntar în armată la scurt timp după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene de ştiri Suspilne în iulie 2022, Sachuk a declarat că şi-a învăţat colegii soldaţi să joace şah şi a folosit jocul pentru a da exemple de formaţiuni de luptă.

Nu au fost raportate detalii privind circumstanţele morţii lui Sachuk.

Rusia bombardează 6 comunităţi din regiunea Sumy

Atacurile din această zi au provocat 142 de explozii înregistrate. Armata rusă a vizat comunităţile din Khotin, Seredyna-Buda, Bilopillia, Velyka Pysarivka, Yunakivka şi Myropillia, trăgând de 14 ori cu diverse arme, inclusiv drone, spre graniţă.

Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.

AIEA: Bombardamentul şi pierderea energiei electrice la centrala nucleară ZNPP evidenţiază riscuri nucleare

Potrivit lucrătorilor de la centrala ocupată de Rusia, un scurtcircuit la 100 de kilometri nord de sit a făcut ca centrala să piardă conexiunea la linia de alimentare de 750 kilovolţi (kV) în jurul orei locale 10:30.

Un oficial american afirmă că este puţin probabil ca legea privind ajutorul pentru Ucraina să fie adoptată înainte de 2024

"Cred că ar fi foarte dificil să fie gata până la sfârşitul anului, iar impedimentul, în prezent, este politica Casei Albe privind frontiera de sud", a declarat Mike Turner, citat de Bloomberg.

Producţia crescută de arme a Rusiei poate duce la noi atacuri în alte părţi ale ţării, spune un comandant

Îmbunătăţirile tehnologiei ruseşti şi creşterea producţiei de arme ar putea extinde războiul dincolo de estul şi sudul Ucrainei, a declarat generalul-locotenent Serhii Naiev, responsabil cu apărarea frontierei de nord a Ucrainei, pentru ABC News la 26 noiembrie.

"Ne pregătim pentru asta", a spus el. "Construim apărări, punem mine şi ne antrenăm forţele".
Ucraina a atacat obiective militare ruseşti cu aproximativ 35 de drone în noaptea de 26 noiembrie, ca răspuns la atacul în masă cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei cu o zi mai devreme, a relatat Ukrainska Pravda, citând o sursă de informaţii militare.

Dronele ucrainene au vizat ţinte din Moscova şi din regiunea sa, precum şi din Tula şi Smolensk. Oficialii ruşi au afirmat că 24 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra Rusiei.

Presupusul atac a avut loc după ce Rusia a lovit Ucraina cu 75 de drone, vizând în principal Kievul. Apărarea aeriană ucraineană a raportat doborârea a 74 dintre ele.

Un deputat din partidul lui Zelenski îl critică pe comandantul-şef şi cere demiterea acestuia

Declaraţia vine pe fondul speculaţiilor din presa occidentală şi ucraineană cu privire la presupuse neînţelegeri între Zelensky şi Zaluzhnyi. Întrebată dacă poziţia lui Bezuhla este în concordanţă cu poziţia partidului Slujitorul Poporului, purtătoarea de cuvânt a acestuia, Iulia Paliychuk, a declarat pentru Ukrainska Pravda că Bezuhla "este responsabilă pentru propriile cuvinte".

Incendiu la o fabrică rusească ce produce motoare pentru echipamente militare

O explozie a avut loc pe 26 noiembrie la uzina de tractoare Chelyabinsk din Rusia, care a dus la un incendiu puternic, potrivit Moscow Times. Potrivit ziarului, uzina furnizează motoare pentru tancurile T-72 şi T-90, pentru vehiculele blindate de luptă Terminator şi pentru artileria autopropulsată.

Furtuna de zăpadă provoacă întreruperi de energie electrică în 10 regiuni din Ucraina

Condiţiile meteorologice severe au provocat întreruperi de energie electrică în 386 de localităţi din 10 regiuni ucrainene, inclusiv în regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kirovohrad, a anunţat Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă la 26 noiembrie, citând operatorul de stat al reţelei Ukrenergo.

Serviciile de urgenţă din regiunea Odesa au efectuat 62 de misiuni, 145 de maşini, şase autobuze şi cinci ambulanţe fiind scoase din zăpadă. De asemenea, circulaţia pe autostrada M15 este în prezent interzisă, potrivit raportului.

Zelenski: nici măcar o oră de răgaz în estul şi sudul ţării

„Ostilităţile intense” dintre armatele ruse şi ucrainene continuă în estul şi sudul ţării invadate, a spus preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

„Ostilităţile intense nu se opresc nici măcar o oră în direcţiile Doneţk şi în regiunea Harkov - în direcţia Kupyansk. Războinicii noştri îşi menţin poziţiile şi în sudul ţării: regiunea Zaporojie, regiunea noastră Herson”.

După ce le-a mulţumit luptătorilor de pe teren, liderul ucrainean a amintit că „nu putem să nu ne apărăm, suntem puternici în unitate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici