Reacţia Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism: Declaraţiile premierului arată nivelul de aplecare al demnitarilor faţă de aceşti cetăţeni

Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism a transmis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, referitoare la folosirea în sens peiorativ a termenului <>, menţionând că arată nivelul de înţelegere de către politicieni a oamenilor cu această condiţie.

685 afișări
Imaginea articolului Reacţia Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism: Declaraţiile premierului arată nivelul de aplecare al demnitarilor faţă de aceşti cetăţeni

"Un demnitar care ar trebui să-i privească şi respecte pe toţi cetăţtenii ţării în mod egal şi nu să îi compare pe unii cu alţii. Iar termenul cel „rau„ al comparatiei este reprezetat, în cazul dvs de noi, ”autiştii”, adica de copiii noştri, soţii, părinţii, fraţii nostri, pe care îi priviţi ca fiind de condiţie inferioara", transmite asociaţia.

De asemenea, reprezentanţii asociaţiei susţin ca este regretabil că au mai fost as"tfel de declaraţii făcute de politicieni.

"Acest lucru este foarte îngrijorător şi arată nivelul de înţelegere de către politicieni a autismului şi a problematicii oamenilor cu aceasta condiţie, nivelul real de empatie şi aplecare al demnitarilor faţă de nevoile acestor cetăţeni. 1 din 100 de romani are o tulburare din spectrul autismului. Aşadar, există aproape 200 000 de „autişti„ (plus familiile lor), şi ei tot cetăţeni romani, care aşteaptă să fie tratati cu respect de catre reprezentantii statului român", precizează asociaţia.

Sursa citată susţine că aşteptările de la noul premier ar fi ca prima data când rosteşte termenul în public, să fie când anunţă măsuri pentru aceste persoane.

"Lipsa serviciilor specializate este cronica, parintii sunt disperati, ei trebuie sa sustina copilul (copil, tanar sau adult) doar cu propriile forte fizice, psihice, emotionale, sa asigure din propriile resurse toate terapiile si serviciile de care copiii lor au nevoie, iar noile schimbari legislative- asazisa revolutia fiscala- inrautatesc si mai mult lucrurile, darama si ong-urile de parinti, singurele care ii mai ajuta pe acestia in lupta lor", se arată în comunicatul de presă.

Preşedintele Federaţiei pentru drepturi şi resurse pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminării în legătură cu afirmaţiile premierului. CNCD aşteapta înregistrarea sesizării pentru a face verificări.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi seara, la Antena 3, că doreşte o abordare transparentă cu liderii europeni pe tema respectării statului de drept în România, ea numindu-i “autişti” pe cei care, în dezbaterea din Parlamentul European, au criticat îndepărtarea autorităţilor de la Bucureşti de valorile europene.

”Aceşti oameni, să mă exprim elegant, dezinformează şi ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi nu vor să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă ”, a declarat "premierul Viorica Dăncilă, fost europarlamentar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici