Reacţia lui Gabriel Leş, după ce Nicolae Ciucă a fost propus pentru Ministerul Apărării: Inacceptabilă migrarea către politică a unui general

Gabriel Leş, ministrul Apărării demis prin moţiune, se arată revoltat de faptul că Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, a fost propus pentru MApN, adăugând că este inacceptabilă migrarea în mediul politic al unui general al Armatei Române.

992 afișări
Imaginea articolului Reacţia lui Gabriel Leş, după ce Nicolae Ciucă a fost propus pentru Ministerul Apărării: Inacceptabilă migrarea către politică a unui general

Leş, după ce Ciucă a fost propus pentru MApN: Inacceptabilă migrarea către politică a unui general

„În urmă cu aproape un an, pe 22 noiembrie, preluam pentru a doua oară conducerea Ministerului Apărării Naţionale. La un prim bilanţ al dosarelor aflate pe masa ministrului, constatam că una dintre cele mai mari provocări avea să fie desemnarea noului şef al Statului Major al Apărării, în contextul în care mandatul expira în foarte scurt timp. A urmat un episod de confruntare cu preşedintele pe care puţini l-au înţeles în toate nuanţele sale. S-a vorbit îndelung despre evitarea politizării armatei, însă în vacarmul dezlănţuit, şi noianul de invective la adresa PSD, cine a mai avut răgazul şi echilibrul să înţeleagă că, prin decizia de a nu prelungi acel mandat, exact acest deziderat îl urmăream – ţinerea Armatei cât mai departe de jocurile politice. Acum, lucrurile sunt clare chiar şi pentru cei mai inverşunaţi opozanti ai PSD!”, a scris ministrul Apărării pe Facebook.

Gabriel Leş a mai spus că, în prezent, un militar de carieră în funcţie de pregăteşte ca, în decurs de o zi, să schimbe haina militară cu cea de politician. Acesta a mai subliniat că poziţia sa se referă la principiu şi nu la persoană

„Observ că este un moft să mai vorbim în România europeană a anului 2019 despre un principiu esenţial în arhitectura oricărei democraţii care se respectă: controlul civil asupra forţelor armate.
Împărtăşesc percepţia celor care găsesc inacceptabilă migrarea către politică, încă din perioada activă, a unui general al Armatei României. Precedentul este absolut nefast, iar dacă de la preşedintele Iohannis nu pot emite nicio pretenţie (modul în care sfidează Constituţia a devenit deja marcă înregistrată a domniei sale), am sperat că Partidul National Liberal, un for cu reflexe europene - după cum se recomandă - nu va pune România în postura neuzuală de a propulsa un militar (fie el şi proaspăt rezervist) într-o funcţie creată pentru exercitarea controlului civil”, mai scrie ministrul Apărării demis prin moţiune.

Nicolae Ciucă, şef al Statului Major al Apărării, a anunţat, vineri, că va trece în rezervă, după ce PNL l-a propus pentru funcţia de ministru al Apărării în Guvernul Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici