Reacţia lui Kovesi, după votul decisiv privind desemnarea sa la şefia Parchetului european/ Fosta şefă DNA, replică pentru Dăncilă: Acuzaţiile aduse asupra mea sunt lămurite

Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, după ce a fost votată în COREPER pentru a deţine funcţia de procuror şef european, că este o reuşită a tuturor românilor care au susţinut în ultimii ani lupta anticorupţie. Fosta şefă DNA a precizat însă că procedura încă nu e finalizată.

5311 afișări
Imaginea articolului Reacţia lui Kovesi, după votul decisiv privind desemnarea sa la şefia Parchetului european/ Fosta şefă DNA, replică pentru Dăncilă: Acuzaţiile aduse asupra mea sunt lămurite

Reacţia lui Kovesi, după votul din COREPER: Este o reuşită a tuturor românilor care au susţinut lupta anticorupţie

„Este un past important în procedură. Această procedură nu este finalizată. Va trebui să aşteptăm decizia oficială. Cred că este o recunoaştere a activităţii depuse de întreg sistemul de justiţie. În egală măsură cred că este o reuşită a tuturor românilor care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi au apărat statul de drept, în special atunci când au fost momente mai dificile. Cred că a contat şi faptul că eu am obţinut primul loc în urma interviului tehnic, dar cred că acest vot la fel ca şi cel din Parlamentul European este un vot de încredere, de susţinere a unei societăţi care a sprijinit justiţia şi valorile europene şi fără ajutorul cărora nici eu nu aş fi reuşit”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Digi24.

Kovesi, replică pentru Dăncilă: Acuzaţiile aduse asupra mea sunt lămurite. Am decizii ale ÎCCJ

Laura Codruţa Kovesi a afirmat, joi, că nu comentează afirmaţiile premierului Viorica Dăncilă potrivit cărora Guvernul român nu o susţine din cauza problemelor din justiţie, precizând însă că acuzaţiile care au fost aduse asupra ei sunt lămurite, existând decizii definitive ale ÎCCJ în acest sens.

„Deci aş vrea să nu intru în dialog cu nici un politician, ştiţi că nu comentez ce spun politicienii, nu am răspuns la astfel de comentarii, nu o să o fac nici acum, am văzut că a fost o discuţie cu privire la votul pe care România l-ar fi dat împotrivă sau nu l-ar fi dat împotrivă, nu am nici un fel de informaţie oficială, până la urmă vă spun că cel mai important pentru mine a fost susţinerea a mii şi mii de oameni din România care m-au încurajat, m-au susţinut în această procedură plină de obstacole, s-au rugat pentru mine şi cred că din acest punct de vedere pot să spun că România m-a susţinut. În rest cu privire la acuzaţiile care au fost asupra mea eu spun că sunt lămurite, am decizii definitive ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atât în ceea ce priveşte anumite acţiuni disciplinare care au fost formulate cât şi în dosarul penal, este o zi prea frumoasă pentru justiţia din România ca să intru într-o dezbatere publică cu politicieni care ne atacă”, a declarat Kovesi, la Digi24.

Fosta şefă DNA a susţinut că întotdeauna când a fost nevoie de un dialog l-a purtat cu persoana respectivă, nu prin intermediul presei.

„Nu comentez ce zice doamna prim ministru, fiecare îşi exercită atribuţiile aşa cum crede de cuviinţă şi în spiritul legii”, a adăugat Kovesi.

Ea a precizat că nu a discutat nici cu premierul Viorica Dăncilă, nici cu preşedintele Klaus Iohannis şi nici cu ambasadorul României la Consiliul UE în vederea susţinerii candidaturii sale pentru funcţia de procuror-şef european.

„Eu nu am discutat, nu am discutat nici cu preşedintele, nici cu premierul, nici cu ambasadorul României despre voturile şi despre mandatele care se dau pentru şedinţele (…) deci cred că la această întrebare trebuie să răspundă cei implicaţi, nici nu am fost prezentă astăzi la Bruxelles ca să ştiu cum s-a votat şi ce mandat a existat, deci nu, chiar nu pot să comentez această informaţie şi vă rog să îmi înţelegeţi rezerva în a face mai multe declaraţii până când procedura va fi finalizată. (...) Ceea ce a ţinut de mine eu am făcut în faţa comisiei tehnice, am făcut în faţa PE când au fost audierile şi au fost publice, după care eu am aşteptat o comunicare oficială cu privire la procedură. Între timp mi-am desfăşurat activitatea la Parchetul General, deci nu am avut nici un fel de activităţi, nu am luat legătura cu alte persoane pentru a vedea ce se întâmplă, am aşteptat să se deruleze procedurile care au fost comunicate şi public şi despre care ştiţi şi dumneavoastră şi acesta este motivul pentru care în continuare am să aştept să vină decizia oficială şi această procedură să fie finalizată”, a subliniat Kovesi.

Totodată, L.C. Kovesi a afirmat că DNA trebuie să explice dacă lucrurile merg sau nu bine.

„Cred că actuala conducere al DNA ar trebui să explice dacă lucrurile merg bine sau nu, nu este treaba mea să îi critic sau să îi laud şi nici să fac comentarii despre ceea ce se întâmplă într-o instituţie al cărui şef nu mai sunt de peste un an de zile, dar ce este important, cred că după această zi, după votul din PE, după votul de astăzi trebuie să fim optimişti şi să înţelegem că totuşi justiţia din România are un prestigiu în acest moment şi cred că sunt foarte mulţi oameni judecători, procurori care lucrează în sistemul de justiţie şi sunt profesionişti şi care îşi fac treaba cu consecvenţă”, a adăugat Kovesi.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.

Premierul Viorica Dăncilă, a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-şef DNA.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.

Surse europene au declarat pentru MEDIAFAX că votul urmează să se comunice Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniştrilor care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european.

„Parlamentul European, prin procedura lor internă, ia act de decizia Consiliului UE de azi şi validează şi ei prin procedură internă ce a decis Consiliului UE. Deci nu este capăt de linie, nu e finală decizia de azi”, au explicat pentru MEDIAFAX surse europene.

Decizia din COREPER s-a luat prin majoritate simplă, pe buletine de vot, votul fiind secret.

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a anunţat, pe Facebook, că marţi a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-şef european.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici