Reacţia României, după atacurile asupra petrolierelor din Golful Oman: Nu există nicio justificare pentru acţiuni

Ministerul de Externe a exprimat „profunda îngrijorare” faţă de atacurile produse asupra petrolierelor din Golful Oman, precizând că nu există nicio justificare pentru respectivele acţiuni şi condamnă atacarea navelor civile aflate sub pavilionul a diverse ţări.

2961 afișări
Imaginea articolului Reacţia României, după atacurile asupra petrolierelor din Golful Oman: Nu există nicio justificare pentru acţiuni

Foto: Hartă BBC

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de atacurile produse la 12 mai 2019 şi 13 iunie 2019 împotriva unor nave specializate destinate transportului de ţiţei şi a produselor petroliere, precum şi a unei nave de mărfuri. Aceste acţiuni repetate pun în pericol siguranţa navigaţiei în Golf şi Marea Omanului, şi, pe fondul tensiunilor deja existente în regiune, pot conduce la destabilizarea semnificativă a securităţii în zonă, cu efecte inclusiv asupra economiei la nivel mondial”, precizează MAE, într-un comunicat de presă remis, sâmbătă MEDIAFAX.

 

 

 

Sursa citată mai spun că „că nu există nicio justificare pentru respectivele acţiuni şi condamnă în termenii cei mai categorici atacarea unor nave civile aflate sub pavilionul a diverse ţări. Pe această cale, Ministerul Afacerilor Externe consideră imperios necesară menţinerea libertăţii navigaţiei în apele internaţionale şi respectarea legislaţiei internaţionale în domeniu”.

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate joi dimineaţă în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.

Iranul a comis atacurile asupra petrolierelor din Golful Oman, a acuzat vineri preşedintele SUA, Donald Trump, avertizând „naţiunea teroristă” că Washingtonul analizează măsuri pentru contracararea acţiunilor de acest tip. De asemenea, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a afirmat că incidentul face parte dintr-o campanie a acestuia împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Teheranul a respins acuzaţiile privind implicarea sa în atacurile ce au vizat două petroliere din Golful Oman şi au acuzat Statele Unite de promovarea unei „campanii de iranofobie”, relatează site-ul postului France 24. Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a condamnat acuzaţiile făcute de Statele Unite, afirmând că acestea nu au prezentat „nicio dovadă circumstanţială”.

Taguri:
mae,
iran,
sua

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici