REACŢII la decizia de eliberare a lui Adrian Năstase

Adrian Năstase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Reacţii la decizia de eliberare a lui Adrian Năstase:

2291 afișări
Imaginea articolului REACŢII la decizia de eliberare a lui Adrian Năstase

REACŢII la decizia de eliberare a lui Adrian Năstase (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)


Victor Ponta spune că se bucură de eliberarea lui Adrian Năstase din arest. "Nu va avea un rol în USL, dar îl vom consulta, aşa cum am făcut-o la formarea uniunii"

"Mă bucur că Adrian Năstase a fost eliberat, o să mă întâlnesc cu dânsul când se va mai linişti. Nu ne-am gândit unde ne vom vedea. În USL sunt doar doi copreşedinţi, eu şi domnul Antonescu, domnul Năstase nu va avea un rol, dar ne vom consulta cu dânsul, aşa cum am făcut-o şi când am format USL, dânsul a fost unul dintre cei care a insistat în formarea Uniunii", a declarat Victor Ponta la finalul unui meci de baschet la care a participat în Sala Polivalentă din Craiova.

Premierul a adăugat că PSD va respecta legea în ceea ce-l priveşte pe Adrian Năstase şi că funcţia pe care acesta a ocupat-o va rămâne vacantă până când se va putea întoarce.

"Statutul PSD, ca şi toate partidele, respectă legea şi noi o vom respecta. Mesajul meu politic este foarte clar: domnul Năstase are locul său în PSD şi funcţia pe care dânsul a ocupat-o, de preşedinte al Consiliului Naţional, va rămâne vacantă până cand se va putea întoarce, am spus acest lucru mereu", a mai declarat Victor Ponta.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aflat la Craiova alături de Ponta, s-a declarat alături de Adrian Năstase, dar a spus că trebuie respectată legea.

"Din punct de vedere juridic, nu avem ce să facem, trebuie să respectăm Legea partidelor politice şi Statutul trebuie să se supună legii partidelor politice. El (n.r. - Adrian Năstase) îşi va avea locul său, premierul Ponta a anunţat că funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional rămâne ca tricoul cu numărul 10, cum era la noi (n.r - Universitatea Craiova) cu Ilie Balaci, dar în acest moment domnia sa are câteva interdicţii pe care trebuie să le respectăm", a mai spus Valeriu Zgonea.

Premierul Victor Ponta a declarat, îanintea începerii meciului de bachet de la Craiova, că se bucură de decizia privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase şi că va vorbi cu acesta, inclusiv despre partid, dar că fostul premier are nevoie de răgaz să petreacă un timp cu familia.

"Normal că mă bucur de decizia în cazul domnului Năstase. O să vorbesc bineînţeles şi cu dânsul, dar este normal să-i lăsăm răgaz pentru a petrece timp cu familia şi apoi bineînţeles vom vorbi şi despre partid, în fond este şi partidul dânsului", declara Victor Ponta.

Boureanu: Eliberarea lui Năstase, victorie personală tardivă, dar mulţumitoare pentru fostul premier

"Eliberarea lui Adrian Năstase este o binecuvântare pentru familie şi o victorie persoanală tardivă , dar mulţumitoare pentru Adrian Năstase. Este o decizie normală pentru o justiţie liberă, care în mod sigur va fi folosită politic de prietenii săi şi atacată de către adversari", a precizat Boureanu.

Antonescu: Decizia trebuia luată mai repede, fără atâtea contorsiuni

"Aşa cum erau prezentate lucrurile, probabil că această decizie ar fi trebuit luată mai repede şi fără atâtea contorsiuni. În orice caz, mă bucur pentru Adrian Năstase, mă bucur pentru familia lui şi sper ca Adrian Năstase, după această experienţă complicată, traumatizantă, să aibă forţa de a reveni ca persoană publică. Este un om cu foarte multă experienţă, cu multe competenţe, un om care mai are ceva de spus în societatea românească", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a fost întrebat dacă ar fi un deficit de imagine sau dimpotrivă o revenire a lui Năstase la vârful PSD.

"Nu asta este important, cred că problema pusă corect este în felul următor: când am făcut USL, Adrian Năstase era în PSD, se afla pe o poziţie importantă în PSD, am făcut împreună şi cu Adrian Năstase USL. Între timp, domnia sa a avut un proces, a avut o condamnare, şi-a ispăşit această condamnare ... dacă doreşte să revină în activitatea politică, din punctul meu de vedere, nu este niciun fel de impediment", a mai afirmat Antonescu.

Hrebenciuc: Mă bucur că justiţia şi-a spus cuvântul în mod pozitiv pentru Năstase

"Nu pot decât să mă bucur că până la urmă justiţia şi-a spus cuvântul în mod pozitiv pentru domnul Năstase după atâtea peripeţii cu arestări de judecători ş.a.m.d. Nu comentez arestările, dar faptul că era totuşi completul care-l judeca pe domnul Năstase ne-a făcut să facem o anumită legătură", a comentat Hrebenciuc decizia de eliberare a lui Adrian Năstase din penitenciar.

Hrebenciuc a spus că se bucură că Adrian Năstase este liber şi că acesta şi-a ispăşit cele opt luni de pedeapsă, "chiar mai mult decât se presupunea iniţial că va face" şi a adăugat că Năstase este "binevenit şi în partid şi peste tot".

El a mai spus că vorbit cu Adrian Năstase exact înainte de data condamnării şi că acesta s-a declarat nevinovat, "cum de altfel a recunoscut judecătorul care a scris motivaţia".

"Dacă reţin bine motivaţia sună chiar aşa: deşi nu există probe directe totuşi pentru exemplu domnul Năstase a fost condamnat. Dacă un judecător la Curtea supremă spune că nu sunt probe directe ce să vă mai spun acum. Asta într-un fel justifică că Adrian Năstase era nevinovat", a adăugat Hrebenciuc.

Zgonea: Eu nu doresc nici duşmanilor să treacă prin asemenea momente

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că se bucură foarte mult ca om de eliberarea lui Năstase din închisoare, că îi urează să-i dea Dumnezeu sănătate şi a arătat că este important ca Năstase să petreacă timp cu familia sa.

Întrebat ce îi urează lui Adrian Năstase la eliberarea din închisoare, Valeriu Zgonea a spus: "Să-i dea Dumnezeu sănătate. Mă bucur foarte mult ca om şi ca tânăr care am început politica când era un om de stat important".

El a adăugat că este important ca Adrian Năstase să se vadă cu familia.

"Eu nu doresc nici duşmanilor să treacă prin asemenea momente", a adăugat Zgonea.

Întrebat dacă Adrian Năstase este aşteptat în partid, Zgonea a arătat că această chestiune este "destul de delicată şi că trebuie respectată legea în România".

"Poate să vină oricând la partid, poate să ne viziteze", a adăugat Zgonea, arătând că în momentul în care a fost condamnat definitiv a încetat calitatea de membru de partid pentru Adrian Năstase, iar acum nu se poate înscrie într-un partid politic.

"Adrian Năstase este colegul nostru, partenerul nostru. În momentul în care acele decăderi se vor încheia, va putea să candideze la un Congres şi va avea funcţia care este a dânsului", a precizat Zgonea.

El a apreciat că Adrian Năstase nu aduce prejudicii de imagine partidului şi că PSD va respecta legea.

Zgonea a arătat că Adrian Năstase este unul dintre cei mai raţionali oameni pe care i-a cunoscut şi nu crede că acesta va dori sub o anumită formă ca partidul să încalce legea.

"Subiectul este închis", a mai spus Zgonea.

Chelaru: Este starea naturală a unui om, aceea de libertate

"Eu cred că starea naturală a unui om este cea de libertate şi cred că Adrian Năstase era ultimul pentru care puteam să ne punem problema să stea în detenţie (...) După opinia mea, s-a tergiversat cam mult punerea în libertate, având în vedere îndeplinirea criteriilor cerute de lege pentru punerea în libertate. Până la urmă este bine că revine acasă, este bine că revine în familie, că revine la preocupările dumnealui cotidiene", a declarat vicepreşedintele PSD.

De asemenea, Chelaru a afirmat că este în continuare de părere că în condamnarea fostului premier au contribuit anumiţi oameni şi partide.

"Sunt bucuros pentru ziua de astăzi şi pentru momentul pe care domnul Năstase îl trăieşte. Rămân la părerea pe care nu o să mi-o schimbe nici o mie de instanţe, că este o valoare deosebită, este un intelectual de o altă clasă, este un om politic deosebit cum nu are România prea mulţi. Că a existat interes, că jocurile politice ale anumitor oameni sau partide au contribuit mai mult sau mai puţin la situaţia domnului Năstase, e un lucru pe care îl judecă oamenii şi probabil şi istoria", a mai spus Chelaru.

Macovei: Ar fi o ruşine pentru România ca Adrian Năstase să mai aibă vreun rol în politică

Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat, luni seară, la Ploieşti, că "ar fi o ruşine pentru România ca Adrian Năstase să mai aibă vreun rol în politică" şi că este o ruşine faptul că, de după gratii, fostul premier a dat sfaturi politice.

Prezentă, luni, la Ploieşti, unde şi-a susţinut, în faţa a 200 de delegaţi, moţiunea cu care candidează pentru preşedinţia PDL, Monica Macovei a afirmat, răspunzând unei întrebări a ziariştilor, că "ar fi o ruşine pentru România ca Adrian Năstase să mai aibă vreun rol în politică".

"Şi este o ruşine că tot timpul cât a fost deţinut în închisoare a dat sfaturi politice şi a comentat ce se întâmplă în viaţa publică a României. Ca să faci asta, trebuie să fii credibil, trebuie să fii curat", a adăugat Macovei.

Întrebată dacă, din punctul său de vedere, sfaturile despre care spune că fostul premier Năstase le-a dat din închisoare au fost ascultate şi urmate de către politicienii aflaţi la putere, Monica Macovei a răspuns: "Da. Ideea că Năstase îi spune lui Ponta ce să facă şi ce să nu facă… Da, presupun că îi leagă trecutul".

În discursul ţinut în faţa celor 200 de delegaţi prahoveni care au participat la susţinerea moţiunii sale, Monica Macovei i-a ironizat pe primul ministru Victor Ponta şi pe fostul premier Adrian Năstase, spunând că se aşteaptă ca Ponta să "îl ia de mână" pe Năstase, să dea dispoziţie ca la Salonul de Carte de la Paris să se organizeze un "stand al plagiatorilor" şi ca cei doi să prezinte acolo o carte scrisă de Adrian Năstase în perioada cât a stat în detenţie.

Blaga: Adrian Năstase va avea un viitor luminos în PSD

"Am văzut poziţiile principalilor conducători ai PSD, care îl aşteaptă în partid, înseamnă că (Adrian Năstase - n.r.) va avea un viitor luminos în PSD", a declarat Vasile Blaga pentru MEDIAFAX, întrebat ce viitor politic crede că va avea fostul premier eliberat, luni, din închisoare.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Adrian Năstase să ocupe funcţii publice, liderul PSD a spus că, din cunoştinţele sale, există nişte "restricţii legale" în acest sens pentru persoane aflate în situaţia lui Adrian Năstase "şi atunci toată lumea, inclusiv domnul Năstase, trebuie să respecte legea".

În ceea ce priveşte decizia privind eliberarea din închisoare a lui Adrian Năstase, Vasile Blaga a afirmat că nu comentează decizii ale instanţelor de judecată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici