Realizatoarea documentarului „Memorialul durerii”, despre explicaţiile lui Lazăr: În mâna lui stătea decizia. A semnat toate abuzurile de acolo

Lucia Hossu Longin, realizator al documentarului de televiziune „Memorialul durerii”, îi reproşează procurorului general Augustin Lazăr faptul că „nu are nicio secundă dimensiunea culpei sale” şi spune că actuala sa evoluţie în carieră se datorează celei pe care a avut-o, ca procuror comunist la Aiud.

8963 afișări
Imaginea articolului Realizatoarea documentarului „Memorialul durerii”, despre explicaţiile lui Lazăr: În mâna lui stătea decizia. A semnat toate abuzurile de acolo

Realizatoarea documentarului „Memorialul durerii”, despre explicaţiile lui Lazăr: În mâna lui stătea decizia. A semnat toate abuzurile de acolo

Realizatorul de televiziune spune că explicaţiile date marţi de procurorul general Augustin Lazăr pe cazul Iulius Filip sunt „manipulatoare”.

Hossu Longin a declarat, într-o intervenţie telefonică pentru Antena 3, că experienţa sa de realizator de televiziune de 30 de ani la „Memorialul durerii” şi zecile de interviuri pe care le-a făcut cu ofiţeri din perioada comunistă infirmă explicaţiile date marţi de Augustin Lazăr, pentru că, contrar celor susţinute de actualul procuror general, „în mâna lui stătea decizia şi a semnat toate abuzurile realizate acolo (la Aiud - n.r.)”.

Ea spune că „lipsa conştiinţei” îl face pe Augustin Lazăr ”să nu aibă dimensiunea culpei sale” şi atribuie ascensiunea lui Lazăr în carieră după 1989 activităţii sale din perioada în care era procuror la Aiud.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, că nu are nicio emoţie privind verificarea pe care CNSAS o face în cazul referitoare la acuzaţiile că ar fi refuzat să-l elibereze de două ori pe disidentul anticomunist Iulius Filip, precizând că nu este ofiţer al fostei Securităţi.

"În ultimele zile câteva instituţii de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut. Mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, magistrat, român. E prima oară când mi se intâmplă aşa ceva şi e sfidător pentru un procuror cu o carieră îndelungată. În acest context doresc să fac precizările că nu sunt ofiţer, agent al fostei Securităţi sau al unui serviciu de informaţii. Am făcut şi eu Armata şi sunt rezervist al Armatei Române. Sunt plin de mândrie că am fost genist la o unitate din Timişoara şi sunt şi acum trecut în rezerva Armatei Române. Acest fapt e demonstrat de concretizările în adeverinţele CNSAS eliberare începând cu 2009, 2014 şi 2019, lucruri care pot fi verificate. În cursul anului trecut, CSM pentru a se asigura că nu are colaboratori printre membri săi a mai cerut o verificare, iar în februarie a venit cu ultima adeverinţă", a declarat Augustin Lazăr, într-o declaraţie de presă.

Procurorul general a precizat că nu a instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici