„Recensământul” berzelor albe: Constanţa, Braşov şi Tulcea, în top cu cele mai multe cuiburi

Numărul de berze albe înregistrat în 2022 în aplicaţia „Uite barza!” a fost de 5.410 indivizi, dintre care 2.689 sunt adulţi, iar 2.721 sunt pui. Aproape 1.600 de observaţii noi au fost introduse, aplicaţia putând fi folosită de orice persoană cu smartphone.

238 afișări
Imaginea articolului „Recensământul” berzelor albe: Constanţa, Braşov şi Tulcea, în top cu cele mai multe cuiburi

1.586 de observaţii noi au fost introduse în acest an de utilizatori în aplicaţia „Uite barza!”, din care 1.358 au fost validate de către specialiştii de la Societatea Ornitologică Română (SOR).

Numărul de berze albe (Ciconia ciconia ) înregistrat în 2022 în aplicaţia „Uite barza!” a fost de 5.410 indivizi, dintre care 2.689 sunt adulţi, iar 2.721 sunt pui.

„După colectarea tuturor observaţiilor din acest an şi eliminarea înregistrărilor multiple ale aceloraşi cuiburi, a reieşit un număr de 1.358 de cuiburi recenzate, din care 310 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicaţiei”, potrivit SOR.

Din cele 1.358 de cuiburi recenzate, 777 se află pe stâlpii de electricitate şi sunt fără suport, 515 cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul de 66 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.

„Am ajuns la al şaselea an consecutiv de monitorizare a berzelor albe şi vrem să le mulţumim tuturor oamenilor care an de an sunt aproape de noi şi se implică în acest program. Uite barza! este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la acest recensământ. Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra populaţiei de berze albe, ornitologii au nevoie de cât mai multe date precise şi pe câţi mai mulţi ani. Aşa cum am promis, şi anul acesta am premiat cu binocluri, tricouri şi insigne cu berze albe cei mai activi ultilizatori ai aplicaţiei”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Anul acesta, topul judeţelor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicaţiei „Uite barza!” a rămas nemodificat. Pe primele trei locuri se găsesc aceleaşi judeţe ca în 2021: Constanţa – 245, Braşov – 209, Tulcea - 114. Clasamentul comunelor/oraşelor suferă modificări în acest an. În 2021, comuna Ostrov era pe primul loc, cu 44 de cuiburi, iar acum pe locul întâi s-a clasat comuna Părău, cu 51 de cuiburi. Topul este următorul: Părău (Braşov) - 51, Mărtiniş (Harghita) - 43.

Cel mai sudic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Fântânele, din judeţul Teleorman, iar cel mai nordic cuib a fost înregistrat în oraşul Darabani, din judeţul Botoşani. Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în oraşul Sânnicolau Mare, din judeţul Timişoara, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din judeţul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliş, judeţul Cluj.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 2 metri peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, judeţul Tulcea.

În 2022, cel mai mare număr de pui număraţi într-un cuib a fost de şase, în localitatea Bod, judeţul Braşov.

Prin intermediul aplicaţiei „Uite barza!” pot fi semnalate şi cuiburile care pun în pericol berzele albe, dar şi reţeaua de distribuţie de energie electrică. Astfel, distribuitorii de energie electrică pot lua măsuri pentru a împiedica rănirea sau chiar moartea berzelor şi prevenirea penelor de curent.

Aplicaţia „Uite barza!” este gratuită şi disponibilă atât pentru iOS, cât şi pentru Android şi poate fi folosită de orice persoană care deţine un smartphone şi doreşte să participe la numărarea berzelor albe din România. Aplicaţia este dezvoltată de către SOR cu sprijinul companiilor Enel.

Recensământul berzelor albe a avut loc în perioada 10 iunie - 10 iulie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici