Record de transplanturi hepatice în 2007, la clinica de la Fundeni

Chirurgii de la Clinica de Transplant Hepatic Fundeni, condusă de profesorul Irinel Popescu, au realizat în acest an un record absolut în privinţa transplanturilor de ficat, cu 25 de intervenţii de acest fel, iar dacă vor fi donatori, fondurile ar permite încă cel puţin şapte operaţii.

1 afișare
Imaginea articolului Record de transplanturi hepatice în 2007, la clinica de la Fundeni

Record de transplanturi hepatice în 2007, la clinica de la Fundeni

"Am ajuns la cifra de 25 de transplanturi de ficat, cifra negociată de Ministerul Sănătăţii şi acoperită financiar de către MSP. Am mai primit o redistribuire de fonduri, ca să continuăm programul de transplante hepatice, bani din care am putea realiza încă minimum şapte intervenţii de acest fel, numai să avem donatori-cadavru", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, profesorul Irinel Popescu, directorul Clinicii de Chirugie şi Transplant Hepatic Fundeni.

Potrivit medicului, cele patru transplanturi făcute în ultima săptămână au fost cazuri foarte dificile, două din ele fiind efectuate la copii.

"A fost vorba despre o fetiţă în vârstă de şase ani. Donatorul (din Bistriţa - n.r.) era adult. A fost nevoie să împărţim ficatul, iar copilului să-i transplantăm o porţiune adaptată dimensiunii lui. Un al doilea copil, de opt ani, a primit o porţiune de ficat de la mama lui. Celelalte două au fost o femeie de 50 de ani, cu ciroză şi o alta de 55 de ani, din Bucureşti, care a primit şi ficat şi pancreas. Bucureşteanca suferea de ciroză hepatică de mai bine de şase ani, dar şi de diabet", a precizat profesorul Irinel Popescu, adăugând că în urma intervenţiei aceasta a scăpat de tratamentul cu insulină.

Anul 2007 reprezintă un record şi în privinţa donatorilor cadavru, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

"Până în 2006, anul 2001 a fost an de referinţă pentru transplantul cu organe prelevate de la cadavru, cu 21 de donatori în moarte cerebrală. În 2006 însă, numărul donatorilor cadavru a crescut, pentru prima dată din 2001 fiind înregistraţi 22 de donatori", a spus Zota.

Potrivit alui Zota, în acest an, până în 17 octombrie au fost deja 25 de donatori-cadavru. Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant estimează că, până la sfârşitul anului, ar putea fi realizate alte cinci transplanturi multiple de organe de la donatori-cadavru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici