Rectorul UMF Târgu Mureş cere Guvernului să îşi ţină promisiunea şi să anuleze HG privind înfiinţarea unei noi facultăţi

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, cere Guvernului să îşi ţină promisiunea şi să anuleze HG privind înfiinţarea unei noi facultăţi, suspendată de instanţă, afirmând că a depus plângere prealabilă la Guvern pentru anularea hotărârii.

316 afișări
Imaginea articolului Rectorul UMF Târgu Mureş cere Guvernului să îşi ţină promisiunea şi să anuleze HG privind înfiinţarea unei noi facultăţi

Rectorul UMF Târgu Mureş cere Guvernului să îşi ţină promisiunea şi să anuleze

Rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că HG 230/2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul universităţii a fost suspendată de Curtea de Apel Târgu Mureş la începutul lunii mai, însă nu este anulată, fiind depusă o plângere prealabilă la Guvern pentru anularea hotărârii.

"Suntem încă într-un demers juridic cu Guvernul României. Aşa cum ştiţi, HG 230/2012 a fost suspendată, ea încă nu a fost anulată. Noi am făcut ceea ce este necesar, şi anume plângere prealabilă împotriva Guvernului pentru a obţine şi anularea HG şi aşteptăm să primim un termen de judecată cu Guvernul României. În esenţă, cred însă că este aici o datorie juridică şi morală din partea actualului Guvern. Cea juridică evident se referă la faptul că, dacă a fost temei legal pentru suspendarea HG, cu siguranţă că există temei legal şi pentru anularea acesteia. Iar datoria morală se referă la faptul că actualii guvernanţi au promis că în momentul în care vor ajunge la guvernare vor anula această HG. Este o promisiune pe care noi încă aşteptăm ca ei să şi-o ţină", a spus Azamfirei.

El a afirmat că plângerea prealabilă în vederea anulării HG 230/2012 a fost depusă ulterior instalării actualului Guvern.

Rectorul a afirmat că UMF Târgu Mureş "trebuie să rămână ceea ce este în acest moment" şi că politicienii din UDMR ar trebui să abandoneze, în campania electorală pentru alegerile generale, acest subiect "perdant", al înfiinţării Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul universităţii, cu care conducerea acesteia nu e de acord.

"Cred că dacă politicienii de la UDMR ar fi înţelepţi, acest subiect, în forma în care a fost folosit, nu ar mai fi folosit, pentru că s-a dovedit, până la urmă, că este un subiect perdant. E firesc să-i preocupe pe fiecare dintre ei învăţământul superior în limba maghiară, dar cred că ar trebui să aibă un alt tip de abordare, mai ales că în UMF, dacă apele încep să se liniştească, este meritul şi al românilor şi al maghiarilor care sunt responsabili de acest subiect", a afirmat Azamfirei.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara că Executivul trebuie să atace sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, el susţinând că instanţa a făcut "un abuz".

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş era înregistrat încă de atunci şi un alt dosar, în care o asociaţie cere anularea HG 230/2012, primul termen de judecată urmând să aibă loc în 6 decembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici