Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, scoasă din programul final de guvernare

PDL şi PSD au eliminat din programul de guvernare prevederea privind reducerea TVA la 5% pentru alimente de bază concomitent cu creşterea taxei pentru produse de lux la 25%, indicând în textul documentului doar că este posibilă introducerea de cote reduse de TVA la anumite produse.

21 afișări
Imaginea articolului Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, scoasă din programul final de guvernare

Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, scoasă din programul final de guvernare (Imagine: Mediafax Foto)

Varianta intermediară a programului de guvernare prevedea în mod clar că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 5% pentru alimentele de bază, concomitent cu creşterea TVA pentru produsele de lux la 25%.

Forma finală a documentului nu mai include însă această prevedere, ci se referă doar, în modul general, la simplificarea sistemului de taxe, impozite şi tarife parafiscale, "inclusiv posibilitatea introducerii de cote de TVA reduse pentru anumite produse şi servicii, în conformitate cu practica europeană".

Este prevăzută şi reintroducerea măsurilor simplificate la TVA pentru tranzacţiile cu bunuri imobile şi introducerea măsurilor simplificate la importul de echipamente necesare investiţiilor proprii ale contribuabililor.

Cota unică de impozitare direcă a veniturilor este menţinută la 16%, cu acordarea de compensaţii şi deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici.

În document este specificat totodată mai clar că în cazul clădirilor, automobilelor şi ambarcaţiunilor, impozitele vor fi majorate pentru bunurile de lux.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici