Regulile anti-bullying obligatorii în şcoli, după publicarea normelor, explicate de avocatul Alina Rosca

  • În şcoli va fi înfiinţat un grup de acţiune anti-bullying din care vor face parte maximum 10 membri, printre care şi directorul unităţii de învăţământ.
  • Vor exista proceduri de intervenţie în cazul situaţiilor de bullying în spaţiul şcolar, de prevenire, identificare şi raportare.
  • Este introdusă noţiunea de violenţă domestică de tip cibernetic. Aceasta este definită ca orice hărţuire on line, mesaje, înregistrări şi mesaje instigatoare la ură
1316 afișări
Imaginea articolului Regulile anti-bullying obligatorii în şcoli, după publicarea normelor, explicate de avocatul Alina Rosca

Reguli anti-bullying obligatorii în şcoli, după publicarea normelor, explicate de avocatul Alina Rosca

Avocatul Alina Rosca semnalează adoptarea normelor noi pentru reglementarea bullying-ului în ordinul nr 4.343/2020: „Cand am vazut ca a fost adoptat acest ordin m-am bucurat foarte tare, in primul rand in calitate de mama, pentru ca si copiii mei se pot intalni cu aceasta situatie in scoli, dar si in calitate de adult, pentru ca si ei inca pot fi victemele acestui tip de violenta.”

Potrivit legii, pentru reducerea ratei de prevenire a violenţei psihologice-bullying, avocatul Alina Rosca de la Casa de Avocatura Rosca Law Office explica cum în fiecare unitate de învăţământ va fi înfiinţat un grup de acţiune anti-bullying din care vor face parte maximum 10 membri:

- Grupul de acţiune anti-bullying. Printre aceştia se vor regăsi directorul unităţii de învăţământ, profesorul consilier şcolar, trei cadre didactice formate în problematica violenţei, inclusiv a violenţei psihologice-bullying, doi sau mai mulţi reprezentanţi ai elevilor, un reprezentant al părinţilor, reprezentanţi ai autorităţii locale.

- La începutul fiecărui an şcolar, unităţile de învăţământ au responsabilitatea de a-şi întocmi propriile strategii şi planuri de asigurare şi de menţinere a unui climat social adecvat educaţiei de calitate, condiţie esenţială pentru prevenirea şi combaterea bullyingului, materializate prin Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) obiectivul `şcoală cu toleranţă zero la violenţă.

- Vor exista activităţi de informare şi conştientizare asupra fenomenului pentru personalul şcolii, copii şi părinţi; măsuri de comunicare şi informare internă cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare şi intervenţie a situaţiilor de bullying în spaţiul şcolar; proceduri de intervenţie în acest caz; responsabilizarea cadrelor didactice în scopul intervenţiei imediate, organizarea de concursuri, teatru forum ş.a., în scopul încurajării respectării valorilor şi misiunii declarate a şcolii, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situaţiilor de bullying; atragerea părinţilor în participarea la dezbateri şi sesiuni de informare; activităţi de măsurare a impactului acţiunilor

- In noul proiect de lege care modifica Legea 2017/2003 cu privire la prevenirea si combaterea violentei domestice, este introdusa notiunea de violenta domestica de tip cibernetic. Aceasta este definita ca orice hartuire on line, mesaje, inregistrari si mesaje instigatoare la ura, urmarire si amenintare on line, publicarea non-consensuala de informatii si continut grafic intim precum si interceptarea comunicatiilor si datelor private cu scopul de a face de rusine, umili, speria, ameninta si reduce la tacere victima acestui gen de violenta. „Daca in alte tari acest gen de violenta a fost cu mult mai devreme abordata, din cauza multiplelor cazuri aparute, la noi in tara cred ca acesta va lua in aceasta perioada cu adevarat amploare si din acest motiv trebuie tratata cu seriozitate de catre parinti, organele de ordine, institutiile responsabile cu infrastructura comunicatiilor, dar in primul rand de catre legiutor”, adauga avocat Alina Rosca, de la Casa de Avocatura Rosca Law Office. 

Orice situaţie de violenţă asupra copilului poate fi sesizată şi la linia europeană gratuită de asistenţă pentru copii 116 111 sau altor entităţi cu activităţi şi/sau responsabilităţi în domeniu precum posibilitatea de a urma, in mod legal, procedura de combatere si prevenire a acestui tip de abuz si violenta.

Ce reprezintă violenta psihologică de tip bullying?

Avocat Alina Rosca, Casa de Avocatura Rosca Law Office explică: „Conform ordinului menţionat mai sus, violenta psihologica de tip bullying reprezintă acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice care sunt facute cu intentia de a crea un dezechilibru de putere si care au ca efect atingerea demnitatii sau crearea unei atmosfere de intimidare impotriva unei persoane sau grup de persoane care pot fi incadrate in definitia data unui grup care insumeaza elemente de discriminare si excludere sociala.”

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici