Reînhumarea poetului Nyiro Jozsef, anulată. Va avea loc doar o slujbă de pomenire

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, urmând să se desfăşoare doar o slujbă de pomenire a acestuia, au anunţat organizatorii.

1154 afișări
Imaginea articolului Reînhumarea poetului Nyiro Jozsef, anulată. Va avea loc doar o slujbă de pomenire

Reînhumarea poetului Nyiro Jozsef, anulată. Va avea loc doar o slujbă de pomenire

Purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că reînhumarea lui Nyiro nu va mai avea loc, motivul fiind autorizaţia de reînhumare contestată de Prefectura Harghita.

"Înmormântarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, însă în loc de înmormântare va fi oficiată o slujbă de pomenire, în memoria scriitorului, şi potrivit ultimei sale dorinţe, ca măcar sufletul să i se odihnească la Odorheiu Secuiesc. Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu", a spus Molnar Miklos.

Întrebat dacă cenuşa lui Nyiro se află în Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos a declarat că la această întrebare nu poate răspunde decât Parlamentul Ungariei, care nu lucrează sâmbătă, duminică şi luni, când se sărbătoresc Rusaliile.

Duminică dimineaţă, în faţa Grădinii Preoţilor din Odorheiu Secuiesc s-au adunat peste 20 de persoane, cu flori, care au dorit să aducă un ultim omagiu scriitorului Nyiro Jozsef.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Contestaţia a fost depusă la Tribunalul Harghita.

"Contestaţia s-a depus în 26 mai, la ora 00.22. În 25 mai, domnul Frater Oliver Balazs, cetăţean al statului ungar, a solicitat Primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc o adeverinţă de înhumare pentru defunctul Nyiro Jozsef, decedat la 16 octombrie 1953. În urma verificărilor făcute legat de actele depuse pentru a susţine eliberarea adeverinţei de înhumare, am constatat că în acestea se face referire la un act 218 din 2012, act care nu are nicio legătură cu certificatul de deces al defunctului, înregistrat sub numărul 642 din 18 octombrie 1953, eliberat de Compartimentul de stare civilă şi păstrat la Secţia 3 din Madrid. În acest context, ofiţerul de stare civilă din Odorheiu Secuiesc ar fi fost autorizat, conform legislaţiei române în vigoare, să înscrie în adeverinţa de înhumare umătorul text: «Adeverim prin prezenta, la data de 25 mai 2012, că în actul 642 din 1953 s-a înregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat în 16 octombrie 1953»", a spus prefectul.

De asemenea, Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, "orice acţiune de reînhumare" a poetului Nyiro Jozsef este suspendată.

"Actul este nul şi oficial orice act legat de înhumare se suspendă de drept până la judecarea în completul de contencios. În cursul zilei de astăzi (sâmbătă - n.r.) atât primarul Bunta Levente, cât şi aparţinătorii şi preotul paroh vor fi informaţi printr-o adresă scrisă asupra faptului că s-a depus acţiune în contencios şi se suspendă orice acţiune legată de înhumare. În mod legal, mâine (duminică - n.r.) înhumarea nu are loc", a spus prefectul.

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, afirma însă că el nu crede că autorizaţia de înhumare a scriitorului Nyiro Jozsef eliberată de Primăria Odorheiu Secuiesc a fost atacată de Prefectura Harghita în contencios, astfel că evenimentul de duminică nu ar avea de ce să fie suspendat.

Liderul PCM, Szasz Jeno, declara, sâmbătă, că într-un stat de drept niciun tribunal nu stă la dispoziţia prefectului la miezul nopţii. "Nu mai trăim în comunism, eu nu cred că tribunalul unei ţări, într-un stat de drept, stă deschis la ora 00.22, într-o zi de sâmbătă, la dispoziţia prefectului. De aceea, eu cred că prefectul nu a atacat acest act (autorizaţia de înhumare a lui Nyiro - n.r.), până luni nu are cum să îl atace şi intenţia de a ataca un act în contencios-administrativ nu are efecte juridice", spunea Szasz.

El adăuga că abia atunci se poate vorbi despre suspendarea din oficiu a adeverinţei de înhumare "când citaţia este primită de emitentul actului administrativ, dacă există această acţiune în contencios-administrativ".

Szasz afirma că trebuie să verifice dacă adeverinţa de înhumare, pe care a denumit-o "o adeverinţă de doi lei", intră sau nu în categoria actelor administrative care pot fi atacate de prefect. "Eu cred că o adeverinţă de doi lei nu este un act administrativ. Când vorbim despre acte administrative, vorbim despre hotărâri ale Consiliului Local, de dispoziţii de primar, dar nu de adeverinţe de doi lei", spunea el.

Liderul PCM adăuga că un comunicat de presă al prefectului nu este un act juridic şi nici nu are efecte juridice.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă va suspenda ceremonia de duminică, Szasz a răspuns: "Din ceea ce v-am spus până acum ce deduceţi?".

Tot sâmbătă, într-o maşină cu care un oficial ungar se deplasa spre Şumuleu Ciuc a fost găsită o urnă în care se presupunea că s-ar afla cenuşa scriitorului.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat însă că în momentul în care urna a fost deschisă s-a constatat că aceasta este goală. "Procurorul a dispus desigilarea şi deschiderea urnei, moment în care s-a constat că aceasta este goală", a spus Filip.

El a precizat că acest fapt a fost o surpriză pentru poliţişti întrucât oficialul ungar declarase că în urnă era cenuşă umană, iar din documentele de însoţire ale acesteia reieşea acelaşi lucru.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, în care a anunţat că municipalitatea a eliberat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef în localitate.

"Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră - o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef", declara Bunta Levente.

El mai spunea că la Odorheiu Secuiesc va fi înmormântată, "de fapt, cenuşa" lui Nyiro, ale cărui rămăşiţe pământeşti aduse de la Madrid "au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta", şi nu sicriul cu osemintele acestuia, aşa cum a susţinut iniţial purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc era programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la Bucureşti.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici