Reorganizarea circuitelor, cea mai mare provocare a spitalelor de stat

  • Toate spitalele de stat din Capitală trebuie să aibă circuite separate pentru pacienţii cu Covid 19
  • Reorganizarea unităţilor sanitare nu este însă uşor de făcut
  • Dr. Florin Bica, Sp. Bagdasar Arseni: Căutăm cele mai bune soluţii astfel încât să avem grijă şi de ceilalţi bolnavi care au nevoie de tratament, suntem spital de urgenţă
  • Preşedintele Colegiului Medicilor România: Cea mai mare problemă este rezolvarea pericolului epidemiologic din spitale
851 afișări
Imaginea articolului Reorganizarea circuitelor, cea mai mare provocare a spitalelor de stat

Toţi managerii de spitale din Capitală analizează acum solicitarea primită ieri de la DSP în care scrie că trebuie să existe circuite separate pentru pacienţii cu Covid 19 şi posibilitatea internării acestora în unităţile sanitare.

Reorganizarea însă nu se poate face peste noapte. Uite ce-ţi spune Preşedintele Colegiului Medicilor din România: 

Întrebat unde crede că a fi cea mai mare problemă a spitalelor în momentul de faţă, Dr. Gheorhe Borcean, Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti răspunde: „În rezolvarea şi conştientizarea pericolului epidemiologic dacă nu sunt respectate normele şi dacă nu sunt alcătuite bine circuitele de funcţionare a acelor spitale, şi lucrul ăsta se va întâmpla, împreună cu epidemiologii, cu medicii infecţionişti care vor zice uite, aici se va trage o uşă de termopan, dincolo va fi acces pe scara aia şi nu pe cealaltă, aici va fi camera de îmbrăcare, dincolo de decontaminare, acolo mijloacele celelalte.

Medicul Florin Bica de la Spitalul Bagdasar Arseni, de exemplu, îţi explică faptul că unitatea sanitară este monobloc, iar reorganizarea circuitelor nu este simplă deloc.

„Spitalul va încerca să satisfacă solicitarea spitalului, dar să nu uităm următorul lucru, că noi suntem spital de urgenţă. În momentul de faţă sunt 236 de pacienţi internaţi cu o patologie variată, ortopedică, chirirgicală, cardiologică, neuro-chirurgicală, iar capacitatea noastră de internare este orium redusă din cauza zonelor de izolare pe care le avem şi care respectă condiţiile legale actuale. Asta se analizează în momentul de faţă, soluţiile cele mai bune astfel încât să nu împietăm  şi tratamentul bolnavilor care au nevoie urgentă de tratament coerent dar să şi putem face faţă”, spune Dr. Florin Bica, purtător de cuvânt al Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală.

La  Spitalul Universitar medicul Adriana Nica a cerut din vreme organizarea acestor circuite, încă din martie, pe când încă era manager al spitalului, şi spune chiar că acest lucru a fost cerut prin lege.

„Spitalele erau obligate prin Ordinul de Ministru care s-a publicat la 31 martie 2020 să aibă în vedere să aibă în vedere această relocare şi formare de circuite speciale. Pot fi organizate. Nu pot fi organizate la fiecare etaj spre exemplu, dar pot fi organizate. Acolo unde spaţiul permite, sigur că pot fi organizate circuite”, consideră Dr. Adriana Nica, medic de ATI la Spitalul Universitar.

Hârtia de la DSP pentru reorganizarea circuitelor a ajuns însă chiar... peste tot! Şi acolo unde infecţia Covid ar însemna dezastru pentru cei internaţi deja: 

„Sigur că am primit această hârtie, înţelegem de ce ne-a fost trimisă şi nouă, pentru că aşa se trimite, se trimite tuturor spitalelor. La noi nu se poate pentru că este un spital mic, de 116 paturi, copii cu boli cronice, aici sunt primiţi copiii cu boli cronice din Programul Naţional Amiotrofie Spinală Progresivă, o fiolă de tratament costă 70.000 de euro, deci nu-şi poate permite nimeni. Eu am înţeles adresa asta ca venită în iureş, dar nu că ne-a cerut cineva”, spune Conf. Dr. Liliana Pădure, Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie "N. Robănescu" din Capitală.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici