Judecător CSM, după adoptarea declaraţiei Parlamentului: E puţin ciudată reacţia preşedintelui Senatului. Am protejat puterea legiuitoare

Judecătorul Andrea Chiş, a declarat, joi, la Alba Iulia, că reacţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus în plenul Parlamentului că a existat o ingerinţă majoră a CSM în activitatea puterii executive, este ”puţin ciudată”, întrucât CSM ”a protejat puterea legiuitoare”.

794 afișări
Imaginea articolului Judecător CSM, după adoptarea declaraţiei Parlamentului: E puţin ciudată reacţia preşedintelui Senatului. Am protejat puterea legiuitoare

Replica unui judecător CSM după Declaraţia Parlamentului: E puţin ciudată reacţia preşedintelui Senatului. Am protejat puterea legiuitoare

„Pentru mine e puţin ciudată reacţia preşedintelui Senatului şi asta o spun în nume personal, dar sunt convinsă că şi colegii mei sunt de acord cu mine, pentru că noi, cumva, prin atitudinea noastră, am protejat aici puterea legiuitoare. Am spus că puterea legiuitoare e cea care trebuie să adopte legi. Puterea executivă o poate face în circumstanţe excepţionale şi noi am spus că nu subzista acea circumstanţă a urgenţei. Dacă vă uitaţi la motivarea deciziei CCR veţi observa că nu a atins acea problemă opinia majoritară”, a spus judecătorul Andrea Chiş, fiind întrebată în cadrul unei conferinţe de presă, la Alba Iulia, cum comentează declaraţia preşedintelui Senatului, care a spus în plenul Parlamentului că în această perioadă a existat o ingerinţă majoră a CSM în activitatea puterii executive.

Chiş a făcut referire, în mai multe rânduri, la Ordonanţa 13.

„Cum? Pentru că nu a justificat condiţia urgenţei, deci condiţia urgenţei era şi o chestiune ce ţinea de conflict, în opinia noastră, şi o chestiune ce ţinea de neconstituţionalitate ca şi o condiţie extrinsecă, exterioară actului. Repet, nu am atins fondul, nu am spus că trebuie să fie sau nu aceasta o chestiune de politică penală felul în care se legiferează abuzul în serviciu. Ce pot să vă spun, este dreptul preşedintelui Senatului şi al Parlamentului, bineînţeles, să aibă o poziţie, aşa cum am avut şi noi, şi cred că, instituţional, este corect să colaborăm în limitele Constituţiei şi să respectăm fiecare atribuţiile celeilalte”, a mai completat membrul CSM.

Andrea Chiş a fost prezentă, joi, la bilanţul Curţii de Apel Alba Iulia pe 2016, iar apoi a participat la o conferinţă de presă.

Parlamentul a adoptat, miercuri, o declaraţie în care se arată că preşedintele Klaus Iohannis, CSM şi reprezentanţii ministerului Public au desfăşurat acţiuni care au „uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului de a trage Executivul la răspundere.

„Parlamentrul califică drept neconstituţionale şi inacceptabile judecăţile pe care fie preşedintele României, fie CSM, fie reprezentanţi ai ministerului Public le formulează la adresa unor decizii şi activităţi ale Guvernului. Asemenea activităţi uzurpă ilegal şi abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere”, se mai arătă în textul Declaraţiei adoptate de Parlament. 

În declaraţia citată se precizează că „Parlamenul consideră că recenta decizie a CCR trebuie să pună capăt odată pentru totdeauna acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului” şi că, prin această Declaraţie, „Parlamentul îşi reafirmă supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice”.

Această declaraţie reprezintă, în cazul în care va fi adoptată, un act „exclusiv politic” al Parlamentului, fără niciun fel de consecinţe juridice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici