REPORTAJ: Filantropia, cel mai longeviv spital românesc de ginecologie, cu dotări unice în ţară

Spitalul Filantropia, cea mai longevivă unitate spitalicească de obstretică şi ginecologie din România, cu funcţionare neîntreruptă de 200 de ani, are dotări unice în ţară şi a reuşit să-şi aducă înapoi medicii pregătiţi în Anglia sau Franţa.

2162 afişări
Imaginea articolului REPORTAJ: Filantropia, cel mai longeviv spital românesc de ginecologie, cu dotări unice în ţară

REPORTAJ: Filantropia, cel mai longeviv spital românesc de ginecologie, cu dotări unice în ţară (Imagine: Shutterstock)

Spitalul supranumit "leagănul obstreticii şi ginecologiei româneşti" împlineşte 200 de ani pe piaţa serviciilor de sănătate din România şi 131 de ani de servicii de obstretică ginecologie. Este cea mai longevivă unitate spitalicească de obstretică şi ginecologie din România, cu funcţionare neîntreruptă.

Fiind cel mai performant spital public de specialitate din România, Filantropia se bucură de o echipă de medici specialişti formaţi în marile centre din Europa (Anglia, Austria, Franţa) şi Statele Unite, care acoperă toate subspecialităţile obstreticii şi ginecologiei, de la obstretică patologică (sarcini cu risc), la medicină fetală (evaluarea ecografică a fătului înainte de naştere), la neonatologie (îngrijirea cazurilor de prematuritate extremă), uroginecologie, chirurgie ginecologică, chirurgie ginecologică oncologică (cancer de sân şi genital), până la oncologie medicală (tratament cu citostatice) şi infertilitate. Toţi cei opt rezidenţi pregătiţi în străinătate, dar şi alţii au revenit să lucreze în acest spital, a anunţat managerul unităţii, Gheorghe Peltecu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că Spitalul Filantropia este dovada clară că "omul sfinţeşte locul". Nicolăescu a povestit că nora lui, internată în acest spital, "a venit ca un om obişnuit şi a fost tratată ca un om ales".

Valoarea totală a investiţiilor în Spitalul Filantropia din ultimii 10 ani se ridică la 7.215.000 de euro. Fondurile au fost obţinute prin programele Ministerului Sănătăţii de dotare a spitalelor, prin acordul cu Banca Mondială, prin investiţiile Primăriei Sectorului 1 şi, mai ales, ale Primăriei Municipiului Bucureşti, după preluarea spitalului de către aceasta din urmă, în anul 2009. Un rol important în dezvoltarea spitalului l-au avut şi sponsorii şi Fundaţia "Maternitatea Filantropia 1883".

Construcţia spitalului a început în 1813, spitalul fiind la acea vreme "un modern stabiliment, construit prin contribuţia publică şi menit să primească bolnavi de ambe sexe, fără nicio deosebire de religie, rasă, naţionalitate sau patimă".

Astăzi, Filantropia este cea mai performantă maternitate de stat din România, realizată la standarde europene. Maternitatea are o capacitate de 211 paturi, un bloc operator modern în care, în anul 2012, s-au realizat 1.300 de intervenţii ginecologice şi un bloc de naşteri unde s-au realizat 1.400 de cezariene şi 3.308 naşteri normale. Pentru pacientele cu complicaţii asociate patologiei ginecologice, clinica are o secţie de terapie intensivă, cu o capacitate de 15 paturi. De asemenea, departamentul de neonatologie, cu o capacitate de 61 de paturi, are o unitate de terapie intensivă neonatală, de 12 paturi şi un compartiment de prematuri cu 15 paturi, cu posibilităţi de îngrijire a prematurilor de gradul 3 şi 4, care beneficiază atât de aparatură de înaltă performanţă, cât şi de medicaţia adecvată, urmărită de o echipă de medici şi asistente medicale. Spitalul are şi o echipă de 10 moaşe cu studii superioare.

Tot la Filantropia, există şi singurul departament de medicină fetală din Bucureşti acreditat de Ministerul Sănătăţii, cu specialişti formaţi în străinătate în subspecialitatea de medicină materno-fetală. Departamentul de medicină fetală este un proiect prioritar, iniţiat şi coordonat de Gheorghe Peltecu, realizat în colaborare directă cu specialistul Kypros Nicolaides şi cu Fundaţia de Medicină Fetală din Londra, lideri mondiali în domeniul ecografiei obstreticale şi al evaluării precoce a sarcinii (screening de trimestul I şi II). Departamentul are în dotare cinci paturi, pentru monitorizarea gravidelor cu risc.

Tot aici funcţionează şi singurul laborator de genetică din clinicile de obstretică şi ginecologie, dotat cu aparatură performantă. Acesta funcţionează în perfectă corelaţie cu Departamentul de medicină fetală elucidând anomaliile depistate de acesta. În cazurile de anomalii rare, cooperarea internaţională instituţională ajută în stabilirea unor diagnostice moleculare fetale.

În cadrul cabinetului psihologic, pacientele pot beneficia de consiliere în cazul unor afecţiuni oncologice, în sarcină şi lăuzie, cât şi de asistenţă socială pentru prevenirea abandonului.

Spitalul Filantropia are un serviciu de obstretică de nivel III care, pe lângă sarcinile cu evoluţie normală, depistează, dispensarizează şi asistă la naştere gravide cu risc obstretical crescut. La Filantropia se efectuează şi intervenţii diagnostice în infertilitate. Este un centru cu adresabilitate mare, atât din partea spitalelor judeţene, cât şi a unor clinici din Bucureşti. Condiţiile de spitalizare după naştere sunt occidentale, însă spitalul poate oferi, la cerere, şi condiţii hoteliere de lux.

Fundaţia "Maternitatea Filantropia 1883" a fost înfiinţată în 2010 pentru strângerea de fonduri alocate formării cadrelor medicală şi achiziţionării de aparatură performantă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici