REPORTAJ: Hipodromul din Craiova, o ruină. Cum a ajuns monumentul istoric de la mândria oraşului la adăpost pentru câini maidanezi - FOTO

Hipodromul din Craiova, unde odată se organizau competiţii de echitaţie, a ajuns o ruină - tribunele sunt dărăpănate şi pline de iarbă, iar câini maidanezi se plimbă în voie. Dacă iniţial hipodromul avea 20 de hectare şi 21 de cai, acum s-a redus la două hectare şi mai adăposteşte doar şase cai.

4919 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Hipodromul din Craiova, o ruină. Cum a ajuns monumentul istoric de la mândria oraşului la adăpost pentru câini maidanezi - FOTO

REPORTAJ: Hipodromul din Craiova, o ruină. Cum a ajuns monumentul istoric de la mândria oraşului la adăpost pentru câini maidanezi (Imagine: Georgiana Ianos/Mediafax Foto)

Hipodromul din Craiova a fost construit în anul 1903 şi este situat în Parcul Nicolae Romanescu, iar în urmă cu un secol era mândria oraşului.

Construcţia se întindea pe 20 de hectare şi la fiecare sfârşit de săptămână era plin de pasionaţi de echitaţie, care participau la numeroase competiţii de sărituri peste obstacole.

Aici veneau nu numai români, ci şi europeni bogaţi. Tot aici a avut loc şi primul campionat balcanic de călărie din România.

În prezent, însă, nimic nu mai aduce aminte de bucuria şi fastul competiţiilor de echitaţie - tribunele sunt dărăpănate, iar prin crăpăturile betonului vechi au crescut iarbă şi arbuşti. În plus, pe terenul neîngrijit şi-au făcut adăpost numeroşi câini maidanezi.

Hipodromul mai are acum doar şase cai, din 21 câţi avea în trecut, animalele neavând condiţii corespunzătoare pentru a fi antrenate, fiind doar scoase din grajduri să se plimbe.

Nici suprafaţa hipodromului nu mai este aceeaşi, în prezent întinzându-se doar pe două hectare.

Ultima competiţie de echitaţie organizată la Craiova a avut loc în anul 2000.

Oamenii care trec prin zonă spun că e păcat că un simbol al Craiovei a ajuns într-un asemenea stadiu.

"Eu vin şi îmi plimb nepoţica prin parc şi trec des pe aici, pe lângă hipodrom, şi îi spun că aici o aduceam eu pe mama ei când era mică şi venea multă lume. Era un adevărat loc de promenadă şi unul dintre puţinele locuri de distracţie ale vremii. Noi nu aveam ca acum internet, zeci de posturi de televiziune, aşa că era un loc care îţi umplea suflletul de bucurie. Vă rog să mă credeţi că parcă mă trec lacrimile când îmi aduc aminte ce era odată şi ce e acum", a povestit Nicolae Toma, un craiovean.

De asemenea, localnicii spun că şi-ar dori să vadă din nou competiţii de echitaţie pe hipodrom.

"Ar fi minunat să mai avem ocazia să vedem competiţii de călărie aici pentru că în ultimii ani singurele concursuri pe care le-a găzduit hipodromul au fost de frumusţe canină pe care le-a organizat o asociaţie chinologică din lipsă de spaţiu. Cai nu am mai văzut pe aici cred că de mai bine de 10 ani", a spus Iuliana Matei.

Autorităţile locale afirmă că vor să modernizeze hipodromul şi încearcă să găsească soluţii în acest sens.

În prezent, acesta este în subordinea Clubului Sportiv Municipal, însă reprezentanţii Primăriei spun că ar vrea să-l treacă în subordinea Consiliului Local pentru a obţine fonduri europene.

"Primăria are un proiect de 21 de milioane de euro pentru modernizarea Parcului Nicolae Romanescu şi am vrea să mai depunem unul separat şi pentru hipodropm. Deja am început să facem demersuri în acest sens", a declarat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Autorităţile mai spun că este în interesul oraşului ca hipodromul să fie modernizat cât mai rapid, întrucât pot fi atraşi "oameni bogaţi" la Craiova.

"Noi credem că am putea atrage oameni bogaţi la Craiova prin intermediul hipodromului. Asta pentru că în general oamenii bogaţi investesc în cai scumpi pe care îi aduc la competiţii internaţionale. Aşa mai creştem potenţialul turistic al oraşului", a mai spus Pârvulescu.

Hipodromul este considerat monument istoric şi este trecut pe lista Ministerului Culturii, alături de Parcul Nicolae Romanescu, în care este integrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici