Video REPORTAJ - Marinar pe Lacul Herăstrău: Plimb 7.000 de oameni pe zi cu un vaporaş, nu sunt angajaţi - GALERIE FOTO, VIDEO

Marinarii care lucrează pe vaporaşele şi şalupele din Parcul Herăstrău din Capitală se plâng că nu fac faţă numărului mare de solicitări, că ambarcaţiunile sunt puţine şi vechi şi cer Primăriei să amenajeze astfel de debarcadere şi pe alte lacuri din Bucureşti.

3105 afișări

Luni, de Ziua Marinei, în parcul Herăstrău din Capitală a fost fanfara militară, au fost jocuri marinăreşti, dar şi plimbări gratuite pe lac cu ambarcaţiunile “Cernica”, „Otopeni”, „Băneasa” şi „Dâmboviţa”. Şi ca la orice lucru gratis, lumea s-a strâns puhoi, formându-se cozi de zeci de metri.

“Cred că e nevoie de mai multe. Pentru populaţia din Bucureşti ar trebui”, spune o femeie care a reuşit să urce printre primii pe ambarcaţiunea “Otopeni”, asta după ce s-a trezit dimineaţă pentru a prinde loc în faţă.

Pe lacul din parcul Herăstrău, vizitatorii au la dispoziţie cinci ambarcaţiuni, pentru un tur de 25 de minute şi alte patru şalupe, ce pot duce până la maximum 20 de persoane, susţine unul dintre cei mai vechi marinari de pe Herăstrău, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

“Eu lucrez de 32 de ani aici şi am apucat când toate lacurile din Bucureşti (Cernica, Pantelimon etc.) aveau nave, vaporaşe de croazieră şi bărci cu vâsle şi hidrobiciclete. După Revoluţie s-a schimbat total. Nu mai e nici personal, dar a şi îmbătrânit vechiul parc de nave. Trebuie dotate, primăria să cumpere, să amenajeze în toate lacurile Capitalei un debarcader cu un vaporaş, minimum de 50 de locuri, să se recreeze omul sâmbăta şi duminica ”, spune bărbatul.

El şi-a amintit momentele de dinainte de 1989, când pe lac erau 20-22 de vaporaşe şi 80 de bărci cu rame.

“Nu fac faţă, chiar ar trebui mai multe. Duminica e cerinţă maximă. Eu fac 20-.22 de curse, nici nu apuc să mănânc. Plimb 6-7.000 de oameni doar cu un vaporaş. Bucureşteanul are foarte mare nevoie de asta, e chiar utilă. Primăria să ia iniţiativă, noi suntem simpli marinari”, adaugă marinarul.

La câţiva metri de el, printre puhoiul de oameni care stă pe bancuţele din ambarcaţiune şi fac fotografii, se aude vocea colegului său.

“Să investească bani pentru că au bani. Oraşul e mare”, spune celălalt marinar.

Pe uscat sunt, în tot acest timp, sute de oameni care aşteaptă, aliniaţi în grupuri de câte doi, să poată pleca şi ei la o plimbare cu vaporaşul.

“ Hei, domnul! Staţi la coadă. Ce faceţi? De ce nu aşteptaţi? Şi noi suntem cu copii!”, strigă o bucureşteancă în momentul în care vede că un bărbat a reuşit “să-i păcălească” şi are deja un loc pe ambarcaţiunea “Otopeni”.

Un bărbat care aşteaptă alături de soţie şi de copil, având zeci de persoane în faţă, se arată deranjat că mulţi dintre vizitatori aleg Ziua Marinei pentru că plimbările sunt gratis.

“Ar trebui pe toate lacurile. Riviera, parcul Titan, IOR, pe toate ar trebui. Trebuie să le amenajeze şi chiar dacă se plăteşte, nu ar fi o problemă. Primăria însă se gândeşte numai la alte lucruri. Primarii se gândesc numai la ei.”, spune bucureşteanul.

“Eu locuiesc în Crângaşi , lacul Morii care este acolo ar trebui amenajat. Ar trebui făcut ceva pe lacul ăla. Sau pe Dâmboviţa”, spune şi un vârstnic.

„Pe Dâmboviţa era de mult timp preconizat. Ar fi bine, dar nu mai trăiesc eu până atunci”, e răspunsul unei femei.

La începutul lunii iulie, a fost anunţată achiziţionarea de către Primăria Capitalei a unor bărcuţe, vaporaşe, caiace şi hidrobiciclete pentru lacurile Tei şi Floreasca.

Achiziţia, în valoare de 1,8 milioane de lei, ar urma să cuprindă 32 de echipamente de windsurfing, 30 de echipamente de kite-surfing, 40 de caiace cu un loc şi cu două locuri, 50 de bărcuţe, 50 de hidrobiciclete şi o ambarcaţiune turistică.

“Proiectul «Amenajarea circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei», finanţat prin POR 2007-2013, axa prioritară 5, este realizat în proporţie de 50%, fiind prelungit până la data de 31.12.2017, în vederea îndeplinirii indicatorilor proiectului şi asigurarea funcţionalităţii acestuia”, anunţau reprezentanţii Primăriei Capitalei la începutul lunii iulie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici