REPORTAJ: Muzeul continuă să fie hobby de sărbătoare. Zeci de mii de oameni au mers la Noaptea Muzeelor - FOTO

Zeci de mii de bucureşteni au asaltat muzeele şi expoziţiile care şi-au deschis porţile sâmbătă spre duminică, cu ocazia Nopţii Muzeelor, printre vedetele evenimentului numărându-se Muzeul Antipa, Muzeul de Istorie, Muzeul Ţăranului Român, dar şi un spaţiu nou inclus în circuit - Palatul Ştirbei.

740 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Muzeul continuă să fie hobby de sărbătoare. Zeci de mii de oameni au mers la Noaptea Muzeelor - FOTO

REPORTAJ: Muzeul continuă să fie hobby de sărbătoare. Zeci de mii de oameni au mers la Noaptea Muzeelor - FOTO (Imagine: Octav Ganea/ Mediafaxfoto)

Sâmbătă, încă de la ora 17.30, înainte de deschiderea programată a instituţiei, în faţa Muzeului Antipa, coada vizitatorilor se întindea până foarte aproape de vecinul său, Muzeul Ţăranului Român. Vizitatorii Muzeului Antipa au putut vedea, la Noaptea Muzeelor, expoziţia permanentă a instituţiei, dar au avut şi acces cu preţ redus la controversata expoziţie "The Human Body".

La Muzeul Ţăranului Român, gastonomia a fost cuvântul de ordine. Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost dedicată gastronomiei aromâne. În aer liber, muzeul găzduia evenimentul dedicat culturii aromâne, cu reţetele aferente ("pită di veardză" şi "arizu cu lapti "- la 5 lei şi "piperichi dinijicati" - la 10 lei), în timp ce expoziţia permanentă a fost deschisă gratuit vizitatorilor.

Ieşind de pe Şoseaua Kiseleff şi urcând pe Calea Victoriei, fanilor vizitelor nocturne la muzeu li se întindea în faţă un adevărat traseu, care debuta cu Muzeul Enescu. Încă de la lăsarea serii, vizitatorii instituţiei, care în timpul anului este definită de "discreţie", au putut asculta muzică live în foaier. Stând smirnă în faţa ansamblurilor muzicale, vizitatorii Muzeului Enescu au putut asculta "Sonorităţi Nocturne", interpretate de elevii Colegiului Naţional de Arte "Linu Lipatti", urmate de muzică indiană şi tango. Muzeul a fost deschis până la ora 01.00.

Următoarea oprire pe traseu a fost superbul Palat Ştirbei, care a fost gazda unei avanpremiere "Romanian Design Week". Expoziţia este structurată pe opt domenii: arhitectură, design de interior, fashion, design de obiect, digital design, fotografie, graphic design şi publicitate. Selecţia designerilor a fost făcută cu ajutorul unui consiliu creativ, iar designul expoziţiei este semnat de arhitectul Attila Kim. Instalaţiile din interiorul şi din grădina Palatului Ştirbei au variat de la spoturi de reclame, machete de clădiri, obiecte de uz comun semnate de designeri - mese, ceşti, televizoare -, dar şi o mică grădină în care sunt ilustrate, în straturile lor, "Romanian ceapă" şi "Romanian căpşune", alături de ghivece cu plante aromatice. În spatele palatului, vizitatorii se puteau exprima artistic cu carioca, pe un perete ce le era pus la dispoziţie, sau puteau face o scurtă plimbare la subsol, pentru a vizita expoziţia "Death by Diamonds and Pearls" - Carioca.

Mai departe pe Calea Victoriei, cu un mic ocol pe o stradă mai retrasă, vizitatorii au putut asista la prima întâlnire a Muzeului "Theodor Aman" cu vizitatorii Nopţii Muzeelor, după renovare. Printre cei care au călcat pragul instituţiei la Noaptea Muzeelor s-au numărat şi criticul de artă Tudor Octavian şi muzicianul A.G. Weinberger. Dacă sâmbătă intrarea a fost gratuită la Muzeul "Theodor Aman", în restul timpului, biletul de intrare costă 5 lei. Vizavi de Muzeul Aman, la Centrul Cultural ArtSociety s-a desfăşurat programul "Adoptă o capodoperă - vizitarea expoziţiei cu lucrări din Pinacoteca Bucureşti la Palatul Cesianu-Racoviţă".

Revenind pe Calea Victoriei, curioşii care au vrut să se bucure de Noaptea Muzeelor au avut de ales, în primă fază, între Muzeul Naţional de Artă al României - unde au putut admira, până la ora 04.30, expoziţia "Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal", care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale -, dar şi Biblioteca Centrală Universitară.

Biblioteca a promis că în noaptea de sâmbătă "se va dezvălui iubitorilor de cultură şi de frumos prin tururile ghidate şi expoziţia de carte veche organizată în Corpul Boema". Atmosfera de mister a fost completată de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, şi elevii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzică Earth, Wind and Drums a completat programul nopţii şi a îmbinat standarde de jazz precum Looni's Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, încercând să reînvie atmosfera anilor '60.

La capătul vânătorii de muzee pe Calea Victoriei s-a clasat Muzeul Naţional de Istorie a României, care a fost şi el unul dintre favorite, cu o coadă de zeci de metri la capătul căreia vegheau două personaje istorice cu care admiratorii se fotografiau. Intrarea vizitatorilor s-a făcut, pentru Noaptea Muzeelor, pe strada Poştei şi nu din Calea Victoriei, deoarece, cu această ocazie, expoziţia -vedetă a muzeului, "Comorile Chinei", a fost închisă. Cu toate acestea, vizitatorii de la Noaptea Muzeelor au primit, la intrarea în instituţie, un tichet cu care îşi vor putea cumpăra, ulterior, un bilet cu preţ redus la expoziţia "Comorile Chinei".

Bucureştenii au avut de ales, pentru Noaptea Muzeelor care s-a încheiat în jurul orei 05.00, între 32 de instituţii care li s-au pus la dispoziţie. Printre prezenţele "exotice" din Bucureşti anul acesta s-au numărat expoziţia "Călătorie prin universul Lego" de la Muzeul Naţional Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida", Muzeul Naţional al Pompierilor - Foişorul de Foc şi Ferma Animalelor, care pentru prima dată a stat deschisă sâmbătă, până la ora 00.00.

Muzeelor din Bucureşti li s-au alăturat, la acest eveniment, zeci de muzee din ţară. Noutatea de anul acesta a constat în introducerea de circuite muzeale şi la Baia Mare şi Sibiu - oraşe în care au fost disponibile hărţi tipărite cu instituţiile participante, după modelul implementat cu succes la Bucureşti, în ultimii cinci ani, şi la Cluj-Napoca, anul trecut. Proiectul "Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu" a fost coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Parteneri în proiect au fost Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

De asemenea, pentru prima oară colecţii muzeale, colecţii private şi bisericeşti din zonele rurale ale Sibiului şi-au aşteptat vizitatorii în nocturnă, alături de muzee din Aiud, Alba-Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Goleşti, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Reşita, Sfântu-Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Noaptea Muzeelor, sărbătoarea instituţiilor muzeale, a fost organizată în noaptea de sâmbătă spre duminică, în peste o sută de instituţii din Bucureşti şi din ţară. Acestea s-au alăturat celor peste 3.000 de muzee care au participat la Noaptea Muzeelor în Europa.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici