REPORTAJ: Paştele blajinilor, la Buzău: Grătare sfârâind cu mici şi mese îmbelşugate, lângă morminte - FOTO

Sute de buzoieni, majoritatea romi, care au sărbătorit, luni, Paştele blajinilor, au mers în cimitir, la mormintele rudelor decedate, au făcut grătare şi au întins mese cu mici sau miel la grătar, unii dintre ei intrând cu maşinile până lângă morminte.

1657 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Paştele blajinilor, la Buzău: Grătare sfârâind cu mici şi mese îmbelşugate, lângă morminte - FOTO

FOCUS: Paştele blajinilor, la Buzău: Grătare sfârâind cu mici şi mese îmbelşugate, lângă morminte (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

În Cimitirul ”Sfântul Gheorghe” din Buzău, s-au adunat, luni, sute de persoane, majoritatea romi, pentru a sărbători Paştele blajinilor, oamenii spunând că aceasta este o tradiţie din moşi-strămoşi.

Unii au intrat cu maşinile până la mormintele rudelor decedate, unde au încins grătare cu mici, cârnaţi, miel sau peşte şi au întins mese îmbelşugate.

”Noi aşa facem an de an, venim şi întindem masa la căpătâiul părinţilor noştri şi îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru că avem posibilitatea să fim lângă ei cu ce trebuie. Am venit cu mici, peşte, cârnaţi, miei, băuturi, am împărţit la cei nevoiaşi, mai avem şi în maşini, pentru toată lumea. Cine vrea stă la masă cu noi, cine nu, ia la pachet. La noi este o tradiţie ca de Paştele blajinilor să aducem ceea ce îi plăcea mortului aici la căpătâiul său şi să punem masa în cimitir. Sper ca şi copiii noştri să ducă mai departe tradiţia, aşa cum văd la noi”, a spus un bărbat.

După ce preoţii au sfinţit bucatele, romii s-au aşezat la masă.

”La noi este o tradiţie din moşi-strămoşi să facem aşa ca un fel de pomană şi am venit la cimitir pentru că aici este mama mea Aurelia şi fraţii mei Kenedy şi Leonte. Ne-am pregătit cu miei la grătar, cu ouă roşii, cu cozonaci, sărmăluţe şi tot ce trebuie să mănânce şi cel bogat, şi cel sărac şi o să mai dăm o masă şi acasă”, a afirmat o femeie din familia Măcelaru.

Fumul de la grătarele pline cu carne, aşezate lângă cruci, a umplut cimitirul, iar romii au înşirat pe mese sute de kilograme de carne, sute de sărmăluţe, zeci de ouă roşii, cozonaci şi băuturi.

”E frumos să bem, să mâncăm la mormintele părinţilor noştri, că aşa ne-a lăsat Dumnezeu. Ne-am pregătit cu fripturi, cu mici, cu ouă, cu brânzeturi. Vinuri din toate calităţile, coniac de care vrea lumea, servim toată lumea dacă vrea să vie la noi la masă”, a explicat un alt bărbat.

Bucate alese au fost împărţite de Paştele blajinilor şi nevoiaşilor care s-au aflat luni în cimitirul ”Sfântul Gheorghe” din Buzău.

“Cât oi mai trăi eu şi fraţii mei, Zelter, Pistol, Terente, toţi, noi respectăm tradiţia din moşi-strămoşi şi dăm de pomană la lume. Avem toate pregătirile, mici, cârnaţi, pastramă, la sărmani dăm pachete, aşa e la noi de Paştele Blajinilor”, a spus un alt bărbat venit la cimitir.

Paştele blajinilor se sărbătoreşte, conform tradiţiei, în prima zi de luni din a doua săptămână de după Paşte, iar sărbătorea se mai numeşte şi Paştele morţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici