REPORTAJ: "Praful Saharian", pe placul proprietarilor de spălătorii auto - FOTO

Ploaia de miercuri după-amiază din Bucureşti a adus în Capitală o cantitate de praf provenită, conform ANM, din două furtuni din Peninsula Arabică şi Sahara. Pe lângă majoritatea proprietarilor de automobile, care s-au plâns de estetica maşinilor lor, patronii de spălătorii auto şi-au frecat mâinile joi dimineaţă, când afacerea lor a înflorit.

3695 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: "Praful Saharian", pe placul proprietarilor de spălătorii auto - FOTO

REPORTAJ: "Praful Saharian", pe placul proprietarilor de spălătorii auto (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Joi dimineaţă era greu să vorbeşti cu un muncitor de la o spălătorie auto. Toţi erau ocupaţi cu câte o maşină şi priveau fericiţi, dar şi speriaţi în acelaşi timp, spre proprietarii care încă aşteaptă să le fie spălat automobilul.

Nici şefii de tură nu erau disponibili să vorbească pentru că toată atenţia le era concentrată spre programarea corectă la spălare a maşinilor. Unul dintre aceştia, Claudiu, de la o spălătorie auto din cartierul Obor, a menţionat că a avut cel mai mare număr de maşini într-o dimineaţă de la deschiderea afacerii.

"Spălătoria noastră e nouă. Ne-am făcut deja câţiva clienţi fideli în condiţiile în care mai sunt încă două spălătorii apropiate de noi. Azi a fost cel mai bine. Până la 10 am avut deja 14 maşini şi am văzut că se mai apropiaseră câţiva, dar când au văzut că e aglomerat, au plecat. Am auzit de la ei că de vină ar fi «praful ăsta din Sahara»", a spus el.

La o altă spălătorie auto, deşi nu curgea apa, casiera tot era încântată de profit. "Sunt nişte lucrări şi ne-au oprit apa. Dar tot avem clienţi pentru că le facem tapiţeria. Era prea aglomerat la celelalte spălătorii şi ei voiau doar tapiţeria de făcut. Câştigă toată lumea", a spus ea.

Cei mai nemulţumiţi clienţi ai spălătoriilor auto nu erau totuşi cei care aşteptau, ci cei care de-abia îşi spălaseră maşina miercuri. "Oamenii se plâng că nu se vede că şi-au spălat ieri maşina. Dar nu suntem noi de vină pentru praful ăsta. Oricum, cei cărora le-am spălat maşinile ieri, azi doar le-am dat cu un jet de apă şi s-a curăţat imediat", a explicat unul dintre muncitorii spălătoriei.

Mecanicul de la vulcanizarea aflată în aceeaşi curte cu o spălătoria auto avea mai mult timp liber. "Aşa e în fiecare dimineaţă la spălătorie după ploaie, nu e special din cauza prafului. Şi azi au fost mulţi care şi-au adus maşina la spălat iar sâmbătă dimineaţă cred că o să fie şi mai mulţi. Când avem şi noi clienţi într-o zi ca asta, ne chinuim să-i băgăm înăuntru", s-a plâns mecanicul.

Mulţi dintre bucureşteni au fost surprinşi de cum arătau maşinile lor joi dimineaţă. "Eu stau în sectorul 3. Când am văzut ce e pe maşină azi dimineaţă, am crezut că s-a dărâmat o clădire prin apropiere. Mă şi uitam după agitaţie prin jur. Pe urmă, am auzit la radio de praful ăsta şi am şi văzut că toate maşinile sunt la fel. Parcă suntem toţi cu şaretele pe vremea lui Spartacus. Păi dacă plecăm la muncă la 7, când să mai spălăm maşinile? Eu o să mi-o spăl în week-end", a spus Mugurel, posesor al unei maşini Volkswagen Passat.

Alţi bucureşteni au ales totuşi să-şi spele maşina, chiar dacă au început munca devreme. "Păi dacă arăta în halul ăla, trebuia să o spăl, nu?", a fost explicaţia unuia dintre aceştia.

Marile companii de taximetre din Bucureşti le solicită angajaţilor să-şi spele frecvent maşinile, însă nu toţi respectă acest îndemn. Unul dintre taximetrişti a explicat de ce a ales să-şi ducă maşina joi dimineaţă la spălătorie. "Sunt multe taximetre în Bucureşti. Trebuie să ieşi cumva în evidenţă. Eu de exemplu, vara, când e caniculă, stau în maşină cu geamurile ridicate. Omul îşi dă seama că nu mă zgârcesc la aer condiţionat şi mă alege pe mine. Aşa e şi cu praful ăsta. Mai repede te urci într-o maşină care străluceşte decât într-una prăfuită. Iar cu praful din Sahara, bine că ne murdăreşte doar maşinile şi nu ne afectează vreun tsunami sau altceva de prin alte părţi", a spus taximetristul.

Praful, venit din Sahara, conform ANM, sau din Bărăgan, potrivit primarului Sorin Oprescu, a pus pe toată lumea la treabă. De la posesorii de autoturisme până la angajaţii spălătoriilor auto sau gospodinele care de-abia făcuse curăţenia de Paşte şi acum trebuie să spele din nou geamurile casei.

(Material realizat de Florin Radu, florin.radu@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici