REPORTAJ: Timişoara - Circa 10.000 de locuri în cămine pentru studenţi, care stau la rând pentru a se caza

Universităţile de stat din Timişoara, la care învaţă aproximativ 50.000 de studenţi, oferă circa 10.000 de locuri de cazare în cămine, unde preţurile variază în funcţie de condiţii şi unde tinerii încărcaţi de bagaje stau la rând, de luni, pentru a-şi primi camerele, care măcar au fost zugrăvite.

3339 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Timişoara - Circa 10.000 de locuri în cămine pentru studenţi, care stau la rând pentru a se caza

REPORTAJ: Timişoara - Circa 10.000 de locuri în cămine pentru studenţi, care stau la rând pentru a se caza (Imagine: Razvan Chirita / Arhiva MediafaxFoto)

Încărcaţi cu geamantane şi sacoşe pline cu lucruri de care au nevoie pentru a locui, timp de un an, într-o cameră de cămin, alături de alţi colegi, sute de tineri aşteptau la cozi, luni, să se cazeze în căminele studenţeşti din Timişoara.

Se împart numere de ordine şi formulare de cazare, iar studenţii sunt nerăbdători să îşi ia în primire camerele.

"Am venit de dimineaţă, din Severin (Drobeta Turnu Severin - n.r.), suntem de la ora 9.00 aici şi am luat număr de ordine, dar se mişcă tare greu", a spus un părinte venit cu fiica sa la Timişoara.

În cămin, la fel ca la intrare în imobil: vânzoleală şi nerăbdare. Câţiva studenţi stau în apropierea intrării şi împart formularele care trebuie completate pentru cazare. Cu acestea se merge la administrator, apoi fiecare îşi primeşte locul în camera de cămin.

O afacere bună au sperat să facă şi cei care confecţionează chei pentru uşile căminelor, aceştia amplasându-şi tarabele în apropierea intrărilor în cămine.

"Nu prea merg lucrurile. O cheie costă şapte lei, dar nu prea se înghesuie lumea. Dar mai sunt zile suficiente", a spus Răzvan, "copiatorul de chei".

Un alt tânăr împarte flyere şi strigă cât îl ţine gura: "Chei la Mihai, cu doi lei, la garaje, acolo", îi îndrumă acesta pe studenţi.

Nici anunţurile de schimbare a locurilor în cămin nu lipsesc, deja stâlpii din Complexul Studenţesc din Timişoara fiind acoperiţi de acestea.

În Timişoara funcţionează patru universităţi de stat - Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş". Tarifele de cazare la cele patru universităţi nu s-au schimbat de anul trecut, acestea fiind cuprinse între 50 şi 200 de lei, în funcţie de condiţiile oferite, pentru o persoană.

La Universitatea de Vest din Timişoara sunt înscrişi aproximativ 20.000 de studenţi, iar pentru aceştia sunt puse la dispoziţie circa 3.000 de locuri de cazare în zece cămine. Nu toate cererile au fost acoperite, la secretariatul instituţiei fiind depuse circa 5.000 de cereri de cazare.

"Preţurile de cazare sunt situate între 50 şi 150 de lei pentru o persoană pe lună, în funcţie de numărul de colegi într-o cameră", spune Florin Jurca, ofiţerul de presă al Universităţii de Vest din Timişoara.

La Universitatea Politehnica Timişoara, unde învaţă în jur de 16.000 de studenţi, numărul de cereri de cazare este aproximativ egal cu numărul de locuri din cămine: 3.000. Universitatea Politehnica are cel mai mare număr de cămine din Timişoara, 16, dintre care două sunt cu garsoniere.

La fel şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, unde toate cererile au fost acoperite. Aici sunt patru cămine cu circa 1.500 de locuri.

"În Biroul Senatului au fost stabilite condiţiile de cazare pentru studenţii noştri. Un tânăr plăteşte, în medie, 100 de lei pentru un loc bugetat. Avem locuri suficiente pentru a satisface cererile studenţilor noştri şi, în limita locurilor disponibile, pentru a primi şi studenţi ai altor universităţi", afirmă Paul Pîrşan, rectorul universităţii.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, unde învaţă 6.200 de studenţi, sunt şapte cămine cu un total de circa 2.500 de locuri. Şi aici numărul de locuri a fost aproximativ egal cu cel al solicitărilor de cazare, conform conducerii universităţii.

În căminele studenţeşti din Timişoara, fiecare cameră poate găzdui între două şi şase persoane.

În camerele de două persoane condiţiile sunt destul de bune. Paturile sunt din lemn şi au saltele, iar camera este dotată cu o baie cu duş şi o mică bucătărie în care se găsesc o masă, un frigider, o chiuvetă şi câteva rafturi. În aceste camere sunt şi televizoare, dar şi candelabre. De asemenea, unele camere de două locuri au şi balcon.

Nu la fel este situaţia în cazul camerelor în care se pot caza până la şase studenţi. Aici paturile sunt metalice şi suprapuse, câte două. Au saltele pe paturi, dar şi o chiuvetă la intrare. Baia este comună, fie la capătul holului, fie undeva la mijlocul acestuia, iar bucătăria fie este improvizată în cameră, fie pe hol, la intrarea în camere. Aceste camere nu au în dotare televizor, însă studenţii nu sunt împiedicaţi să şi le aducă de acasă.

Indiferent de numărul de studenţi cazaţi într-o cameră, fiecare cămin studenţesc are internet, pentru care cei cazaţi nu vor plăti nimic în plus.

De asemenea, fiecare universitate s-a îngrijit, peste vară, să zugrăvească toate camerele de cămin, astfel că acestea sunt acum curate, iar studenţii care se cazează nu vor mai fi nevoiţi să înceapă cazarea cu zugrăvitul pereţilor.

Cei care nu primesc loc în cămin au varianta de a închiria o locuinţă. În Timişoara, o garsonieră de 14-18 metri pătraţi situată în zona complexului studenţesc poate fi închiriată cu cel puţin 110 de euro pe lună. În zona Lipovei, considerată o zonă bună, deşi nu este centrală, preţul cerut pentru o locuinţă de 34 de metri pătraţi este de circa 120 de euro pe lună.

Pentru un apartament cu două camere, confort I, din zonele Steaua sau Dorobanţilor, chiria este de 180-200 de euro. În acelaşi timp, apartamentele cu trei camere în zone precum Spitalul Judeţean, Odobescu, Dacia sau Cetăţii costă 200-250 de euro pe lună. Totodată, apartamente cu patru camere în zone precum Lipovei, Steaua sau Freidorf pot fi închiriate cu 300-350 euro pe lună.

Material realizat de Liliana Iedu, corespondenti@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici