Reprezentanţi şi simpatizanţi ai Jobbik au marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în comuna Biharia

Circa 70 de persoane care s-au declarat simpatizanţi sau membri ai Jobbik şi ai Asociaţiei Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate au sărbătorit, sâmbătă, în comuna Biharia, aflată la 11 kilometri de Oradea, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, depunând coroane şi vorbind despre revoluţia din 1848.

848 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţi şi simpatizanţi ai Jobbik au marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în comuna Biharia

Reprezentanţi şi simpatizanţi ai Jobbik au marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în comuna Biharia (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Purtând în piept cocarde roşu-alb-verde şi ţinând în mâini steaguri ale Ungariei pe care era scris Nagyvarad (denumirea maghiară a oraşului Oradea), ale Ţinutului Secuiesc, ale Jobbik, dar şi steagul arpadian, aproximativ 70 de tineri au ajuns, sâmbătă după-amiază, la Biharia, spunând că aşteaptă sosirea unor reprezentanţi locali ai Jobbik, ceea ce s-a şi întâmplat în scurt timp, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebaţi despre scopul demersului lor, participanţii le-au spus jurnaliştilor că sărbătoresc Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

"Care-i problema? Aşa cum voi sărbătoriţi 1 Decembrie, aşa sărbătorim noi 15 Martie. Da, suntem simpatizanţi Jobbik. E vreo problemă?", a spus unul dintre tineri.

La eveniment au participat şi persoane vârstnice, care au depus flori şi coroane la mormântul lui Gaspar Andras, fost general al armatei maghiare din secolul al XIX-lea. La cimitirul din comună, mai mulţi reprezentanţi ai Jobbik, atât din Biharia, cât şi din Cluj, au vorbit despre Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în memoria eroilor paşoptişti, recitând poezii, intonând cântece paşoptiste şi criticând politicienii din România şi Ungaria.

"Mulţumim televiziunilor române că au venit alături de noi. Să sperăm că presa va reda cum se cuvine acest moment", a spus Dula Zsolt, membru supleant în Congresul naţional al Jobbik.

De altfel, ulterior, Dula a ţinut să îi asigure pe jurnalişti că partidul său "nu este împotriva românilor" şi, mai mult, că apreciază românii.

"După cum aţi observat, toată comemorarea s-a desfăşurat paşnic, cu respectarea tuturor cerinţelor legale. De asemenea, nu cred că aţi observat niciun discurs antiromânesc. Inclusiv eu, care am fost un pic mai radical şi am criticat clasa politică şi din Ungaria, dar şi clasa politică din România, apreciez că mesajul către români a fost deosebit de realist, potrivit zilelor noastre. Noi apreciem - şi asta este şi ideea partidului Jobbik - că noi, popoarele din Europa centrală trebuie să ne unim, ca să realizăm un viitor comun, pentru că amândouă popoarele practic suferă din aceleaşi motive", a declarat Dula Zsolt.

Întrebat despre decizia Ministerului de Interne potrivit căreia membri a patru formaţiuni extremiste, printre care Jobbik şi Garda Maghiară, nu vor putea intra pe teritoriul României, existând şi o listă cu "indezirabili", Dula a spus că "tot scandalul este o furtună într-un pahar cu apă".

"Apreciem că preşedintele Băsescu pur şi simplu a încercat să întoarcă un serviciu colegului său de alianţă europeană, Viktor Orban, care este deosebit de îngrijorat pentru creşterea popularităţii partidului nostru în Ungaria", a spus Dula Zsolt.

Întrebat dacă după decizia autorităţilor membrii Jobbik îşi vor schimba în vreun fel comportamentul, acesta a spus: "Nu avem ce să schimbăm".

"Noi pur şi simplu nu ne-am manifestat niciodată violent, nu am avut niciodată un limbaj violent. După părerea mea - şi se regăseşte şi în declaraţia liderului Vona Gabor, de anul trecut din august - s-a uitat un singur lucru: anume că Jobbik nu este împotriva românilor. Asta vrem să subliniem din start, că Jobbik nu a fost înfiinţat şi nu este împotriva românilor. De asemenea, doresc să subliniez că noi apreciem că poporul român şi oamenii români sunt cei mai apropiaţi de Jobbik, întrucât dezideratele pentru care milităm noi sunt acceptabile şi pentru poporul român", a afirmat el.

Dula a arătat că la Biharia au fost invitaţi şi membri ai Gărzii Maghiare (care au venit din Hajdu-Bihar) şi a subliniat că aceştia nu sunt violenţi şi şovini.

"Aţi văzut că s-au manifestat deosebit de paşnic, contrar informaţiilor care au apărut în această săptămână", a spus Dula, referindu-se la marşul de luni al Organizaţiei 64 de Comitate, unde participanţii au scandat lozinci cu caracter xenofob şi s-au îmbrâncit cu jandarmii.

"Aceste uniforme (ale Gărzii Maghiare - n.r) nu s-au putut vedea la Târgu Mureş şi doresc să specific, să nu fie o confuzie: manifestaţia din Târgu Mureş nu a fost organizată de Jobbik, dacă au participat cam 10 persoane din partea Jobbik. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Naţional Secuiesc, ăsta este adevărul", a spus el.

Întrebat de ce a venit la Biharia, Dula a răspuns că este prima ceremonie de acest fel la care Jobbik participă în Bihor, iar localitatea a fost aleasă doar pentru că "aici se găseşte acest mormânt al unui general paşoptist".

Pe de altă parte, întrebaţi şi ei de jurnalişti dacă au avut probleme la frontieră, membrii Gărzii Maghiare au precizat că nu au avut probleme, iar controlul s-a desfăşurat normal.

Evenimentul de la Biharia a fost supravegheat de mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

Autorităţile române au decis nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili, anunţa, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

"În urma activităţii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea preîntâmpinării unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, au fost instituite măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik", declara Dajbog.

Despre aceştia, preciza purtătorul de cuvânt al MAI, s-a stabilit "cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii".

"La acest moment, suntem într-o procedură de informare a autorităţilor ungare, pentru a avea certitudinea că şi persoanele vizate sunt informate", spunea Monica Dajbog.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici