Restricţii prelungite în Bucureşti cu 14 zile. Şcoli închise, masca rămâne obligatorie/ Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului, despre situaţia de la nivel naţional

  • Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit luni în şedinţă şi a decis prelungirea restricţiilor pentru următoarele 14 zile în Capitală.
  • Bucureştiul continuă în scenariul roşu până pe 16 noiembrie, se menţin restricţiile actuale
  • Prelungirea restricţiilor presupune funcţionarea şcolilor în online şi menţinerea restaurantelor închise.
  • În Bucureşti, rata de infectare a crescut la 3,91 la mia de locuitori
  • Nivelul de infectare e destul de mare, dar nu este o evoluţie explozivă, ca în alte state europene, iar în momentul de faţă nu sunt avute în vedere noi măsuri, spune Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului Ludovic Orban.
2657 afișări
Imaginea articolului Restricţii prelungite în Bucureşti cu 14 zile. Şcoli închise, masca rămâne obligatorie/ Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului, despre situaţia de la nivel naţional

Şedinţă a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Se prelungesc restricţiile în Bucureşti

Restricţiile din Capitală rămân în vigoare însă două săptămâni, până în 16 noiembrie, au stabilit, luni dimineaţa, reprezentanţii Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat, luni dimineaţa, după şedinţa CMBSU că toate restricţiile rămân în vigoare.

„În unanimitate s-a decis menţinerea măsurilor în vigoare. Nu s-a considerat necesar şi oportun să fie introduse măsuri restrictive noi”, a spus Berbeceanu.

Restricţiile sunt valabile până la data de 16 noiembrie.

Astfel, şcolile rămân în scenariul roşu, iar orele se fac în continuare online în toate şcolile din Capitală, iar masca rămâne obligatorie şi în spaţiile publice deschise.

De asemenea, restaurantele, cafenelele rămân şi ele sunt închise în interior, iar activităţile desfăşurate în interior, precum cele din în cinematografe, săli de spectacole, săli de jocuri de noroc sunt interzise.

Noul prefect al Capitalei a anunţat că vor fi menţinute măsurile adoptate deja, având în vedere gradul de infectare care a crescut constant.

„Este foarte clar că nu vom adăuga noi măsuri restrictive. Vom menţine măsurile care sunt la această dată în vigoare", spunea Berbeceanu.

La rândul său, inspectorul şcolar general al Capitalei, Ionel Puşcaş, anunţa că luni se va vota prelungirea funcţionării şcolilor în online.

„Cu privire la întrebările despre modul în care o să ne desfăşuram activitatea luni şi în zilele următoare .....cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic şi la numărul actual al infecţiilor cu Covid, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă o să voteze luni prelungirea funcţionării şcolilor în online”, anunţa Ionel Puşcaş.

Vineri, ISMB a informat că, având în vedere situaţia epidemiologică actuală, a propus Prefecturii Bucureşti convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile în care rata de incidenţă a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 nu scăzuse sub 3 la mia de locuitori.

 

Dancă, despre criza coronavirus: În momentul de faţă nu sunt avute în vedere noi măsuri


Nivelul de infectare e destul de mare, dar nu este o evoluţie explozivă, ca în alte state europene, iar în momentul de faţă nu sunt avute în vedere noi măsuri, spune Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului Ludovic Orban.

„În momentul de faţă, nu sunt avute în vedere noi măsuri, cel puţin în perioada imediat următoare, deşi sigur că se fac analize pe diverse scenarii, dar în momentul de faţă nu este iminentă adoptarea de noi măsuri”, spune la RFI Ionel Dancă.

Şeful Cancelariei premierului afirmă că „deşi situaţia este îngrijorătoare şi în plan european şi la noi în ţară, noi facem tot posibilul să asigurăm un echilibru între măsurile de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus şi permiterea activităţilor obişnuite în zona socială, mai ales economică. Cu toţii suntem de acord că trebuie să avem grijă că odată cu măsurile de limitare a răspândirii epidemiei, în acelaşi timp să permitem continuarea activităţilor economice şi sociale foarte importante, pentru a continua ritmul normal de viaţă în România (...). În momentul de faţă, nivelul de răspândire a infecţiilor în România este unul îngrijorător, dar din punct de vedere al capacităţii sanitare-medicale, deşi este o presiune foarte mare asupra sistemului medical, încă suntem într-o zonă care poate fi controlată”.

La remarca jurnalistului că măsurile luate până acum de autorităţi nu au reuşit să stopeze creşterea bilanţului Covid-19, Ionel Dancă a replicat: „Deocamdată, potrivit analizelor pe care le avem la dispoziţie din partea comitetului tehnico-ştiinţific, care fundamentează adoptarea unor astfel de decizii în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sigur că măsurile adoptate în ultima perioadă probabil ne-am fi dorit să aibă un efect mai important în ceea ce priveşte limitarea răspândirii infecţiilor cu coronavirus, dar cu siguranţă în absenţa lor, am fi avut cu totul alte situaţii. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte rata de deces şi din acest punct de vedere România, repet, nu spunem că este bine, că suntem într-o situaţie pozitivă, suntem într-o situaţie negativă, îngrijorătoare, dar chiar şi în acest context, rata de deces în România este încă la un nivel mai scăzut faţă de aceste state”.

La precizarea reporterului că România era acum o săptămână pe locul al doilea în UE în privinţa ratei de deces, şeful Cancelariei premierului a răspuns: „Sigur, situaţia evoluează de la o zi la alta. Eu am făcut referire mai devreme la situaţia constatată la nivelul săptămânii trecute. Din acest punct de vedere, Cehia, Belgia înregistrează nişte rate de deces alarmante şi sigur că şi pe noi ne îngrijorează situaţia, dar credem că deocamdată suntem într-o evoluţie controlabilă”.

Ionel Dancă spune că „avem un nivel de transmitere comunitară a infecţiilor cu coronavirus destul de mare, dar nu este o evoluţie explozivă, aşa cum se întâmplă în alte state europene, ceea ce arată că pe de o parte, deşi percepţia publică este că autorităţile învinovăţesc cetăţenii, aruncă vina asupra populaţiei pentru acest nivel de răspândire, este din nou fals. Noi întotdeauna am spus că gradul de conformare în România este unul foarte ridicat. Noi credem că în momentul de faţă, peste 90% din populaţie se conformează la aceste măsuri de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus. Din păcate, există o minoritate care poate să aibă un impact din acest punct de vedere mult mai mare”.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici