Reţeaua din Portul Constanţa, organizată pe paliere de conducere, protecţie şi execuţie. Mironescu şi Banias asigurau protecţia externă

Judecătorul Iulian Dragomir, de la instanţa supremă, care a decis emiterea de mandate de arestare în afacerea judiciară Portul Constanţa, arată că Maurenţiu Mironescu şi senatorul Mircea Banias asigurau protecţia externă a reţelei, iar Eugen Bogatu şi Aurelian Pilcă pe cel de conducere şi control.

1305 afișări
Imaginea articolului Reţeaua din Portul Constanţa, organizată pe paliere de conducere, protecţie şi execuţie. Mironescu şi Banias asigurau protecţia externă

Reţeaua din Portul Constanţa, organizată pe paliere de conducere, protecţie şi execuţie. Mironescu şi Banias asigurau protecţia externă (Imagine: Mediafax Foto)

În perioada ultimilor ani, la nivelul instituţiilor vamale şi portuare din Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat, din care fac parte oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat (secretar de stat MAI, senator al României), persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intemediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori, notează judecătorul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în decizia sa prin care a admis propunerea procurorilor anticorupţie de a emite 29 de mandate de arestare a celor implicaţi în fraude prin importuri maritime.

În opinia judecătorului, acest grup infracţional organizat are drept scop "captura statului român" în privinţa activităţii de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Bucureşti.

Captura statului în acest domeniu de activitate presupune acapararea deplină a instituţiilor competente ce sunt deturnate de la menirea loc constituţională şi legală şi sunt făcute să lucreze exclusiv pentru interesele economice ale grupului criminal organizat, subliniază magistratul.

Practicile grupului constau în instituirea unei reţele structurale funcţionale de taxare ilicită, în favoarea grupului, a containerelor cu mărfuri procesate în punctele vamale, facilitându-se concomitent introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute, interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, falsificarea sistematică a documentelor de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora), mărfuri flagrante subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe, mai arată sursa citată.

În cazul în care gruparea nu primea sumele ilicite percepute, mărfurile erau amânate "sine die" de la controlul vamal, reţine judecătprul în decizia sa.

Judecătorul redă palierele pe care inculpaţii erau organizaţi în desfăşurarea acţiunilor ilicite.

Astfel, pe palierul de conducere şi control erau Eugen Bogatu - fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi Aurelian Cătălin Pilcă.

Pe palierul de protecţie externă erau secretarul general al Ministerului de Interne Laurenţiu Mironescu şi senatorul PDL Mircea Banias.

Palierul de comandă şi coordonare la nivelul sistemului vamal era asigurat de Sunai Cadâr, Liviu Andrei Durbac, Liviu Bratu, Claudiu Olteanu şi Ionuţ Scrioşteanu.

Palierul de execuţie la nivelul sistemului vamal era asigurat de Adrian Milea, Valentin Roşculeţ, Ioan Didilescu, Mengazi Rişcu, Nicolae Grădinaru, Jean Hahlovschi şi Horia Dan.

Palierul de execuţie - comisionari vamali şi angajaţi ai comisionarilor vamali: Dragoş Tudoran, valentin Ţiripan, Sorin Budăi, Marian Iordănescu, Lucian Păun, Mircea Ostache, Leonard Hărăbor, Mihai Ciobanu, Radu Zamfir, Ion Dumitru.

Palierul de execuţie - intermediari vamali, oameni de afaceri, persoane fixzice: El haj Ahmad, Akram naser, Rouchdi Mihamad, Laurenţiu Catargiu, Ali Amer, Marin Dodu, Mihai Culea, Li Shiping, Zhang Qing, Guo Ning şi Ni Jinmong.

Toţi aceşti inculpaţi şi-au stabilit relaţii structurale şi de comunicare, supuse unor reguli stricte, circumscrise scopului definit al grupului - captura statului în domeniu vamal şi portuar - reguli care presupun, printre altele, un limbaj codificat cu privire la numele persoanelor, precum şi al celor cu care intră în relaţionare.

"Referirile codate la aceste personaje sunt de natură a îngreuna identificarea persoanelor în cazul interceptărilor convorbirilor telefonice, scop avut în vedere, fără îndoială, de membrii grupului infracţional organizat. Pe de altă parte, ele indică şi o coeziune superioară a membrilor grupului, demonstrând faptul că toţi interlocutorii cunoşteau de la început despre cine e vorba când foloseau aceste porecle", notează judecătorul Iulian Dragomir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici