Rezultate Alegeri Locale Vaslui 2024. Cine va fi primarul oraşului Vaslui şi preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui

  • Alegerile Locale 2024 din Vaslui au loc pe 9 iunie.
  • Locuitorii din Vaslui îşi votează primarii, consilierii şi preşedintele Consiliului Judeţean.
  • Pentru funcţia de primar s-au înscris şase candidaţi, iar pe listele pentru Consiliul Local Vaslui sunt înscrişi 166 de candidaţi.
Urmărește
2768 afișări
Imaginea articolului Rezultate Alegeri Locale Vaslui 2024. Cine va fi primarul oraşului Vaslui şi preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui

Alegeri Locale 2024 Vaslui. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în oraşul Vaslui şi la Consiliul Judeţean

Mediafax va publica primele rezultate ale alegerilor locale în Vaslui. AICI vei afla cine va fi primar în următorii patru ani şi cine va lua preşedinţia Consiliului Judeţean Vaslui. 

Votarea se va încheia la ora 22:00, ora României, iar în cazul în care vor exista cozi la secţiile de votare, procesul va putea fi prelungit până la ora 23:59. Odată cu numărarea voturilor, Mediafax va publica primele rezultate oficiale.

PREZENŢA LA VOT, ora 19:00: 33,75%

Potrivit datelor centralizate în timp real de AEP, prezenţa la vot în judeţul VASLUI, la ora 19:00, este de 33,75%.

50.691 de persoane din mediul urban şi 93.488 de persoane din mediul rural şi-au exprimat votul.

De asemenea, 1.544 de alegători au solicitat votul cu urna mobilă.

Alegeri locale Vaslui 2024

Potrivit datelor centralizate de BEC, pentru Alegerile Locale 2024 din Vaslui s-au înscris 6 candidaţi. Aceştia se luptă în voturile cetăţenilor pentru şefia primăriei Vaslui pentru următorii 4 ani.

Alegerile locale Vaslui 2024. Cine candidează pentru Primăria Vaslui

Branişte Lucian  (PSD),
Sandu Ionel (AUR),
Vlada Robert-Laurenţiu (PNL)
Arcăleanu Marius-Mariande (Forţa Dreptei)
Trifu Alin-Dan (Pro România)
Pintilie Ciprian-Vasile (PUSL)
Rezultatele de la Alegerile Locale Vaslui din 2020
Actualul primar Pavăl Vasile a fost ales în 2020 primar al municipiului Vaslui, după ce a obţinut 62.02% din voturile alegătorilor şi l-a învins pe Polak Tudor de la PNL, cu 19.03 % din voturi, dar şi pe candidatul independent Silitră Alin, care a obţinut 8.96 % din voturile alegătorilor.

Alegerile Locale Vaslui 2024. La Consiliul Local Vaslui, 166 de candidaţi sunt pe listele propuse de:

Alianţa Dreaptă Unită USR- PMP- Forţa Dreptei
Alianţa pentru Unirea Românilor
Partidul Naţional Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Partidul Umanist Social Liberal

Alegerile Locale Vaslui 2024. Cine candidează pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Vaslui

Şase candidaţi s-au înscris în lupta electorală pentru câştigarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, la alegerile locale de p 9 iunie.

Potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vaslui, este vorba despre Ciprian-Ionuţ Trifan (PSD), Nelu Tătaru (PNL), Mihai-Cătălin Botez (ADU), Sergiu-Sorin Chelmu (AUR), Emil Dorin (PRO România) şi Louis-Iulian Pălăduţă (PUSL).

Social-democratul Ciprian-Ionuţ Trifan este în prezent vicepreşedinte al CJ Vaslui, fiind la al doilea mandat în această funcţie. Din luna septembrie a anului trecut, el a preluat prerogativele de preşedinte al instituţiei după ce Dumitru Buzatu a fost suspendat din funcţie în urma arestării sale preventive pentru luare de mită. Ciprian Trifan este de profesie economist. Este membru PSD din anul 1998 şi a deţinut mai multe funcţii în partid, printre care cea de preşedinte al organizaţiei de tineret şi cea de trezorier al organizaţiei municipale Vaslui. Din anul 2010, este secretar executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui.

Candidatul PNL Vaslui, Nelu Tătaru, preşedinte al filialei teritoriale din anul 2016 până în prezent, a fost senator ales pe listele USL în mandatul 2012 - 2016. În anul 2020 a fost ales deputat PNL, iar în perioada martie - decembrie 2020 a deţinut funcţia de ministru al Sănătăţii. Nelu Tătaru este de profesie medic chirurg şi activează în cadrul Spitalului Municipal 'Dimitrie Castroian' Huşi.

Reprezentantul ADU, Mihai-Cătălin Botez, este preşedintele USR Vaslui. Originar din Bârlad, Botez a câştigat primul mandat de deputat în anul 2016, în urma redistribuirii voturilor. La alegerile din anul 2020, a obţinut al doilea mandat în Camera Deputaţilor. Este licenţiat în economie şi înainte de a activa în Parlamentul României a lucrat în mediul privat, la companii din Bucureşti.

Candidatul AUR, Sergiu-Sorin Chelmu, originar din judeţul Vaslui, a deţinut mai multe funcţii în administraţia publică centrală, printre care cele de consilier sau secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii. El a fost o perioadă Secretar General al Guvernului Cioloş. Chelmu a candidat ca independent în judeţul Vaslui la alegerile generale din 2016, dar nu a reuşit să obţină un mandat de parlamentar. Este de profesie inginer zootehnist şi a fost cadru didactic în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti şi la Universitatea Bioterra.

Candidatul PRO România, Emil Dorin, este consilier judeţean, iar de la sfârşitul anului trecut exercită temporar atribuţiile de vicepreşedinte al instituţiei după ce prerogativele de preşedinte au fost preluate de Ciprian-Ionuţ Trifan.

Reprezentantul PUSL, Louis-Iulian Pălăduţă este licenţiat în psihologie şi asistenţă socială. A deţinut funcţii de conducere în companii din mediul privat şi a lucrat o perioadă în administraţia publică locală.

În urma tragerilor la sorţi din cadrul BEJ Vaslui, primul partid înscris pe buletinele de vot este PSD, urmat ADU, PNL, PRO România, PUSL şi AUR.
 

Alegeri locale Vaslui. Rezultatele din 2020

Municipiul Vaslui este administrat de un primar şi un consiliu local compus din 23 consilieri. Primarul, Vasile Pavăl, de la Partidul Social Democrat, este în funcţie din 2008. 

Curiozităţile alegerilor din 9 iunie

Pentru alegerile din 9 iunie s-au înscris 207.390 de candidaţi, din partea unui număr de 131 de competitori (partide şi alianţe), respectiv 107 de partide, respectiv candidaţi independenţi. Numărul total de candidaturi este mai mic de aproape 20% faţă de 2020, când au fost 256.038 candidaturi şi de 2016, când au rămas definitive 267.242 candidaturi.

Pentru alegerile locale din 2024, 9.776 de candidaţi s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban s-au înscris 1.610 candidaţi. Dintre aceştia 10,56% sunt femei în mediul rural şi 12,36% în mediul urban. Pentru unii candidaţi vârsta e doar un număr. O dovedeşte un bărbat din Vaslui care la aproape 101 ani e pe liste la alegerile locale din 9 iunie. Bătrânul candidează pentru un post de consilier local în comuna Dumeşti din judeţul Vaslui. În ţară mai avem doi candidaţi de 95 de ani şi alti doi de 94 de ani.

Cei mai mulţi candidaţi pe listele unei alianţe sunt din partea Alianţei Dreapta Unită. În schimb, datele arată că PSD şi PNL au mers mai degrabă separat la alegerile locale, întrucât numai 845 de candidaţi au fost înscrişi sub Alianţa electorală PSD+PNL, în 7 judeţe şi Municipiul Bucureşti, unde s-au depus 215 candidaturi.

Cei mai mulţi candidaţi au fost propuşi de PSD – 52.048, PNL – 51.373, AUR – 33.729, USR – 13.328 şi PMP – 10.014. UDMR are 8.147 candidaţi.

Au fost depuse 1.118 candidaturi independente. Dintre acestea, cele mai multe se regăsesc în judeţele Mureş, Suceava, Harghita, Timiş sau Argeş. Cei mai puţini independenţi s-au înregistrat în Călăraşi, Giurgiu, Mehedinţi, Tulcea şi Galaţi.

Cu ce documente se poate vota la Alegerile Locale 2024 în Vaslui

Autorităţile române au stabilit că, la alegerile din 9 iunie, poţi vota cu un act de identitate valid, emis de statul român, respectiv:
• cartea de identitate;
• cartea de identitate provizorie;
• buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
• paşaportul diplomatic electronic;
• paşaportul de serviciu;
• paşaportul de serviciu electronic;
• carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

De menţionat este faptul că în 9 iunie, cetăţenii pot vota la alegerile locale doar în localitatea în care au domiciliul de pe buletin sau la adresa la care au stabilită reşedinţa pe baza vizei de flotant, în ziua votului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici