Risc de holeră şi alte boli transmise prin apă în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că holera şi alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka.

789 afișări
Imaginea articolului Risc de holeră şi alte boli transmise prin apă în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka

Risc de holeră şi alte boli transmise prin apă în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka

Barajul Kahovka este situat pe râul Nipru, în oraşul Nova Kakhovka, regiunea Herson din Ucraina. Trupele ruseşti ocupă malul stâng al râului, în timp ce malul drept se află sub control ucrainean.

Zidul barajului s-a prăbuşit marţi dimineaţa, ducând la inundarea a zeci de sate şi a unor părţi din Herson, precum şi la distrugerea totală a centralei hidroelectrice care asigura energia electrică în regiune.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugere, în timp ce unii speculează că barajul ar fi putut fi slăbit în urma unor atacuri anterioare. Cu toate acestea, grupul norvegian de monitorizare seismică Norsar a înregistrat o activitate seismică în noaptea prăbuşirii peretelui barajului, ceea ce indică faptul că a avut loc o explozie la baraj.

De la prăbuşirea barajului, mii de oameni au fost evacuaţi de pe ambele maluri ale râului, iar zeci de mii de hectare de teren agricol au fost inundate. Autorităţile nu au anunţat încă un bilanţ oficial al morţilor în urma prăbuşirii barajului.

"Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare şi a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

"Informaţiile exacte şi amploarea exactă a impactului nu au fost încă văzute, deoarece apa continuă să vină în aval... cifrele din acest moment arată că, iniţial, 16.000 de persoane au fost imediat expuse riscului de inundaţii, pe malurile râului. Mii de oameni au fost evacuaţi", a declarat Teresa Zakaria, responsabil tehnic la programul de urgenţe sanitare al OMS.

"Rezervorul deserveşte aproximativ 700.000 de persoane în aval şi există peste 30 de aşezări care sunt expuse riscului de inundaţii".

Zakaria a adăugat că, deşi nu a fost raportat niciun caz de holeră în Ucraina de la începutul războiului din 2022, probele de mediu arată că agenţii patogeni există încă în regiune şi "acest lucru constituie un risc".

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a avertizat, de asemenea, cu privire la contaminarea apei cauzată de miile de peşti care mor în apele de mică adâncime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici