Video Risc foarte ridicat de avalanşe în Munţii Retezat. Au avut deja loc două alunecări masive de zăpadă - VIDEO

Riscul de avalanşe în Munţii Retezat din judeţul Hunedoara este foarte ridicat, producându-se deja două alunecări masive de zăpadă, iar stratul de zăpadă depăşeşte un metru şi jumătate.

619 afișări

Potrivit şefului Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, în Munţii Retezat, în zonele înalte, există risc foarte ridicat de producere de avalanşe.

"Pe o scară de la unu la cinci gradul de risc de producere a unor avalaşe este de patru spre cinci. Deja în zona staţiunii montane Râuşor s-au produs două avalanşe care au angrenat sute de metri cubi de zăpadă ce au blocat drumul de acces spre staţiune. Din fericire, aceste avalanşe s-au produs seara când nu erau turişti pe traseu, iar până dimineaţa drumul de acces spre staţiunea Râuşor, care a fost blocat, a fost deblocat de salvamontişti şi de trei utilaje aduse în zonă. Turiştii care urcă şi rămân în staţiunea Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtia au fost pregătită pentru schi. Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunea Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase", a spus Bodean.

Potrivit acestuia, în Munţii Retezat a nins foarte mult în ultimele două zile, stratul de zăpadă depăşind un metru şi jumătate.

"Temperaturile nu sunt prea scăzute motiv pentru care stratul de gheaţă de sub zăpadă nu a făcut contact cu omâtul căzut praspăt. Prin urmare zăpadă poate aluneca în orice moment. I-am anunţat deja pe turişti că dacă vor să fie în siguranţă să nu părăsescă staţiunea Râuşor", a mai afirmat Bodean.

În staţiunea Râuşor sunt peste 50 de salvamontişti, care participă la un simpozion pe teme de salvare montană, dar şi un grup de peste 50 de studenţi veniţi în Retezat să schieze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici