Riscul de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi se menţine pentru următoarele două zile

Riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi se menţine pentru următoarele două zile, acesta fiind cauzat de încălzirea vremii, potrivit unui raport privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului, transmis vineri de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).

37 afișări
Imaginea articolului Riscul de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi se menţine pentru următoarele două zile

Riscul de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi se menţine pentru următoarele două zile (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit raportului întocmit de MMDD, în ultimele 24 de ore, izolat, s-au semnalat precipitaţii slabe, mixte la peste 2.000 de metri, iar stratul de zăpadă a scăzut în întreaga zonă monitorizată, cu până la 3 centimetri.

Cu toate acestea, în Făgăraş şi în Bucegi, la altitudini de peste 1800 de metri, a fost menţinut codul portocaliu privind riscul producerii de avalanşe, iar pentru următoarele două zile se menţine riscul producerii de curgeri şi avalanşe de zăpadă umedă pe unele pante suficient de înclinate, riscul fiind amplificat la supraîncărcare.

Potrivit MMDD, în Munţii Făgăraş întreg stratul este umezit, temperatura fiind aproape constantă pe toată grosimea sa, iar în profunzime mai există cruste de gheaţă, cu duritate crescută, care pot constitui planuri de alunecare pentru zapada umedă şi grea.

"Încălzirea vremii poate favoriza, pe pantele suficient de înclinate, declanşarea spontană a avalanşelor de zăpadă umedă de suprafaţă, de dimensiuni în general medii. În unele cazuri, acestea pot antrena şi straturile aflate dedesubt, ducând la declanşarea de avalanşe de mare amploare", se arată în raport.

Şi în Munţii Bucegi, la peste 1800 de metri altitudine, la suprafaţă se întâlneşte un strat de zăpadă căzut recent, de circa 25 - 30 centimetri.

"Zăpada este umezită în întregul strat, în special pe versanţii sudici. Vântul puternic a determinat acumulări de zăpadă în zonele adăpostite. Încălzirea vremii va duce la umezirea suplimentară a stratului, crescând riscul declanşării de avalanşe spontane de zăpadă umedî, din care unele pot antrena o parte mai mare din strat. Riscul declanşării va fi amplificat de trecerea turiştilor sau ruperea unor cornişe", potrivit raportului.

Totodată, MMDD informează că în Munţii Bucegi, la altitudini mai mici de 1800 de metri şi în Masivul Postăvaru a fost instituit codul galben.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici