Riscurile aplicaţiilor de dating sunt majore. Ce măsuri ar trebui să îşi ia utilizatorii

  • Activitatea intensă pe aplicaţiile de dating poate fi însoţită de riscuri majore, atrag atenţia cei de la Kaspersky.
  • Întâlnirile online au explodat în pandemie, însă informaţiile personale au rămas vulnerabile.
1589 afișări
Imaginea articolului Riscurile aplicaţiilor de dating sunt majore. Ce măsuri ar trebui să îşi ia utilizatorii

Riscurile aplicaţiilor de dating sunt majore. Ce măsuri ar trebui să îşi ia utilizatorii

Pandemia şi restricţiile au dus la o creştere a popularităţii aplicaţiilor pentru dating. De exemplu, numărul total de accesări pe Tinder a crescut cu 11% anul trecut, numărul zilnic de accesări depăşind recordul de 3 miliarde pentru prima dată încă din martie 2020.

Activitatea intensificată pe aplicaţiile de dating ar putea fi însoţită de riscuri crescute pentru utilizatorii lor.

Utilizatorii se pot confrunta cu unele dintre următoarele ameninţări:

  •  Identificarea utilizatorului de către terţi. Străinii pot avea acces la datele personale ale unui utilizator, inclusiv la numele lor real şi locul în care locuieşte, lucrează sau studiază. Aceste informaţii pot fi apoi utilizate ulterior pentru stalking sau doxing.
  •  Furtul datelor personale asociate contului.
  •  Frauda. Unele dintre cele mai populare escrocherii includ solicitarea utilizatorilor de a transfera bani sub diverse pretexte, solicitarea trimiterii de imagini „nudes” care sunt apoi utilizate ca metodă de şantaj “sextortion scams”, precum şi trimiterea de link-uri către site-uri web de phishing, unde utilizatorii sunt păcăliţi să introducă datele cardului lor bancar.

Dacă un utilizator cade victimă oricăreia dintre aceste escrocherii depinde în mare măsură de măsurile de securitate implementate în aplicaţie şi de tipul de vulnerabilităţilor pe care le are.

În 2017, Kaspersky a analizat nouă aplicaţii populare de întâlniri şi a scos în evidenţă următoarele detalii:

  •  Şase dintre aceste aplicaţii permiteau oamenilor să identifice locaţia unui utilizator.
  •  Patru dintre ele permiteau aflarea numelui real al unui utilizator şi urmărirea conturilor sale de socializare.
  •  Patru aplicaţii permiteau unui atacator să intercepteze informaţiile sensibile transferate.

Pentru a vedea dacă situaţia s-a îmbunătăţit în 2021, s-au analizat aplicaţiile cu cei mai mulţi utilizatori din întreaga lume, precum şi cele care au primit ratinguri ridicate în publicaţii precum CNET, PC Mag şi Tom's Guide.

Eşantionul rezultat a inclus atât aplicaţii generice de dating, cât şi aplicaţii de nişă pentru întâlniri LGBT, dar şi pentru relaţiile cu mai multe persoane etc.:

  •  Tinder - una dintre cele mai populare aplicaţii de întâlniri din lume. Descărcată de peste 100 de milioane de ori de pe Google Play.
  •  OkCupid - descărcată de peste 10 milioane de ori de pe Google Play.
  •  Badoo - o altă aplicaţie de întâlniri foarte populară. Descărcată de peste 100 de milioane de ori de pe Google Play.
  •  Bumble - o aplicaţie în care femeile fac prima mişcare. Descărcată de peste 10 milioane de ori de pe Google Play, cu 42 de milioane de utilizatori activi lunar în al treilea trimestru al anului 2020.
  •  Mamba - descărcată de peste 10 milioane de ori de pe Google Play.
  •  Pure - o aplicaţie pentru conexiuni ocazionale şi întâlniri anonime. Descărcat de peste 1 milion de ori de pe Google Play.
  •  Feeld - o aplicaţie care vă permite să căutaţi parteneri în relaţii poliamore. Descărcată de peste 1 milion de ori de pe Google Play.
  •  Happn - pentru întâlniri cu persoane aleatorii cu care vă intersectaţi în cadrul aplicaţiei. Descărcată de peste 50 de milioane de ori de pe Google Play.
  •  Her - o aplicaţie de întâlniri destinată femeilor LGBTQ +. Peste 1 milion de descărcări de pe Google Play.

Aplicaţiile de întâlniri nu vor dispărea prea curând. Un studiu realizat de Stanford în 2019 a constatat că întâlnirile online erau deja cel mai popular mod de întâlnire a cuplurilor americane. Iar pandemia a dus o adevărată explozie a întâlnirilor la distanţă. Vestea bună este că, pe măsură ce aceste aplicaţii continuă să devină din ce în ce mai populare, cresc eforturile pentru creşterea securităţii lor, în special din punct de vedere tehnic. De exemplu, în timp ce patru dintre aplicaţiile studiate în 2017 au făcut posibilă interceptarea mesajelor trimise, toate cele nouă aplicaţii examinate în 2021 foloseau protocoale de transfer de date securizate.

Cu toate acestea, aplicaţiile de întâlniri lasă în continuare vulnerabile cantităţi semnificative de informaţii personale ale utilizatorilor, inclusiv locaţia lor aproximativă sau exactă, conturile de socializare cu orice date pe care le conţin, fotografii şi chat-uri.

„Nu este niciodată indicat să oferiţi cuiva acces la atâtea informaţii private. Nu numai că vă pune în pericol confidenţialitatea, ci vă face vulnerabil la lucruri precum doxing şi cyberstalking. Din păcate, unele riscuri sunt greu de evitat, deoarece multe dintre aplicaţii sunt bazate pe locaţie, ceea ce înseamnă că trebuie să partajaţi locaţia pentru a găsi potenţiale compatibilităţi”, spun cei de la Kaspersky.

Speranţele şi aşteptările în ceea ce priveşte un viitor al conexiunilor digitale sigure sunt:

  •  În viitor, utilizatorii vor putea ascunde fotografiile şi locaţiile GPS necesare stabilirii compatibilităţilor.
  •  Conturile vor fi verificate pentru a dovedi că potenţialul unei compatibilităţi este real, iar persoana respectivă este cine spune că este, nu un infractor.
  •  Utilizatorii vor putea restricţiona accesul altor persoane la capturile de ecran ale profilurilor şi mesajelor lor, în mod gratuit în orice aplicaţie.
  •  Utilizatorii îşi vor putea şterge chaturile.
  •  Aplicaţiile vor informa noii utilizatori despre riscurile de a partaja prea multe informaţii.
  •  Dezvoltatorii de aplicaţii vor folosi AI pentru a proteja utilizatorii de fraude şi pentru a opri distribuirea conţinutului abuziv şi/sau sensibil.

Sfaturi pentru menţinerea în siguranţă în timpul întâlnirilor online:

  •  Nu partajaţi prea multe informaţii personale (numele de familie, angajatorul, fotografiile cu prietenii, punctele de vedere politice etc.).
  •  Introduceţi locaţia dumneavoastră manual, acolo unde este posibil.
  •  Utilizaţi autentificarea cu doi factori.
  •  Ştergeţi sau ascundeţi-vă profilul dacă aţi încetat să utilizaţi aplicaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici