Ritli: Am convenit cu producătorii de medicamente asupra mai multor mecanisme care vor fi simulate

Ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli a declarat marţi că are reluat discuţiile cu producătorii de medicamente şi că a convenit cu aceştia "asupra mai multor mecanisme care vor fi simulate".

183 afișări
Imaginea articolului Ritli: Am convenit cu producătorii de medicamente asupra mai multor mecanisme care vor fi simulate

Ladislau Ritli (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Am reluat discuţiile cu producătorii de medicamente originale, care s-au manifestat deschişi la dialog, rezolvarea actualei situaţii care este tensionată, lumea se teme de plecarea unor firme. Ei, la rândul lor, nu or să plece, pentru că interesul este ca să existe la noi şi noi avem interesul ca bolnavii să fie serviţi", a spus ministrul Sănătăţii.

El a arătat că acest dialog se va purta săptămânal sau la două săptămâni.

"Am reluat un dialog care nu s-a terminat acum şi astăzi, pe mai multe planuri, ci mecanisme noi legislative pot fi imaginate. Astăzi am convenit asupra mai multor mecanisme care vor fi simulate. Ei au cerut date de la noi, vom face aceste simulări, ce efecte financiare, sociale, medicale pot avea aceste mecanisme", a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit marţi, la Parlament, cu producătorii de medicamente, fiind prezent şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Criza de opiacee despre care s-a vorbit în ultimele zile este artificială, întrucât există mai multe tipuri de morfină, iar medicii ştiu acest lucru şi pot recomanda produse alternative, a declarat, recent, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

"Este o criză artificială, o criză falsă. Avem alternative, există medicamente injectabile cu acţiune rapidă. Practicienii ştiu şi pot recomanda. Nu înţeleg de ce nu au explicat acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul a vorbit despre trei grupe de medicamente care pot genera probleme, respectiv medicamentele oncologice ieftine, care nu prezintă interese comerciale pentru că nu sunt profitabile. În acestă categorie intră 30-40 de medicamente care nu mai sunt aduse la noi în ţară, a precizat Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că pentru medicamentele care nu au autorizaţie de punere pe piaţă vine în ajutor Unifarm.

O altă categorie de medicamente este cea pentru care producătorii ţin preţul de referinţă scăzut şi care nu se găsesc pe piaţă. "Aceste medicamente vor fi eliminate de pe lista de compensate şi gratuite", a mai spus Ritli Ladislau.

Într-o altă categorie intră medicamentele esenţiale, dar care au producător unic şi care ar putea genera un risc major pentru sănătatea populaţiei dacă acesta s-ar retrage de pe piaţa din România.

"Din această categorie în care se înscriu medicamentele esenţiale cu unic producător fac parte zeci de produse pentru cancer, diabet, HIV/SIDA, urgenţe, boli cardiace. Pentru acestea va trebui să facem contracte cost-volum care să ne asigure existenţa acestor produse pe termen mai lung şi să nu fie afectaţi bolnavii, chiar dacă producătorii ar pleca de pe piaţa din România", a adăugat ministrul.

Ritli Ladislau a mai spus că are în vedere completarea stocului de rezervă al Ministerului Sănătăţii şi activarea mecanismului de control la eliberarea medicamentelor în ambulator.

Ministrul a precizat că citostaticele sunt asigurate gratuit, pentru ele fiind alocaţi 830 de milioane de lei pe an. În România sunt 80-90.000 de cazuri noi pe an.

Medicamentele morfinice vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, după ce la sfârşitul anului trecut Mundipharma a decis restrângerea activităţii de reprezentare directă în România, au spus reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Compania Mundipharma este membră a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.

În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, în 23 februarie, Ministerului Sănătăţii ca în interval de o săptămână să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă

Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că în rezerva ministerului există medicamente, dar pentru situaţii de calamitate.

"Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, dar probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii. O astfel de situaţie nu a mai apărut până acum", a spus Cepoi.

Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici