RMGC a restaurat 20 de case din centrul istoric al Roşiei Montane, printre care vechea primărie. Cum arată acum clădirea - FOTO

Roşia Montană Gold Corporation spune că a restaurat 20 de case din centrul istoric al comunei, în parteneriat cu Primăria şi CL, printre care vechea primărie, cu o istorie de 100 de ani, prin programul de investiţii fiind pusă în valoare arhitectura zonei, odată cu dezvoltarea proiectului minier.

898 afișări
Imaginea articolului RMGC a restaurat 20 de case din centrul istoric al Roşiei Montane, printre care vechea primărie. Cum arată acum clădirea - FOTO

Clădirea Primăriei din Roşia Montana, înainte de restaurare (Imagine: RMGC)

Potrivit reprezentanţilor RMGC, în ultimii ani, 20 de clădiri din centrul istoric al comunei Roşia Montană au fost reabilitate, iar pentru alte 110 clădiri s-au finalizat proiectele de restaurare. De asemenea, compania a efectuat lucrări de mentenanţă şi intervenţii de urgenţă la peste 160 de case.

Proiectul RMGC prevede restaurarea şi conservarea clădirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate într-o stare avansată de degradare, şi amenajarea zonei pentru locuit şi în scopuri turistice, a precizat joi RMGC, într-un comunicat de presă.

Patrimoniul construit al localităţii miniere Roşia Montană, judeţul Alba, atrage deja turişti în zonă, ca urmare a investiţiilor realizate de compania minieră Roşia Montană Gold Corporation, cu scopul de a pune în valoare arhitectura din zonă, odată cu dezvoltarea proiectului minier

În anul 2011, RMGC a început lucrările de restaurare pentru două clădiri emblematice din Roşia Montană, vechea şcoală şi vechea primărie, care are o istorie de peste o sută de ani, investiţiile fiind realizate în parteneriat cu Primăria Roşia Montană.

Lucrările la vechea primărie au început în iulie 2011 şi au fost recent finalizate, clădirea a fost reabilitată şi mansardată, iar terenul din jurul imobilului a fost amenajat. Edificiul, construit în 1899 şi aflat în stare avansată de degradare în momentul începerii procesului de restaurare demarat de RMGC, va fi redat circuitului public, urmând să găzduiască un hotel. Viitorul hotel îşi va putea deschide porţile în curând, la finalul unei investiţii suplimentare în mobilarea şi dotarea spaţiului, a precizat RMGC.

Cum arată acum clădirea primăriei

Vechea şcoală a comunei - care a funcţionat între 1905 şi 2005 - a intrat în proces de reabilitare în noiembrie 2011, structura clădirii a fost în totalitate consolidată, acoperişul şi interioarele au fost refăcute în întregime, iar lucrările vor continua cu finisajele exterioare şi reabilitarea tâmplăriei existente. Odată restaurată, clădirea va fi redată circuitului public ca hotel.

Prima clădire complet restaurată din Roşia Montană a fost inaugurată în februarie 2010. Casa de la numărul 325 din Piaţa Veche găzduieşte în prezent expoziţia de istorie a mineritului "Aurul Apusenilor", unde turiştii pot afla informaţii despre istoria de 2.000 de ani a localităţii şi pot înţelege ce înseamnă mineritul modern.

"Startul proiectului minier va permite continuarea investiţiilor în reabilitarea centrului istoric şi în construirea infrastructurii turistice. În total, peste 300 clădiri urmează să intre în programul de restaurare. Aceasta va fi atât o bază de dezvoltare a economiei locale, cât şi un semn de preţuire pentru patrimoniul cultural al Roşiei Montane, strâns legat de activitatea minieră", a declarat Adrian Gligor, vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă de la RMGC

Până în prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea şi restaurarea patrimoniului local şi va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea în valoare a patrimoniului din Roşia Montană, se mai arată în comunicatul citat.

"Unul din obiectivele noastre importante, în contextul unui proiect minier responsabil, la standarde mondiale, este să contribuim la transformarea Roşiei Montane într-o reală atracţie turistică, prin amenajări gândite în acest scop, în parteneriat cu autorităţile locale. Este dificil, pentru că o astfel de transformare implică eforturi susţinute şi finanţare pe măsură, dar suntem pe drumul cel bun şi ne bucurăm să vedem cum străvechea localitate minieră renaşte. Avem exemple extraordinare în Europa şi în lume, din care ne inspirăm - localităţi miniere care au devenit adevărate atracţii turistice, cum ar fi Erzberg (Austria), Lewarde (Franţa), Waihi (Noua Zeelandă), localităţi miniere care au zeci de mii de turişti pe an, datorită investiţiilor private, din proiecte miniere. Dorim ca şi Roşia Montană să se alăture acestui grup de localităţi de elită şi am demonstrat, prin ceea ce am făcut şi facem, că ne respectăm angajamentele", a mai spus Adrian Gligor.

RMGC a precizat că urmează să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România.

Roşia Montană Gold Corporation este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva (19,31 la sută) şi Gabriel Resources (80,69 la sută).

Roşia Montană a fost inclusă, pentru peisajul său cultural-istoric, pe lista celor mai periclitate şapte situri şi monumente din Europa selectate pentru Programul de advocacy şi salvare, inaugurat anul acesta, de către organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra.

Peisajul cultural-istoric Roşia Montană a fost selectat în lista finală, alături de Amfiteatrul roman din Durres (Albania), Centrul istoric al oraşului Nicosia (Cipru), Fortificaţiile Vauban din Briancon (Franţa), Mănăstirea San Benedetto Po (Italia), Mănăstirea din Setubal (Portugalia) şi Biserica armenească Sfântul Gheorghe din Mardin (Turcia).

Aceste situri şi monumente au fost selectate pentru Programul de advocacy şi salvare "7 Most Endangered", iniţiat anul acesta de Europa Nostra în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Anunţul a fost făcut de organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra, miercuri, la biroul din Atena al Parlamentului European.

"Aceste monumente şi situri au fost selecţionate nu doar fiindcă ne spun o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, întărind sentimentul apartenenţei la o familie europeană, dar şi pentru faptul că sunt foarte preţioase pentru comunităţile locale, profund angajate în salvarea lor", a declarat preşedintele Europa Nostra, tenorul Placido Domingo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici