Roşia Montană, pe lista Europa Nostra a celor mai periclitate situri selectate pentru a fi salvate

Roşia Montană a fost inclusă, pentru peisajul său cultural-istoric, pe lista celor mai periclitate şapte situri şi monumente din Europa selectate pentru Programul de advocacy şi salvare, inaugurat anul acesta, de către organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra.

1004 afișări
Imaginea articolului Roşia Montană, pe lista Europa Nostra a celor mai periclitate situri selectate pentru a fi salvate

Roşia Montană, pe lista Europa Nostra a celor mai periclitate situri selectate pentru a fi salvate (Imagine: Cristian Movila/Mediafax Foto)

Peisajul cultural-istoric Roşia Montană a fost selectat în lista finală, alături de Amfiteatrul roman din Durres (Albania), Centrul istoric al oraşului Nicosia (Cipru), Fortificaţiile Vauban din Briancon (Franţa), Mănăstirea San Benedetto Po (Italia), Mănăstirea din Setubal (Portugalia) şi Biserica armenească Sfântul Gheorghe din Mardin (Turcia).

Aceste situri şi monumente au fost selectate pentru Programul de advocacy şi salvare "7 Most Endangered", iniţiat anul acesta de Europa Nostra în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Anunţul a fost făcut de organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra, miercuri, la biroul din Atena al Parlamentului European.

"Aceste monumente şi situri au fost selecţionate nu doar fiindcă ne spun o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, întărind sentimentul apartenenţei la o familie europeană, dar şi pentru faptul că sunt foarte preţioase pentru comunităţile locale, profund angajate în salvarea lor", a declarat preşedintele Europa Nostra, tenorul Placido Domingo.

La conferinţa de presă de la Bucureşti dedicată acestui eveniment au participat, joi, Şerban Sturdza, vicepreşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio, Maria Berza, membru al juriului programului "7 Most Endangered", Ştefan Bâlici, autor al dosarului de candidatură al Roşiei Montane şi reprezentant al Asociaţiei Arhitectură Restaurare Arheologie (ARA), precum şi Tudor Brădăţan, de la Asociaţia Alburnus Maior.

"Ne aşteptăm ca o atitudine atât de fermă ca includerea Roşiei Montane pe lista Europa Nostra, care reprezintă politicile europene în domeniul patrimoniului, acordă anual premiile de patrimoniu ale Uniunii Europene şi este asociată cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, să aibă un ecou corespunzător şi demn din partea autorităţilor române", a spus Ştefan Bâlici.

La rândul ei, Maria Berza a subliniat că este important ca patrimoniul cultural şi natural să fie asociat programelor de dezvoltare durabilă. Totodată, asocierea Europa Nostra cu principalele bănci europene este foarte importantă pentru viitor, reprezentanţi ai organizaţiei şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii urmând să facă vizite la siturile selectate pentru a evalua exact valoarea acestora, stadiul de "deznădejde" în care se află şi a propune măsuri pentru salvarea lor, a mai arătat Berza.

Experţi angajaţi de Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor oferi analize şi consiliere asupra modalităţilor de finanţare, cum ar fi, de exemplu, prin fonduri ale UE sau împrumuturi.

"Va înceta, sper, declaraţia conform căreia numai prin exploatarea minieră cu cianuri vor fi oferite locuri de muncă. Sper că autorităţile române vor realiza că este un moment de cotitură pentru patrimoniul din România, care a fost multă vreme neglijat", a mai spus Berza.

Pentru selectarea în acest program, la prima ediţie, organizaţii ale societăţii civile şi instituţii publice din 21 de ţări europene au prezentat 40 de candidaturi.

"Peisajul de la Roşia Montană a fost modelat prin activităţile de minerit desfăşurate timp de peste trei milenii. Patrimoniul subteran constă dintr-o vastă reţea de galerii (aproximativ 150 de kilometri, dintre care galeriile pe şapte kilometri datează din timpurile dacice şi romane), precum şi echipamente şi alte vestigii in situ. Vestigiile de locuire supraterană (situri funerare romane, edificii şi drumuri, ca şi zone medievale şi moderne) demonstrează o interacţiune multiseculară intensă între om şi mediu", se arată în prezentarea sitului românesc de pe site-ul Europa Nostra.

Organizaţia mai arată că peisajul minier de la Roşia Montană este unul dintre cele mai reprezentative din Europa şi că este în prezent serios ameninţat de un uriaş proiect minier în carieră deschisă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici