România a înregistrat cea mai mare creştere din Europa la transplanturi

Peste 50 de transplanturi cu organe de la donatori în moarte cerebrală au fost realizate în România în 2013, până la 1 mai, în condiţiile în care în 2012 au fost 65 de astfel de intervenţii tot anul, având loc şi premiera a 17 operaţii realizate în 24 de ore, dar şi cea mai mare creştere din Europa.

434 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat cea mai mare creştere din Europa la transplanturi

România a înregistrat cea mai mare creştere din Europa la transplanturi (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

"Relevant este numărul recoltărilor de la donatori în moarte cerebrală, care, de la 65 în tot anul 2012, este anul acesta, în perioada 1 ianuarie -1 mai deja de 51. Pe fondul acestei creşteri a numărului de donatori în moarte cerebrală, în România au avut loc o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi în 24 de ore la Cluj, cinci transplanturi de ficat în 24 de ore la Bucureşti, patru transplanturi de cornee în 24 de ore la Bucureşti", a declarat pentru MEDIAFAX, medicul Victor Zota coordonator în Programul Naţional de Transplant.

Totodată, 32 de noi spitale au fost implicate în 2013 în program, după nominalizarea coordonatorilor de transplant şi a responsabililor cu identificarea şi menţinerea donatorilor în moarte cerebrală, a mai spus Zota. Este vorba despre centre noi la Deva, Constanţa, Brăila, Botoşani, Vaslui, Tulcea şi spitale precum Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul Elias din Capitală.

Peste 2.500 de români trăiesc datorită transplantului, iar alte câteva mii sunt pe lista de aşteptare, a mai spus Zota.

Numărul transplanturilor efectuate în România a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori în 1999, la patru la un milion în 2011, fiind însă în continuare sub media europeană, de 15 la un milion, afirma în 2012 medicul Victor Zota.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici